Obilježen Međunarodni dan gastroshize

Grad Slavonski Brod pridružio se obilježavanju Međunarodnog dana gastroshize. U sklopu obilježavanja, zgrada Gradske uprave u Slavonskom Brodu zasvijetlila je zelenom bojom.

Autor: Brodportal | Datum objave: 31.07.2020


 Gastroshiza je prirođena anomalija probavnog sustava, odnosno ispadanje trbušnih organa (najviše se radi o crijevima) kroz defekt trbušne stijenke. Može se dijagnosticirati ultrazvukom u trudnoći, a po porodu je potrebna hitna operacija. Kod beba rođenih s gastroshizom, prvi veliki korak koji ukazuje na poboljšanje rada crijeva jest kada beba dobije prvu stolicu zelene boje (lime green nijansa). Upravo zato je ta boja odabrana kao službena boja gastroshize.

Međunarodni dan gastroshize obilježava se svake godine 30. srpnja u brojnim zemljama svijeta na spomen na datum kada je zbog iste bolesti umro Avery Rauen. U spomen na svojega sina, njegova majka Meghan Rauen je u rujnu 2009. godine osnovala je fondaciju Avery's Angels Gastroschisis Foundation u SAD-u.  

Od svojih početaka do danas, organizacija Avery's Angels okuplja ljude i djecu rođene s gastroshizom te njihove roditelje, liječnike, medicinske sestre, razne stručnjake i znanstvenike. Fokus organizacije usmjeren je na pružanje moralne podrške obiteljima pogođenim gastroshizom, pružanje informacija te istraživanje i podizanje svijesti o ovom stanju.

U desetak godina postojanja, podršku je primilo 17 000 obitelji. Avery's Angels danas broji preko 200 volontera diljem svijeta, uključujući Sjedinjene Američke Države, Kanadu, Australiju, Ujedinjeno Kraljevstvo te još nekoliko europskih zemalja. Svi volonteri i predstavnici svojih zemalja su roditelji djece rođene s gastroshizom ili liječnici, a cijeli tim se kontinuirano usavršava kroz dodatne edukacije i treninge, sa svrhom postizanja čim kvalitetnijeg pristupa i komunikacije obiteljima s kojima rade.

Od 2019. godine, Avery's Angels djeluje i u Hrvatskoj preko majke djeteta rođenog s gastroshizom u Varaždinu 2014. godine, a ove godine će se po prvi puta Međunarodni dan gastroshize održati i u Hrvatskoj u obliku osvjetljavanja države zelenom bojom 30. srpnja. Uz Slavonski Brod, obilježavanju ovoga dana pridružili su se i mnogi drugi gradovi u Hrvatskoj. 

Zadnje vijesti

Remi rukometašica Broda i Čakovca

Prometni policajci nastavljaju kontrolu prometa, najviše kazni za brzinu i alkohol...

Odjelu za patologiju i citologiju uređaj za izradu patohistoloških preparata

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Neponovljiva Jasna Zlokić na božićnom koncertu SBTV-a publiku vratila u neka sretna vremena

FOTO GALERIJA

Brođane na glavnom gradskom trgu zabavljale Slavonske lole

Vanna svojim vječnim hitovima zagrijala Advent iz davnina i rasplesla Brođane

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Advent iz davnina u Slavonskom Brodu čudesno je putovanje pričama Ivane Brlić-Mažuranić

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"