Show

Pjesma 'Snaži nas Kristovom ljubavi' u izvedbi Glazbene škole Slavonski Brod

Pjesma 'Snaži nas Kristovom ljubavi' u izvedbi Glazbene škole Slavonski Brod

Prigodom 180. obljetnice rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera Mješoviti zbor Glazbene škole Slavonski Brod pod vodstvom dirigentice prof. Danijele Božičević snimio je video-spot pjesme posvećene sinu grada Slavonskog Broda, Josipu Stadleru, pod naslovom 'Snaži nas Kristovom ljubavlju' u izdanju Laudato Musica. Uoči proslave Stadlerova spot je premijerno emitiran na Laudato televiziji i Youtube kanalu.

Nositelj projekta snimanja je Sarajevska provincija Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije Družbe sestara služavki Maloga Isusa i njihova Spomen-kuća Josipa Stadlera u Slavonskom Brodu zajedno s provincijalnom glavaricom s. M. Ana Marijom Kesten. Tekst i glazbu ove četveroglasne kompozicije za mješoviti zbor napisao je vlč. Bruno Diklić, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije. Skladba sadrži sedam strofa čiji tekst opisuje važne segmente Stadlerova života, a ovom prigodom snimljeno je njih tri.

Studijsku audio snimku izradio je glazbeni producent i ton majstor Tihomir Ivanetić (Rockoko studio, Strizivojna), a scenarij, videosnimku i aranžman video-spota Jerko Abičić (Metanoya – Sound & Video recording studio, Osijek).

Lokacije na kojima se snimao video-spot povezane su sa Stadlerovim životom i njegovom baštinom u rodnom gradu: spomen-ploča i kip Josipa Stadlera kod mjesta gdje je nekada stajala njegova rodna kuća, crkva Gospe brze pomoći u kojoj je Stadler kršten, franjevački samostan i crkva Presvetog Trojstva koju je pohađao te samostan i novootvorena Spomen-kuća Josipa Stadlera u Brodskom Vinogorju.

Cilj ovog projekta prvenstveno je prošiti glas i upoznati građane Slavonskog Broda sa životom i djelom njihovog sugrađanina Josipa Stadlera, kao i sve ostale zainteresirane vjernike i poštovatelje Stadlerova lika i djela.

Josip Stadler rođen je u Slavonskom Brodu 24. siječnja 1843. Školovao se u rodnom gradu, potom u Požegi, Zagrebu te na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu gdje je postigao doktorat iz filozofije i teologije. Bio je sveučilišni profesor u Zagrebu. Papa Lav XIII. imenovao ga je 1881.g. prvim vrhbosanskim nadbiskupom sa sjedištem u Sarajevu. Josip Stadler poznat je po svojem gorljivom apostolskom djelovanju, osobito među siromasima i siročadi. Zbog kreposnog života, prozvali su ga ocem sirotinje. U Sarajevu je izgradio katedralu, bogoslovno sjemenište s crkvom sv. Ćirila i Metoda, kaptol i nadbiskupski dvor, dok je u Travniku podigao sjemenište i gimnaziju. Za siromašnu i napuštenu djecu izgradio je ubožnice 'Betlehem' i 'Egipat', a samostane za redovnice iz Družbe sestara Služavki Maloga Isusa koje je utemeljio. Umro je u Sarajevu 8. prosinca 1918.g. U tijeku je crkveni postupak za njegovo proglašenje blaženim i svetim.

Glazbeni spot 'Snaži nas Kristovom ljubavlju' možete pogledati u videu ispod.

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija