Na glavnoj slavonskobrodskoj meterološkoj postaji na Jelasu instaliran uređaj Lidar, jedini takav u Hrvatskoj

Na glavnoj meteorološkoj postaji na Jelasu nakon 30 godina ponovno su uspostavljena mjerenja stanja atmosfere po visini.

Autor: BG/Brodportal | Datum objave: 09.06.2021
Na glavnoj slavonskobrodskoj meterološkoj postaji na Jelasu instaliran uređaj Lidar, jedini takav u Hrvatskoj


 Zahvaljujući DHMZ-ovom strukturnom projektu METMONIC postavljen je tzv.lidar(Light Detection and Ranking-svjetlosni radar), za sada jedini takav uređaj u Hrvatskoj.

Taj uređaj DHMZ će koristiti lidar za mjerenje smjera i brzine vjetra po visini, detekciju aerosola, a time i razine onečišćenja u zraku, podnice i strukture oblaka te visine prizemnog graničnog sloja(PBL), navedeni podaci bit će od velike važnosti za područje Slavonskog Broda.

Visinska meteorološka mjerenja provodila su se u Slavonskom Brodu od 1954. do 1991., mjerenja su bila tzv.pilotbalonska, a prestala su u kolovozu 1991. zbog nemogućnosti prijevoza vodika i opasnosti za motritelje zbog neposrednih ratnih okolnosti. Postavljanjem lidara u Slavonskom Brodu ponovo će ovaj dio Hrvatske dobiti mjerenja stanja atmosfere po visini, uz pripomenu kako je ovo i prva od potrebnih 450 uspostavljenih ili moderniziranih meteoroloških postaja u projektu METMONIC.

Tijekom idućeg razdoblja nastavit će se modernizacija meteoroloških mjerenja na meteorološkim postajama kako bi se osigurali pouzdani podaci reprezentativni za područja Hrvatske za potrebe rada prognostičkih sustava(atmosferskih, hidroloških, oceanografskih, agrometeoroloških i dr.), kao i sustava ranog upozorenja na opasne vremenske pojave te praćenja klime i prilagodbi na klimatske promjene. Ukupna procijenjena vrijednost projekta METMONIC je 343.914.506 kuna, od čega 85 posto financira Europska unija a 15 posto Republika Hrvatska. 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Čuvajte se vrućine, usred smo toplinskog vala

Pleterničanka Ana Baketarić pobjednica Zlatnog glasa zlatne doline, požeški TS Paori osvojili publiku

Sutra obilježavanje Svjetskog dana glazbe

NAJČITANIJE DANAS

Međunarodni festival tamburaških pjesama

Pleterničanka Ana Baketarić pobjednica Zlatnog glasa zlatne doline, požeški TS Paori osvojili publiku

FOTO GALERIJA

Sjećanje na djecu poginulu u Domovinskom ratu "Mali križ - velika žrtva"

Završio 5. VukovART: Vukovarsku galeriju obogatilo deset vrhunskih street art djela

Obilježen Dan Općine Okučani

Tisuće hodočasnika na slavlju svetkovine svetog Antuna u Podvinju

Srebrni jubilej građenja žive Crkve u brodskoj župi Bezgrešna Srca Marijina