Vijesti

Održana Glavna skupština Đure Đakovića, donese važne odluke

Održana Glavna skupština Đure Đakovića, donese važne odluke

 Na Glavnoj skupštini donosene se važne odluke dnevnog reda objavljenog u Pozivu na Glavnu skupštinu koji je objavila Uprava Društva, a donesene su sa 90,26% zastupljenog temeljnog kapitala na Glavnoj skupštini i sukladno prijedlozima odluka objavljenim u pozivu na Glavnu skupštinu od dana 18.05.2021. godine.

Odluke Glavne skupštine su pod točkom 2. dnevnog reda, odnosno Odluka o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala radi pokrića gubitka), točkom 5. to jest Odluka o isključenju prava prvenstva pri upisu novih dionica te pod točkom 6. odnosno Odluka o povećanju temeljnog kapitala Društva unosom prava uz potpuno isključenje prava prvenstva postojećih dioničara pri upisu novih dionica sukladno čl. 308. st.4. Zakona o trgovačkim društvima, uz korištenje iznimke od prethodne objave prospekta u svezi ponude vrijednosnih papira iz čl. 1/4/(a) Uredbe (EU) 2017/1129 od 14. lipnja 2017. godine o prospektu koji je potrebno objaviti prilikom javne ponude vrijednosnih papira ili prilikom uvrštavanja za trgovanje na uređenom tržištu te stavljanju izvan snage Direktive 2003/71/EZ.

Odluka pod točkom br. 8. dnevnog reda istog Poziva na Glavnu skupštinu donesena je sa 100% zastupljenog temeljnog kapitala na Glavnoj skupštini i sukladno prijedlogu odluke objavljenim u pozivu na Glavnu skupštinu od dana 18.05.2021. godine, objavila je nakon skupštine Uprava Đuro Đaković Grupe.

Ove odluke Glavne skupštine prema pisanju poslovni.hr znače da je naprije izglasano smanjenje temeljnog kapitala zbog pokrića gubitaka, koje će se provesti smanjenjem nominalnog iznosa dionica s 20 na 10 kuna, da bi potom išlo daljnje smanjenje temeljnog kapitala spajanjem dionica, pa bi vrijednost dionice sa 10 kuna pala ispod zakonski propisanog minimuma na 0,20 kuna, nakon čega bi uslijedilo spajanje dionica, i to 50 u jednu dionicu, a čija bi vrijednost potom iznosila 10 kuna. Dalje, s  početnih 203 milijuna kuna, temeljni kapital bi skliznuo na 2,03 milijuna. Drugi korak pretpostavlja unos potraživanja države – 101 milijun kuna, uz isključenje prava prvenstva ostalih dioničara pri upisu novih dionica, što je odobrila Hanfa. Temeljni kapital time bi se podigao na 103 milijuna kuna, a u daljnjoj fazi slijedila bi novo povećanje kapitala, ulaganjem DD Acquisitiona u novcu i pravima, ukupno 227 milijuna kuna.

Mali dioničari Đure Đakovića, koji u vlasničkoj strukturi čine većinu i koji bi nakon ove odluke i provođenja programa restrukturiranja u kojem su glavni igrači država i odabrani strateški partner DD Acquisition, praktički trebali nestati, a njih 24 s dionicama čiji je udjel 3,21 posto, prije 10 dana izašli s protuprijedlogom za Glavnu skupštinu. Ipak prijedlog Uprave danas je prošao.

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija