Nakon stravične eksplozije u skladištu municije cijeli se grad potresao od detonacije

Dogodilo se na današnji dan 6. lipnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 06.06.2021
Nakon stravične eksplozije u skladištu municije cijeli se grad potresao od detonacije


 1683. u Oxfordu otvoren prvi javni muzej „Ashmolean“.

 
1848. Brođani su izašli pred Hrvatski Sabor sa zahtjevom da im se dopusti kuće „ne samo od drveta praviti, nego i od ciglah, barem na jednu cipelu debljine zidati“. Odredbom od 19. travnja 1775. godine kuće građene unutar pušćane linije od Tvrđave prema gradu morale su se graditi od drveta. 
 
1910. oko pet sati ujutro, na brodski željeznički kolodvor stigao je iz Budimpešte car Franjo Josip i odmah nastavio put preko savskog mosta do željezničkog kolodvora u Bosanskom Brodu, gdje mu je upriličen svečani prijem. 
 
1944. Drugi svjetski rat: Savezničke snage se iskrcale u Normandiji, akcija nazvana „Dan D“, ali poznata i kao Operacija Overlord. Najveća je to pomorska invazija u povijesti, koja je uključivala preko tri milijuna vojnika koji su prevezani preko kanala la Manche iz Engleske u Normandiju u okupiranoj Francuskoj.
 
1945. U Brodu je, nakon stravične eksplozije u skladištu municije u Gortanovoj ulici, izbio jedan od najvećih požara u novije vrijeme. Cijeli se grad potresao od detonacije, a broj mrtvih i ozlijeđenih nikada nije iznesen u javnost. 
 
1949. Objavljena knjiga George Orwella „1984“, vizija svijeta kojim upravlja Veliki Brat.
 
1971. u dosadašnjoj povijesti čovječanstva poginula su tri sovjetska astronauta u pravom svemiru. Njihova je kapsula Sojuz 11 izgubila tlak. Zanimljivo je da je kapsula automatski uredno sletjela na Zemlju, premda su astronauti u njoj davno bili mrtvi. Po njihovim prezimenima nazvana su i tri kratera na Mjesecu: Dobrovoljski, Volkov i Pacajev.
 
1984. Tetris, jedna od najpoznatijih video igara, je ugledala svjetlost dana.
 
1995. U mjestu Glogovica u Brodsko-posavskoj županiji održana je međunarodna likovna kolonija, a slikari su svoje radove poklonili tadašnjem slavonskobrodskom Medicinskom centru na čijim su zidovima radovi izloženi. 
 
2008. Egipatski arheolozi pronašli piramidu staru 4.000 godina.
 
2015. Papa Franjo dolazi u jednodnevni posjet Bosni i Hercegovini. Poglavar katoličke crkve pozvao je Hrvate, Bošnjake i Srbe u BiH na slogu i mir, rekavši da je to „posao koji se ostvaruje svakog dana, korak po korak“.
 
Rođeni na današnji dan su: ruski književnik, Aleksandar Sergejevič Puškin (1799.), Ante Kovačić, hrvatski književnik (1854.), njemački književnik, Thomas Mann (1875.), Aram Hačaturijan, ruski skladatelj (1903), Vladimir Savčić Ćobi, pjevač (1948), Nada Obrić, pjevačica (1948) ,Bjorn Borg, švedski tenisač (1956), hrvatski glazbenik, Massimo Savić (1962.), Darko Kralj, hrvatski paraolimpijac (1971.), Robert Kovač, hrvatski nogometaš (1974).
 
Umrli na današnji dan su: Louis Lumière, pionir kinematografije (1948.), Paul Getty, američki naftni magnat (1976.), Branko Bevanda, hrvatski ugostitelj (2008), Pierre Brice, francuski glumac i pjevač (2015), Viktor Korčnoj, rusko-švicarski šahovski velemajstor (2016)

Zadnje vijesti

Čuvajte se vrućine, usred smo toplinskog vala

Pleterničanka Ana Baketarić pobjednica Zlatnog glasa zlatne doline, požeški TS Paori osvojili publiku

Sutra obilježavanje Svjetskog dana glazbe

NAJČITANIJE DANAS

Međunarodni festival tamburaških pjesama

Pleterničanka Ana Baketarić pobjednica Zlatnog glasa zlatne doline, požeški TS Paori osvojili publiku

FOTO GALERIJA

Sjećanje na djecu poginulu u Domovinskom ratu "Mali križ - velika žrtva"

Završio 5. VukovART: Vukovarsku galeriju obogatilo deset vrhunskih street art djela

Obilježen Dan Općine Okučani

Tisuće hodočasnika na slavlju svetkovine svetog Antuna u Podvinju

Srebrni jubilej građenja žive Crkve u brodskoj župi Bezgrešna Srca Marijina