SB danas

Osnovan Prvi sisački partizanski odred u Brezovici kod Siska

Osnovan Prvi sisački partizanski odred u Brezovici kod Siska

1593. veličanstvena pobjeda hrvatske vojske pod vodstvom bana Tome Erdedija kod Siska. Turci su tada zaustavljeni na putu u Beč.

 
1533. turski sultan Sulejman I Veličanstveni s Austrijom potpisao ugovor o miru, poslije drugog neuspješnog pohoda na Beč.
 
1910. Prvi let u Hrvatskoj, avionom konstruktora Slavoljuba Penkale izveo je 22./23. lipnja pilot Dragutin Novak u Zagrebu. 
 
1920. većinom glasova, Socijalistička radnička partija dobila je izbore u Brodu. Iz njenih redova izabran je i brodski gradonačelnik Stevo Bublić. 
 
1929. rodio se u Brodu na Savi Mirko Marković, koji se bavio geografijom, kartografijom i etnologijom. Napisao je veliku kulturno-povijesnu monografiju „Brod“.  
 
1941. počela je Operacija Barbarossa – napad vojske Trećeg Reicha na Sovjetski Savez.
 
1941. Osnovan Prvi sisački partizanski odred u Brezovici kod Siska, prvi odred narodno oslobodilačke vojske Hrvatske. Njegovo osnivanje označilo je početak organizirane antifašističke borbe u Hrvatskoj i početak oružanog otpora u Jugoslaviji. Od stjecanja hrvatske neovisnosti ovaj se dan obilježava kao Dan antifašističke borbe i državni je blagdan u Hrvatskoj.
 
1961. otvoren Hotel „Park“, čiju su zgradu 1932. godine počeli graditi braća Ante, Viktor i Koloman Benčević i nikada ju nisu potpuno dovršili. Zanimljivo je da je od početka gradnje do svečanog otvorenja potpuno završenog hotela proteklo gotovo trideset godina. Hotel Park je radio do 1992. kada je zbog početka granatiranja grada sa srpskih položaja u Bosanskoj Posavini, zatvoren. Tek 2014. godine u prosincu brodski poduzetnik i ugostitelj Rajko Čuljak kupuje hotel, a obnova kreće 16. lipnja 2017. godine. 
 
1978. otkriven je Haron najveći Plutonov mjesec.
 
1986. Maradona na Svjetskom prvenstvu protiv Engleske postigao je gol rukom, koji je kasnije proglašen golom stoljeća.
 
1990. raspušten bivši granični prijelaz „Checkpoint Charlie” u Berlinu, jedan od najpoznatijih graničnih prijelaza između istočnog i zapadnog Berlina između 1945. i 1990 . godine. Nalazio se između američkog i sovjetskog sektora kao i između gradskih četvrti Centar u istočnom Berlinu i Kreuzberga u zapadnom Berlinu. Kontrolni punkt bio je mjesto brojnih pokušaja bijega uz Istočnog Berlina, a srušen je 22. lipnja 1990. godine kao dio procesa koji je vodio ka ujedinjenju Njemačke. Danas se Checkpoint Charlie ubraja u najznačajnije znamenitosti Berlina
 
2001. Njemačka počela isplatu ratne odštete ljudima koje je nacistička vlast tokom drugog svjetskog rata držala na prisilnom radu.
 
2006. Stalni savjet OSCE-a (organizacija za europsku sigurnost i suradnju) potvrdio je da je Republika Crna Gora postala 56. članica te međunarodne organizacije.
 
2018. umro Anđelko Leko, poznati hrvatski hotelijer koje je preobrazio hrvatski turizam, a počeo je kao konobar u pivnici. Bio je dugogodišnji direktor hotelske kuće HUP, u čijem su portfelju i zagrebački hoteli Westin i Sheraton.
 
Rođeni na današnji dan su: Erich Maria Remarque, njemački književnik (1898.), John Dillinger, američki gangster (1903), Meryl Streep, američka glumica (1949), Dan Brown, američki pisac (1964), hrvatska glumica, Suzana Nikolić (1965.). 
 
Umrli na današnji dan su: Augustin Čengić, hrvatski pisac (1911.), Vladimir Stahuljak, hrvatski skladatelj (1960.), Judy Garland, američka glumica (1969), Pavao Bačić, hrvatski književnik i skladatelj (1984.), Fred Astaire, američki filmski glumac i plesač (1987.).

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija