Obilježena 30. godišnjica osnutka 157. brigade Hrvatske vojske

U Slavonskom Brodu obilježena 30. godišnjica osnutka 157. brigade Hrvatske vojske.

Autor: Brodportal | Datum objave: 17.12.2021


 Povodom obilježavanja 30. obljetnice osnutka 157. brigade Hrvatske vojske, danas su za sve poginule pripadnike postrojbe i sve poginule branitelje položeni vijenci i zapaljene svijeće ispred Središnjeg križa na Gradskom groblju i Spomenika poginulim braniteljima na Trgu Stjepana Miletića u Slavonskom Brodu.

Vijence su položili zapovjednici 157. brigade, izaslanstva Ministarstva branitelja, Brodsko-posavske županije, Grada Slavonskog Broda te članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata. U ime Brodsko-posavske županije vijence su položili župan Danijel Marušić i zamjenik Marko Šimić. U ime Grada Slavonskog Broda, vijence su položili gradonačelnik Mirko Duspara, zamjenica gradonačelnika Marina Martić Puača te privremena pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu Nikolina Ružić. Sveta misa zadušnica za poginule pripadnike postrojbe danas će biti služena u Župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu u 18,30 sati.    

157. brigada Hrvatske vojske zvana još i Brodska brigada bila je brigada koja je osnovana 18. prosinca 1991., temeljnom odlukom Ministarstva obrane i Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. To je bila treća brigada osnovana na širem području Slavonskoga Broda. Brigada je proizašla iz dijeljenja 108. brigade s ciljem ojačanja obrane na prostoru Brodsko-posavske županije. Veći dio brigade mobiliziran je već bio u siječnju 1992., dok se potpuna mobilizacija dogodila mjesec dana poslije. Iako glavni cilj brigade, bilo patroliranje granice na pravcu Slavonski Kobaš-Slavonski Šamac, brigada je sudjelovala i na ostalim bojištima kao što je južno, novogradiško i druga. Za vrijeme Operacije Bljesak, brigada je bila u stanju pripravnosti kao i za Operaciju Oluju. Tijekom rata brigada je izgubila 27 pripadnika, a 118 ih je ranjeno. Predsjednik Stjepan Mesić odlikovao je 2006. brigadu Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njezinih pripadnika.

Zadnje vijesti

Međunarodna poslovna turistička burza " Way Put" i nagrađeni u kategoriji Simply the best - top 5

Odigrano četvrto kolo 25. Božićnog rejtingiranog turnira, u vodstvu Stjepan Damjanović

Za krađu novca i glazbenog zvučnika iz mjesnog doma osumnjičen 24–godišnjak iz Belišća

FOTO GALERIJA

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"

Upaljena prva adventska svijeća, započeo program ovogodišnjeg Adventa iz davnina

FOTOGALERIJA - Tamburice, pjesma i dobra atmosfera za prvu Noć Brođana u Zagrebu!

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen i u Slavonskom Brodu

25. Katarinski sajam Sadržajno bogat, raznovrstan, za svakog ponešto