Priče

"Mi smo Slavonci, mi smo Šokci, ovo je Šokadija!"

"Mi smo Slavonci, mi smo Šokci, ovo je Šokadija!"

 Prošle je godine u Lužanima prvi puta održana manifestacija "Ne idem iz Slavonije". Ove je godine dobila svoj nastavak, a kako su najavili organizatori, glavni je cilj od nje stvoriti tradiciju. Održana je na ranču obitelji Ivić, gdje su se u nedjelju 30. srpnja 2023. okupile brojne zaprege i jahači. Organizirana su i sportska natjecanja, nagrađene najljepše zaprege.

Kao nekada, Lužanima je odzvanjao topot kopita, i pjesma. Selom je prošla povorka s čak 19 zaprega – sve okićene, uređene, u najboljem izdanju...A nakon kruga selom, jahači i zaprege stigle su na svoje odredište – ranč obitelji Ivić koja za Slavoniju – jednostavno živi. 

"Ako ne znaš tko si i šta si onda će ti netko drugi reći da si nešto što nisi. Mi smo Slavonci, mi smo Šokci, ovo je šokadija! Ima tradicije svugdje u svijeta, svaka država ima svoju i svatko voli svoju, ali moramo biti realni i reći kako je ovo nešto posebno", kaže Tomislav Ivić, vlasnik ranča.

Posebno je i ime koje ova manifestacija nosi – a ono glasi "Ne idem iz Slavonije". Da je riječ o najboljoj poruci koja se može poslati, slažu se i brojni gosti koji su se, kažu, rado odazvali. 

"Vole to i djeca, volimo i mi, tako da smo se skupili, idemo u Lužane, ne idemo iz Slavonije", rekao je Matej Belo koji je došao u Lužane iz Pleternice.

Ono što svi na ovom mjestu imaju zajedničko je da im ne nedostaje ljubavi prema tradiciji. Maleni David Belo nema niti dvije godine, a bio je jedan od najmlađih sudionika. 

"Trenutno u staji imamo pet konja, primarno se bavimo zaprežnim sportom, ali sudjelujemo i na manifestacijama što više možemo. Ljubav je ta koja sve ovo pokreće, da nije ljubavi ne bi u ovakvim vremenima opstali i išli na sve ove manifestacije i turnire. Prenosimo to na mlađe uzraste i nadam se da će nastaviti našim stopama i da će za koju godinu oni voziti, a mi iz publike ih gledati", dodaje Belo.

U sklopu manifestacije održan je i izbor najljepših svatovskih zaprega. Prvo su se pokazali publici, a onda su stigle i nagrade. Organizirane starinske igre za djecu, natjecanje u vožnji fijakera te tekličko jahanje.

Mladosti nije nedostajalo, a svi su si dali truda. Provozati se u najljepšem izdanju možda je najljepši dio, međutim, ističu sudionici, puno je tu posla koji se često ne vidi. 

"Potrebno je jako puno truda i vremena. Za tradiciju i zaprežni sport treba jako puno vremena i odvajanja, svaki vikend se putuje negdje, ne putujemo s društvom nego s konjima. Zahtjevno je i financijski i vremenski", govori Ivan Lucić iz Konjogojske udruge "Lipicanac" iz Ruščice.

Međutim, Slavoncima to nije strano. Takva je, kažu nam, slavonska duša, pa je upravo to ime dobila i novoosnovana Konjogojska udruga "Slavonska duša". 

"Osnovali smo je početkom ove godine baš zbog ovakvih manifestacija. Nije nam problem organizirati manifestaciju sami, ali imaju nekakvi procesi i protokoli koje moramo zadovoljiti da budemo na 100 posto", objašnjava Ivić.

Ideja je jednostavna. 

"Praktički nam je tradicija, šokadija, konji lipicanci, svatovske zaprege, sve ono što najviše dira u srce, to nam je prioritet, to poštivamo, cijenimo i čuvamo", dodaje Ivić.

Pozitivne poruke koje se s ovog mjesta šalju prepoznale su i Općina Oriovac te Brodsko-posavska županija. Posebno su potrebne, navedeno je, u današnjim, teškim vremenima. To nije niti bitno jer ovi ljudi ne planiraju odustati. Njihov dom je Slavonija, i tu i ostaju. 

*Ovaj članak nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija