Vijesti

Odabrano idejno rješenje Regionalnog tehnološkog i inovacijskog centra za strojarstvo

 Važan projekt "Regionalni tehnološki i inovacijski centar za strojarstvo – RTICS" kojega provodi Brodsko-posavska županija napreduje. U fazi realizacije ovog višemilijunskog projekta u ožujku je odabrano i idejno rješenje pa je sada  poznat i njegov konačan izgled.  A što će značiti, Brodsko-posavska županija kao korisnik ovim je projektom napravila strateški iskorak u potpori jačanju konkurentnosti i i razvoju poduzeća utemeljenih na znanju, inovacijama i novim tehnologijama, te privlačenju investicija u sektore visoke tehnologije. Partner u ovom projektu je Sveučilište u Slavonskom Brodu.

Oekivanja su velika jer je riječ o važnom projektu čija se realizacija procjenjuje na oko 80 milijuna kuna. Do sada je učinjen niz važnih koraka, izrađena je Predstudija izvedivosti, a projekt je dobio zeleno svjetlo te više od 3 milijuna i 200 tisuća kuna bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj za pripremu projektne i tehničke dokumentacije. 

Projekt će biti usmjeren postojećim i inovacijski orjentiranim tvrtkama, start-up-ovima te svim potencijalnim investitorima ne samo iz Brodsko-posavske županije nego i šire regije. A biti okrenuta također automatizaciji  i robotici.  Provedba projekta bit će sinergija Brodsko-posavske županije, CTR-a, brodskog Sveučillišta te Srednje škole Matija Antun Reljkovića budući bi se Centar trebao nalaziti na zemljištu škole.

Cilj je ujedno i jačanje regionalne konkurentnosti ovog dijela Hrvatske kroz razvoj regionalnog inovacijskog sustava. Sveučilište u Sl. Brodu uz ovaj provodi još niz europskih projekata. 

Sveučilište uz pomoć Brodsko-posavske županije te ministarstva intenzivno ulaže i u uređenje, opremanje i energetsku obnovu objekata. S ponosom ističu i nove studijske programe. 

Sveučilište u Slavonskom Brodu u petak će ispratiti još jednu generaciju studenata, njih 518 dobit će svoje zaslužene diplome i tako okrenuti novu stranicu u svojoj profesionalnoj karijeri. 

Više o projektu za SBTV rekao je rektor Sveučilišta u Slavonskom Brodu prof.dr.sc. Ivan Samardžić, što možete pogledati u video prilogu.

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija