Vijesti

Mladi Brođanin Ivan (26) preuzeo skrb o maloljetnim sestrama nakon smrti oba roditelja; podrška im stiže sa svih strana

Cijelu je regiju ujedinila teška životna priča mladog Brođanina, 26- godišnjeg Ivana Čavčića i njegovih dviju maloljetnih sestara Eme (11) i Magdalene (16), koji su u kratkom vremenu ostali bez oba roditelja. Pred Ivanom se stvorio izazov skrbi za svoje sestre, kojima je prijetio smještaj u udomiteljsku obitelj ili u dom za nezbrinutu djecu. No, Ivan nije dvojio za opciju srodničkog udomiteljstva i preuzeo je na sebe skrb za svoje sestre, te rješavanje pitanja sigurnog krova nad glavom. Priskučili su mu u tome brojni dobri ljudi, pokrenuta je i donacijska akcija.
 
"Nakon što su nam u manje od tri godine umrli i mama i tata, odlučio sam se na srodničko udomiteljstvo kako moje sestre ne bi završile u domu. S nama živi i tatina mama, naša baka Katarina, koja mi jako puno pomaže oko brige o sekama. Ja radim i skrbim o njima financijski. Dobro smo se snašli. Seke me slušaju, poštuju i trude se u školi. Najbitnije je da smo zajedno, sve drugo će se već nekako riješiti - rekao je Ivan.  Još za života roditelja, živjeli su u trošnoj kući u centru Slavonskog Broda.
 
"Ta nam kuća sada više nije primjerena za žiovot, jer je stara i počela se urušvati. Komplicirani su i imovinsko-pravni odnosi, ima više vlasnika, pa ju ne mogu prodati", govori Ivan. Odlučio je, stoga, sam riješiti stvari. Kako je zaposlen u dobroj tvrtki, podignuo je stambeni kredit i kupio kuću u Slobodnici koju treba i adaptirati, obnoviti i opremiti.  Novo kreditno opterećenje, kao i dva dodatna koja su ostala nakon roditelja, ipak su previše za Ivanovu plaću. 

"Ne želim nikoga tražiti novac, ali volio bih kad bi mi u radovima netko pomogao kako bi stvari išle brže", skromno govori Ivan, koji se stidi što uopće mora javno tražiti pomoć, ne shvaćajući da je zapravo on taj koji je društvo zadužio jer spašava dva mlada života. Čuli su za Ivanovu priču brojni ljudi dobroga srca, reagirala je udruga 'Samo Slobodnica' i Općina Sibinj.
 
Puno je posla, treba i radne snage, ali i građevinskog materijala. Radovi na obnovi objekta sigurno će trajati neko vrijeme i u više faza. Kad se kuća obnovi, trebat će ju i opremiti namještajem, ali trebat će financriati i kredit. Ivanu i njegovim sestrama svaka je pomoć dobrodošla.
 
Prilika je svima učiniti dobro djelo, već u subotu, 23. ožujka prijepodne, na tradicionalnom humanitarnom Uskrsnom sajmu koji na Gradskoj tržnici u Slavonskom Brodu organizira Radio Slavonija, a sav prihod od prodaje uskrsnih pisanica, kolača, cvijeća i kreativnih uradaka donirat će Ivanu Čavčiću.
 
Broj računa  za uplate: 
 
HR7423400093232208938 BIC (Swift) kôd: PBZGHR2X PBZ
 
Ivan Čavčić Petra Krešimira 31, 35000 Slavonski Brod Opis: Humanitarna akcija za obitelj Čavčić
 
 

 

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija