Nastavak projekta „Vidim, čujem, osjećam umjetnost“

Nastavljaju se aktivnosti planirane u sklopu projekta „Vidim, čujem, osjećam umjetnost – programi socijalnog uključivanja u Slavonskom Brodu za osobe s invaliditetom kroz prilagođene kulturne sadržaje".

Autor: Brodportal | Datum objave: 04.01.2022
Nastavak projekta „Vidim, čujem, osjećam umjetnost“


 Projekt provodi Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda s projektnim partnerima: Gradom Slavonskim Brodom, Dječjim kazalištem "Ivana Brlić-Mažuranić", Udrugom gluhih i nagluhih Brodsko-posavske županije i Udrugom slijepih Brodsko-posavske županije. Glavna svrha ovog projekta je povećati socijalnu uključenost za slijepe, slabovidne, gluhe i nagluhe osobe s urbanog područja Slavonskog Broda radi podizanja kvalitete života osoba s invaliditetom.

Trenutno je u tijeku provedba dramskih radionica za pripremu poetskog recitala sa članovima Udruge Regoč, Udruge slijepih Brodsko-posavske županije i Udruge gluhih i nagluhih Brodsko-posavske županije. Krajnji cilj je osmisliti poetski recital pokretom inspiriran stalnim postavom Galerije Ružić u režiji i koreografiji Marija Kovača i Branka Bankovića, a koji će se publici prikazivati u prostoru Galerije Ružić u nekoliko navrata krajem 2022. godine. Treba napomenuti da je recital namijenjen osobama s invaliditetom i korisnicima bez tjelesnih oštećenja, kako bi ih se senzibiliziralo i utjecalo na rušenje predrasuda prema sposobnostima osoba s invaliditetom.

Početkom listopada započela je i provedba radionica likovnog odgoja za slijepe i slabovidne osobe, ali i ostale zainteresirane osobe s invaliditetom, koje vodi profesorica Tanja Parlov. U tijeku je i izrada mobilne aplikacije - muzejskog interaktivnog vodiča, koja će QR kodove očitavati na mobitelima ili tabletima, a koji će osim teksta o pojedinim dijelovima postava i umjetninama, imati i audio interpretaciju sadržaja, na hrvatskom i engleskom jeziku, kako bi se zvukom slijepim i slabovidnim osobama mogao dočarati izloženi sadržaj i tema postava. Aplikacija bi trebala biti predstavljena javnosti krajem veljače.

U sklopu navedenog projekta se također prilagođava postojeća rasvjeta slabovidnim osobama. Nadalje, s ciljem veće vidljivosti i promidžbe projektnih aktivnosti snima se dokumentarni film, koji će pratiti sve faze provedbe projekta, ali i dokumentirati reakcije sudionika projekta. Film će premijerno biti prikazan početkom iduće godine.

Zadnje vijesti

Remi rukometašica Broda i Čakovca

Prometni policajci nastavljaju kontrolu prometa, najviše kazni za brzinu i alkohol...

Odjelu za patologiju i citologiju uređaj za izradu patohistoloških preparata

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Neponovljiva Jasna Zlokić na božićnom koncertu SBTV-a publiku vratila u neka sretna vremena

FOTO GALERIJA

Brođane na glavnom gradskom trgu zabavljale Slavonske lole

Vanna svojim vječnim hitovima zagrijala Advent iz davnina i rasplesla Brođane

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Advent iz davnina u Slavonskom Brodu čudesno je putovanje pričama Ivane Brlić-Mažuranić

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"