Otvorene Folklorne večeri 57. Vinkovačkih jeseni

Od jučer pa sve do srijede kulturno-umjetnička društva Vukovarsko-srijemske županije narednih će dana pokazivati što znaju i umiju, što rade tijekom cijele godine, što čuvaju, što su naslijedili od svojih pradjedova.

Autor: Brodportal | Datum objave: 10.09.2022
Otvorene Folklorne večeri 57. Vinkovačkih jeseni


 Folklorne večeri, županijsku smotru izvornog folklora 57. Vinkovačkih jeseni, otvorili su sinoć Vinkovački šokački rodovi, gradonačelnik Ivan Bosančić i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

Uživat ćemo, rekli su domaćini, u narodnom blagu desetljećima brižno čuvanog i sačuvanog. A sve će to na pozornici na Trgu Vinkovačkih jeseni prikazati oko 60 KUD-ova.

„Zdravi i veseli bili, prkosimo i svjedočimo sebe. Znam da vremena u kojima živimo malo dopuštaju čovjeku da bude ono što jest, ali čovjek je rođen tamo gdje je rođen i ne može protiv toga”, rekao je jedan od domaćina Andrija Matić, predsjednik županijskog ZAKUDA.

Županijska smotra folklora uvod je u Državnu smotru koja će sljedeći vikend biti održana na središnjoj pozornici Vinkovačkih jeseni. Svaki nastup folkloraša županije ocjenjivat će stručna komisija, a tko će ih sljedeće godine predstavljati na Državnoj smotri folklora, ali i drugim manifestacijama u Hrvatskoj i susjednim zemljama, odlučit će Ljubica Gligorević, Marinko Blažinkov i Nenad Sudar.

„Pozdravljam sve prijatelje Vinkovaca i Vinkovačkih jeseni i sve one koji pomažu da naša manifestacija bude ovako velika kao što je. Volimo se podičiti ovih dana da smo prijestolnica tradicijske kulture pa od danas kada Folklornim večerima prikažemo što imamo u našoj županiji sigurno to i jesmo. Nadam se da ćemo ovih 10 dana uživati u Vinkovcima”, poručio je s pozornice vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Svoju dobrodošlicu uputio je s nadom da će manje biti ovako kišnih dana, ali, kaže gradonačelnik, to je jesen i pokoja kap kiše ne smije nam uništiti uživanje u Vinkovačkim jesenima. „Narednih dana bit će Vinkovci najljepši grad na svijetu, a mi ćemo biti najbolji domaćini”, dodao je.

Županijsku smotru folklora otvorenom je proglasio župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić.

„Hvaljen Isus dobri ljudi. Jesen je doba godine kada sabiremo sve ono što smo cijele godine radili, kada vidimo plodove svoga rada, tako su i Vinkovačke jeseni ono vrijeme godine kada se možemo pohvaliti sa svime što smo napravili i zaslužili. Jeseni su vrijeme da naši KUD-ovi, djeca, žene, lole pokažu plesove i nošnje na kojima su vrijedno radili cijelu godinu. Želim da u ovakve manifestacije bude uključeno što više djece jer sve manje imamo vremena za sebe. Volimo svoje Vinkovce, svoju županiju, svoju Šokadiju i bit će nam svima bolje. Živjeli!” tim je riječima župan folklorne večeri – srce i dušu Vinkovačkih jeseni.

Popis društava i njihove nastupe po danima možete pogledati ovdje.

 

Zadnje vijesti

Remi rukometašica Broda i Čakovca

Prometni policajci nastavljaju kontrolu prometa, najviše kazni za brzinu i alkohol...

Odjelu za patologiju i citologiju uređaj za izradu patohistoloških preparata

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Neponovljiva Jasna Zlokić na božićnom koncertu SBTV-a publiku vratila u neka sretna vremena

FOTO GALERIJA

Brođane na glavnom gradskom trgu zabavljale Slavonske lole

Vanna svojim vječnim hitovima zagrijala Advent iz davnina i rasplesla Brođane

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Advent iz davnina u Slavonskom Brodu čudesno je putovanje pričama Ivane Brlić-Mažuranić

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"