Opasan TikTok trend i među mladim Brođanima: "Njima su 'like', 'share' ili 'seen'pokazatelji razine prijateljstva"

Društvenim mrežama sve češće kolaju brojni opasni izazovi. Svemu najpodložniji, mladi.

Autor: Brodportal | Datum objave: 18.11.2022


 Društvene mreže uz brojne benefite, imaju i svoje loše i negativne strane. U zadnjih nekoliko godina sve više se priča i o takozvanim "TikTok izazovima", a neki od njih kriju velike opasnosti. Reakciju javnosti nedavno je izazvao 15-godišnjak u Osijeku, a koji je u mraku na stolici sjedio na prometnici. Opasnim TikTok izazovima svjedočili su i Brođani, a struka ističe, svemu su najpodložniji mladi, posebno adolescenti.

Sjedenje na cesti do dolaska automobila, samo je jedan od opasnih takozvanih TikTok izazova koji kruže društvenim mrežama. Izvode ih mahom mladi tinejdžeri, a jednom od njih svjedočila i Brođanka Marija u naselju Budainka.

"Dječak je sjedio uz cestu na rubnjaku, pružio je noge potpuno na cestu, suprug je zaustavio automobil i nije htio proći dok se dijete nije maknulo. Dječak je prvo bio zbunjen i nakon nekog vremena je skupio noge. Suprug i dalje nije htio proći dok se dijete skroz nije maknulo. Dječak je nakon nekog vremena ustao i otišao", kaže Marija Tomljenović Mličević koja je svjedočila svemu.

Događaj se zbio u Slavonskoj ulici iza osnovne škole, a nije jedini takav događaj u gradu. Marija je nakon toga sličan događaj vidjela i kod župne crkve na Budainci. Kada je sve podijelila na društvenim mrežama uslijedili su komentari brojnih Brođanki koje su potvrdili da nije riječ o izoliranim slučajevima.

Izazovi su sve bizarniji i opasniji poput udaranja u međunožje zbog čega je nedavno u jednoj hrvatskoj bolnici primljen veći broj ozlijeđenih dječaka. Ovi izazovi postali jako rašireni i globalni fenomen, a većinom dolaze s društvene mreže TikTok koja je postigla veliku popularnost tijekom prvih mjeseci pandemije. Većina korisnika, čak 70 posto je dobi između 16 i 24 godine života

"Što je dijete mlađe pokušaji izvođenja pojedinih TikTok izazova i sadržaja kojima su izloženi na toj društvenoj platformi mogu biti sve opasniji", kaže psihologinja Bernarda Veselčić iz Službe za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije.

Svemu su najpodložniji adolescenti, vrijeme je to kada se izgrađuje identitet, a djeca su nerijetko sklona nepromišljenom ponašanju.

"Ono što prati pubertet i adolescenciju u izgradnji identiteta je osjećaj neranjivosti, oni misle da se njima ništa loše neće dogoditi i često se precijene u svojim sposobnostima, a odobravanje od strane društva je itekako važno, postaje nam puno veći naglasak na mišljenje naših vršnjaka i sklapanje prijateljstava nego roditelja, svi smo prošli tu fazu. Mi odrasli moramo prihvatiti da oni žive u totalno drugačijem svijetu", kaže psihologinja Veselčić.

S ovim trendovima upoznata je i policija iako službenih prijava nije bilo. Kroz svoje djelovanje u zajednici, djelatnici PU brodsko-posavske u školama drže edukativna predavanja o sigurnom i odgovornom sudjelovanju u prometu.

U svemu ulogu igraju i obrazovne institucije, ali i obitelj i roditelji. Vremena su se promijenila te druženja i upoznavanja sve više postaju virtualna.

"Njima su pojmovi 'like', 'share' ili 'seen' na poruci pokazatelji razine prijateljstva i naravno da se trude biti u toku i uklopiti se te su puno skloniji i raditi i TikTok izazove kako bi skupili 'lajkove', ali ni su u stanju dobro procijeniti opasnosti takvih izazova", zaključuje Veselčić.

Roditelji bi svakako trebali obratiti pozornost i s djetetom razgovarati jer kako vidimo internet i društvene mreže nose benefite, ali i kriju brojne opasnosti.

Zadnje vijesti

Uspješan vikend za atletičare Marsonije

Advent iz davnina u Slavonskom Brodu čudesno je putovanje pričama Ivane Brlić-Mažuranić

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"

FOTO GALERIJA

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"

Upaljena prva adventska svijeća, započeo program ovogodišnjeg Adventa iz davnina

FOTOGALERIJA - Tamburice, pjesma i dobra atmosfera za prvu Noć Brođana u Zagrebu!

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen i u Slavonskom Brodu

25. Katarinski sajam Sadržajno bogat, raznovrstan, za svakog ponešto