Vijesti

Nakon apela Građanske inicijative, stigao odgovor iz Rafinerije

Nakon apela Građanske inicijative, stigao odgovor iz Rafinerije

 Brođani su se jutros po tko zna koji put probudili uz dobro poznat smrad, onaj koji dolazi iz rafinerije u Bosanskom Brod. U tablici se vidi stanje jutros u 8 sati.

Članovi Građanske inicijative za čist zrak te Facebook grupe Kad ako ne sad prošli tjedan su brodsku javnost upoznali sa sadržajem apela kojeg su poslali na adrese predsjednika Josipovića, Sabor i Vladu, ministarstva vanjskih poslova, zaštite okoliša i zdravlja.

Riječ je o otvorenom pismu u kojem od spomenutih institucija traže hitno rješenje brodskog problema s onečišćenjem zraka. Kvaliteta zraka u Slavonskom Brodu, ukoliko se uopće može govoriti o kvaliteti, je zabrinjavajuća a svakim danom građani otrovani štetnim sastojcima koji dolaze iz prekosavske Rafinerije javljaju se u brodsku bolnicu s novim zdravstvenim problemima. Građanska inicijativa ostavila je rok do konca rujna za odgovore i prijedloge rješenja problema onečišćenog zraka a potom će pokrenuti nove akcije za konačno rješenje brodskog problema sa zrakom. U Inicijativi ne isključuju ni mogućnosti pokretanja tužbe protiv odgovornih za trenutno stanje i ugrožavanje zdravlja Brođana.

Nekoliko dana kasnije dolazi i odgovor iz ministarstva, ali kao i uvijek ne pruža puno nade.

"Podržavamo inicijative građana koje se bore za čist zrak i poboljšanje kvalitete života. Imamo zajednički cilj, a taj je da stanovnici Slavonskog Broda, kao i svakog drugog grada u Hrvatskoj, udišu čišći zrak", stoji u odgovoru Ministarstva zaštite okoliša na otvoreno pismo i apel brodskih ekoloških udruga za hitnim rješavanjem problema onečišćenja iz Rafinerije nafte u BiH.

"Mi poduzimamo sve što je u našoj moći, s obzirom na činjenicu da je najveći uzrok onečišćenja izvan teritorija Hrvatske", kažu u Ministarstvu te dodaju kako su od predstavnika Rafinerije zatražili da izvijeste javnost u kojoj se fazi nalazi modernizacija.

Zato su iz rafinerije u Bosanskom Brodu odgovorili na svoj način, povećanim koncentracijama štetnih plinova, te pokazali tko je jači u ovom sporu.

 

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija