Priče

"NAŠE SELO VESELO": mališani iz šest KUD-ova nastupili na 1. smotri dječjeg folklora u Sibinju

Foto galerija

"Naše selo veselo" - naziv je 1. smotre dječjeg folklora održane u nedjelju, 17. rujna u Sibinju u organizaciji domaćeg KUD-a "Tomislav" i uz potporu Općine Sibinj.

Uz domaćine, nastupali mali folkloraši dječjih skupina KUD-a "Vjekoslav Klaić" iz Garčina, KUD-a "Krešimir Šimić" iz Podcrkavlja, KUD-a "Graničar" iz Lužana, KUD-a "Slavonija" iz Gornjih Andrijevaca i KUD-a "Šokica" iz Slobodnice.

Dječica su oduševila brojnu publiku u sibinjskom Društvenom domu svojim nastupima i izvedbom pjesma i plesova brodskog Posavlja ali i starih dječjih igara kako su se nekoć njihovi vršnjaci igrali po seoskim sokacima i livadama. Sve je to dio tradicije i folklorne baštine i običaja naših predaka što i nove generacije čuvaju od zaborava. "Upravo je to razlog -  da prenesemo našoj djeci u naslijeđe to bogatstvo naše Slavonije i da ona nastave plesati, pjevati, svirati i veseliti se te sve to s ponosom pokazuju svijetu - što smo odlučili organizirati i smotru dječjeg folklora, za koju vjerujem da će postati tradicionalna. Jer, inetresa djece i mladih ima, a ne izostaje ni podrška njihovih roditelja. U KUD-u će puno dobroga naučiti, steći nove prijatelje, dobro se zabaviti i upoznavati svijet, kulturu i tradiicju i drugih naroda", rekla je Ankica Travarević, predsjednica KUD-a "Tomislav" iz Sibinja u kojemu već sada u dječjoj folklornoj skupini ima 50-ak mališana.

Sve je više njih i u Garčinu, Gornjim Andrijevcima, Slobodnici (...), zainteresirano za folklor. "Zahvalni smo roditeljima na potpori i što šalju svoju djecu u KUD. Očuvat ćemo mi naše slavonske običaje, pjesme i plesove, nadam se da će i nove generacije koje dolaze znati cijeniti te vrijednosti", dodala je Jadranka Petrik, voditeljica dječje skupine KUD-a Vjekoslav Klaić iz Garčina. 

Svim tim nastojanjima podršku daje i lokalna zajedednica, Općina Sibinj je, kaže njezin načelnik Josip Pavić, spremna pomoći u organizaciji svake manifestacije koja za cilj ima promicanje i očuvanje tradicijske baštine naše Slavonije. 

U programu 1. smotre dječjeg folklora u Sibinju za sve je sudionike i  posjetitelje organiziran i karaoke party, uz druženje i okrijepu, dobra zabava do dugo uvečer nije izostala. 

"Zadrži svoje igračke male I skupljaj zvijezde koje su pale, 

nad igrom tvojom svjetlost nek bdije

Ostani dijete koje se smije!" 

*Ovaj članak nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija