Vijesti

Nezaboravno druženje u Boričevcu, Udbini, dolini Gacke i Brinju

Nezaboravno druženje u Boričevcu, Udbini, dolini Gacke i Brinju

Foto galerija

 Nakon prisilne dvogodišnje stanke, prouzročene epidemiološkom višom silom, članovi Zavičajne udruge Ličana “Vrilo mudrosti” prvog lipanjskog vikenda nastavilil su tradiciju pohoda zavičaju svojih predaka. Dvodnevno druženje u Lici  i ovoga puta pokazalo se neiscrpnim vrelom pozitivnih emocija s ishodištem u dojmljivom spoju čudesnih prirodnih ljepota, tegobnih povijesnih uspomena i bogate kulturne baštine.

Prvi puta brodski Ličani otisnuli su se na krajnji istočni kutak Like ostvarivši dugogodišnju želju da se poklone brojnim žrtvama Boričevca, najvećeg simbola stradanja Hrvata Like u 20.stoljeću. Domaćini u nažalost i danas pustom Boričevcu bili su im sugrađani Marija Pavičić-Kruljac i Ivan Brkić, potomci Ličana koji su u kolovozu 1941.zauvijek protjerani s rodnih ognjišta na koja se nikad poslije nisu mogli ni smjeli vratiti, a  danas su tek rijetki uspjeli vratiti oduzetu imovinu. U obnovljenoj crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije, koja tek na blagdan početkom rujna zabljesne živošću,  dirljiva pjesma posvećena sjećanju na nikad zaboravljeni Boričevac autorice  Marije Pavičić-Kruljac izmamila je suze u očima izletnika, kao i posjet groblju u kojem dominira grobnica s ekshumiranim ostatcima većeg dijela od 37 svirepo ubijenih članova obitelji Ivezić i bačenih u jamu na Dabinu vrhu 27.srpnja 1941.

Ispred kućnog broja Boričevac 22 nakon prigodnog objeda zaorila se pjesma i zaigralo se slavonsko kolo…

Put je brodske Ličane potom vodio u nezaobilazno odredište:  svetište i Crkvu Hrvatskih mučenika na Udbini, povijesno ishodište sjećanja na stradanja hrvatskog naroda od Krbavske bitke 1493. do danas. 

Drugoga dana pohoda Lici, nakon ugodnog obilaska Majerova i Tonkovićeva vrila rijeke Gacke u društvu direktorice Turističke zajednice Viktorije Rogić posjetili su Otočac, a izletnički krug završili u Brinju razgledavanjem bogate zbirke narodnog blaga općine Brinje kroz koji ih je provela direktorca TZ Brinje Danijela Dasović-Vranić. 

Sve se na kraju može sažeti krilaticom brodskog “Vrila mudrosti”: “Slavonijo u srcu te nosim, Liko moja s tobom se ponosim” !

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija