Priče

Na najtragičniji ratni dan u Slavonskom Brodu poginulo 16 osoba, za taj zločin nitko nije odgovarao

Na najtragičniji ratni dan u Slavonskom Brodu poginulo 16 osoba, za taj zločin nitko nije odgovarao

Foto galerija

3. svibnja 1992. godine jedan je od najtužnijih datuma u čitavoj povijesti Slavonskog Broda. Krvnički napad velikosrpske vojske za sobom je ostavio nezamislivu tragediju. U jednom danu smrtno je stradalo 16 nedužnih civila, do toga čak 6-ero djece, zločin za koji ni nakon više od tri desetljeća nitko nije odgovarao. Kako se njihova žrtva ne bi zaboravila danas su kod spomenika Djevojčica na Plavom polju položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Sjećanje na gubitak djeteta ne blijedi ni nakon 31 godinu. Ljubica je 18-godišnju kći izgubila na kućnom pragu u naselju "Matija Ivanić", bila je samo korak iza majke.

"Čak ju ja svojim tijelom nisam mogla zaštiti jer garante su mi prelazile preko prsa. Krenula je u kuću, pošla sam za njom i odjednom nje nema. Okrenula sam se, a ona je bila dolje, leži na tlu", prisjetila se dana kada je izgubila kći Ljubica Emanović iz Slavonskog Broda koja dodaje da ju i danas prepoznaje u licima djevojaka koje liče na nju.

Početak svibnja ratne 1992. godine obilježila su najveća stradanja djece u Domovinskom ratu. Upravo na današnji dan u blizini Osnovne škole Hugo Badalić na Jelasu u padu dviju avionskih bombi stradalo je 16 civila. Sjetili su ih se i danas njihove obitelji, prijatelji i Brođani. Položeni su vijenci i upaljene svijeće. Kolonu su predvodili upravo roditelji.

"3. svibnja  1992. godine bio je najužasniji dan u našem gradu. Tog dana gorjeli su nebo i zemlja. To je dan kada je ubijeno sedmero djece predškolske dobi. Taj dan ubijeno je 16 civila. U jednoj kući na Jelasu poginulo je petero djece i dvoje odraslih. Isto popodne poginuo je jedan brat. a drugi je teško ranjen i kasnije je preminuo od posljedica ranjavanja. Krajem mjeseca, 27. svibnja, pala je granata pokraj igrališta na Plavom polju i ponovno je ubijeno troje djece. Ostali su ranjeni. 30. svibnja od gelera je poginula djevojčica Vedrana na Slavoniji II, 24. lipnja od rakete luna na Jelasu su poginula dvojica dječaka. I tako svaki dan do broja 28. Cijeli jedan razred", istaknula na obilježavanju Julijana Rosandić, predsjednica Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata Brodsko-posavske županije.

Da žrtve, posebno civilne ne smiju ostati zaboravljene, slažu su svi danas okupljeni. Grad Slavonski Brod, podnio je u Domovinskom ratu i jednu od najvećih žrtava. Ratni vihor ugasio je živote jednog čitavog razreda. Kolonu sjećanja predvodili su tako ove godine učenici Osnovne škole "Vladimir Nazor". Vijence su položili i predstavnici braniteljskih udruga, policije, izaslanstva Grada Slavonskog Broda i županije Brodsko-posavske te Ministarstva hrvatskih branitelja.

"Jedan je ovo od najtužnijih dana kada čovjek i nema nešto reći, Uvijek kažem kako tišina najjače odjekuje. Poslije toliko žrtava to je nešto neopisivo, nažalost da čovjek ostane nijem. Žao mi je i teško što nitko nije za to odgovarao, ali kažu da je pravda, no svakog dostigne", istaknuo je Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije.

"Naš cilj je pravedno i pošteno pomoći svima onima kojima smo u mogućnosti, naš cilj je da se ne zaboravi što je Domovinski rat bio i upravo te žrtve najmanje djece pokazuju svu bezumnost agresora", rekao je Špiro Janović, državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja.

Na 31.obljetnici stradavanja pod nazivom "Sjetimo ih se s ponosom i tugom", postavljeno je i pitanje odgovornosti. Nažalost za stradavanje civila u gradu još nitko nije odgovarao.

Bombardiranje 3. svibnja s visine od 6000 metara uslijedilo je nakon neuspješnih pokušaja rušenja mosta na Savi dan prije kada su i hrvatske protuzračne snage srušile šest jugoslavenskih aviona.

"Avionske bombe koje su posjedovali izuzetno su netočne s te visine, odnosno kada gađaju točkasti cilj, u ovom slučaju most na savi mogu promašiti i za 500 do 1000 metara. Onaj koji je to zapovjedio on je odgovoran jer dobro je znao što se može dogoditi", pojasnio je Branko Cindrić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije i hrvatski branitelj.

Za sve hrvatske poginule i nestale branitelje položeni su vijenci i zapaljene svijeće i kod središnjeg spomenika.

*Ovaj članak nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija