Vijesti

Obuku je započelo 199 ročnika, od čega 173 ročnika i 26 ročnica na dragovoljnom vojnom osposobljavanju

Obuku je započelo 199 ročnika, od čega 173 ročnika i 26 ročnica na dragovoljnom vojnom osposobljavanju

 U ovom naraštaju prihvaćeno je 199 ročnika, od čega 173 ročnika i 26 ročnica na dragovoljnom vojnom osposobljavanju.

Služenje je započelo prihvatom, potpisivanjem ugovora s MORH-om o dragovoljnom vojnom osposobljavanju. 

Ročnicima predstoji tjedan dana prilagodbe, te upoznavanja i savladavanja vojničkih sposobnosti i vještina predviđenih programom obuke i ocjenjivanja.

Ročnici će na dragovoljnom vojnom osposobljavanju provesti osam tjedana u  Središtu za temeljnu obuku. Prva faza obuke u trajanju od dva tjedna provodi se u vojarni 123. brigade „Hrvatske vojske“ u Požegi, a druga faza obuke provodi se također u vojarni u Požegi, Logističkom vježbalištu „Glavica“ i na strelištu „Novo Selo“ u terenskim uvjetima u trajanju od pet tjedna, te treća faza obuke u trajanju od tjedan dana provodi se ponovo u vojarni 123. brigade „Hrvatske vojske“ u Požegi. 

Tijekom obuke ročni vojnici obučavaju se iz slijedećih programskih područja: rukovanje osobnim oružjem, kretanje, komuniciranje, zaštita, reakcije, vojna služba, tjelovježba i psihološka priprava ročnika.

Dragovoljni ročnik koji uspješno završi obuku stječe vojno-stručnu specijalnost (VSSp) streljačka, dužnost strijelac roda pješaštva te samim time ispunjava jedan od propisanih uvjeta za prijem u djelatnu vojnu službu.

Prihvat ročnika odvijao se sukladno propisima epidemiološke službe.

Završetak obuke i otpust ročnika na dragovoljnom  vojnom osposobljavanju planiran je 26. studenog 2020. godine.

Od početka dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine do 2020. godine oko 9000 ročnika uspješno je završilo dragovoljno vojno osposobljavanje.

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija