Vijesti

Održana 85. obljetnica Holodomora – genocida nad ukrajinskim narodom

Održana 85. obljetnica Holodomora – genocida nad ukrajinskim narodom

 Neki stručnjaci navode da je ukupno ubijeno i do 10 milijuna ljudi što Holodomor svrstava u jedan od najvećih zločina 20. stoljeća.[ Središnji program obilježavanja 85. obljetnice strašnog stradanja Ukrajinaca održan je u Slavonskom Brodu. Program je počeo odavanjem počasti pred spomenikom hrvatskim braniteljima poginulima u Domovinskom ratu među kojima su bili i pripadnici ukrajinske nacionalne manjine.

Memorijalni susret nastavljen je u tvrđavskoj kapeli svete Ane, panahidom – misom zadušnicom za sve koji su umoreni glađu u Ukrajini prije 85 godina. Molitvu su predvodili grkokatolički župnici, slavonskobrodski Aleksandar Hmilj i kaniški Nikola Stupjak te slavonski dekan i župnik sibinjski Ivan Barščevski.

Nakon panahide, u Galeriji Ružić otvorena je i izložba povijesnih fotografija i plakata pod naslovom 'ubijeni izglađivanjem: nepoznati genocid nad Ukrajincima', o kojemu je predavanje potom ugledni profesor s katedre ukrajinstike zagrebačkog Filozofskog fakulteta dr. Jevgenij Paščenko.Tek kasnije dogodili su se genocidi nad armenskim i židovskim narodom, kaže dr. Paščenko i smatra važnim pronositi istinu o tim strašnim zločinima.

Objavljena je i knjiga o holodomoru, ali i dokumentarni film kojega su imali priliku vidjeti i Brođani u projekciji nakon predavanja dr. Paščenka. Inače u Hrvatskoj ima oko 2500 pripadnika ukrajinske nacionalne manjine, najviše na području Slavonskog Broda i okolice. Ukrajinci i Hrvati prijateljski su narodi koji imaju puno toga zajedničkog u povijesti.

U Slavonskom Brodu na obilježavanju 85. obljetnice Holodomora bili su i predstavnici Ukrajinaca iz nekoliko drugih hrvatskih gradova, kao i predstavnici Brodsko posavske županije te svećenici Grkokatoličke i Rimokatoličke Crkve u Hrvatskoj. 

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija