Od ponedjeljka popuštanje epidemioloških mjera u županiji, učenici se vraćaju u školske klupe

Zbog sve povoljnijeg epidemiološkog stanja, uskoro nas očekuje ponovno revidiranje epidemioloških mjera na snazi. U Brodsko-posavskoj županiji, plan je sljedeći: od Nacionalnog stožera neće tražiti produženje epidemioloških mjera, a u školske klupe, od ponedjeljka, vraćaju se i učenici.

Autor: Brodportal | Datum objave: 14.05.2021


  Iz dana u dan, podaci sve više potvrđuju činjenicu da, kako ističu iz županijskog Stožera civilne zaštite silazimo s vrha trećeg vala epidemije.

"U prva četiri dana ovog tjedna imamo 108 novih slučajeva zaraze, kada usporedimo s prethodnim razdobljima, prošli tjedan je bilo 200, tjedan prije preko 300, vidljivo je da taj broj novozaraženih osoba značajno pada", kaže Stjepan Bošnjaković, načelnik Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije.

Statistike su sve bolje, zbog čega se ponovno ide u mijenjanje epidemiološkog okvira. Trenutno stanje u županiji, kada su mjere u pitanju, izgleda ovako: 

"Što se tiče Brodsko-posavske županije uz nacionalne mjere koje su na snazi na području cijele Republike Hrvatske, do nedjelje 16.5. je na snazi odluka o nužnim epidemiološkim mjerama za područje Brodsko-posavske županije koju smo donijeli prije mjesec i pol dana i u dva navrata ju produžavali još po 15 dana",  kaže Bošnjaković.

No tako više neće biti. Kako ističe Bošnjaković, na online sjednici Stožera odlučeno je da  neće tražiti produžetak županijskih, a taj prijedlog, jučer su i službeno uputili Nacionalnom stožeru civilne zaštite. 

"Tako će od ponedjeljka na području naše županije vrijediti one mjere koje vrijede u cijeloj Hrvatskoj", najavio je Bošnjaković.

Nužno nošenje maski na otvorenim prostorima gdje je veći protok ljudi, na društvenim i javnim okupljanjima, preporuka pojačanog nadzora mjera i obustava iznajmljivanja društvenih domova i drugih objekata u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, od ponedjeljka, dakle, prestaje vrijediti. Promjene – i u školskom sustavu: 

"Za više razrede osnovnih škola i za prva tri razreda srednjih škola, obzirom na također poboljšanje epidemiološke situacije Stožer je  donio odluku kojom osnivaču škola, odnosno  Brodsko-posavskoj županiji predlaže da od ponedjeljka sve učenike vratimo u školske klupe do kraja školske godine", objašnjava Bošnjaković.

Kako bi zadnje dane nastavu imali, po modelu A. Sve je veći pritisak, navodi Bošnjaković, i za daljnjim popuštanjem mjera kako bi i gospodarstvo moglo ponovno normalno funkcionirati. 

"Imali smo pojedinačnih zahtjeva ugostitelja, poduzetnika ili drugih koji su željeli neke sadržaje organizirati u zatvorenim prostorima, restoranima ili ugostiteljskim objektima, nažalost to nije bilo moguće odobriti i dati suglasnost jer bi se  kosilo s postojećim odlukama Nacionalnog stožera. Ono što znam i što je najavljeno je da će postojeće mjere do 15. svibnja produžiti do kraja mjeseca", rekao je Bošnjaković.

No već od početka lipnja, ističe, najavljeno je i značajnije popuštanje u svim segmentima. Za nekoliko dana očekuju nas još jedni izbori koji će se održati u posebnim uvjetima. 

Zadnje vijesti

Čuvajte se vrućine, usred smo toplinskog vala

Pleterničanka Ana Baketarić pobjednica Zlatnog glasa zlatne doline, požeški TS Paori osvojili publiku

Sutra obilježavanje Svjetskog dana glazbe

NAJČITANIJE DANAS

Međunarodni festival tamburaških pjesama

Pleterničanka Ana Baketarić pobjednica Zlatnog glasa zlatne doline, požeški TS Paori osvojili publiku

FOTO GALERIJA

Sjećanje na djecu poginulu u Domovinskom ratu "Mali križ - velika žrtva"

Završio 5. VukovART: Vukovarsku galeriju obogatilo deset vrhunskih street art djela

Obilježen Dan Općine Okučani

Tisuće hodočasnika na slavlju svetkovine svetog Antuna u Podvinju

Srebrni jubilej građenja žive Crkve u brodskoj župi Bezgrešna Srca Marijina