Show

Loša: 'Za Slavonski Brod me vežu đački dani'

Loša: 'Za Slavonski Brod me vežu đački dani'

 
Legendarni sarajevski bend Plavi orkestar u subotu,  6. srpnja nastupit će na Tvrđavi,  u Slavonskom Brodu. Prvi je to koncert nakon višegodišnje pauze. 
 
Nemate pojma koliko se mi u bendu radujemo koncertu jer je to prvi koncert nakon petogodišnje pauze. A pogotovo što nas za Slavonski Brod vežu lijepi koncerti i uspomene, pogotovo mene osobno, sjećam se razmjene škola, onda sam boravio sedam dana u Slavonskom Brodu, sjećam se muzeja, to mi je ostao jedan toponim iz djetinjstva. Isto tako kad sam bio mali moja omiljena knjiga je bila Čudnovate zgode šegrta Hlapića vaše Ivane Brlić Mažuranić“, kazao je Saša Lošić Loša, frontmen 'Plavog orkestra' dva dana uoči spektakla u Slavonskom Brodu.
 
 „Ljudi iz Slavonskog Broda su srdačni. Koncert je uvijek razmjena energije, a Brođani su strastvena publika. A mi smo vam neka vrsta profesionalnih amatera i uvijek smo uzbuđeni pred koncert. Ne slavimo obljetnice, ne gledamo Plavi orkestar kao karijeru nego kao neki slučajni san koji se desio i traje. Našoj neambicioznosti svjedoče duge pauze od 7 do 10 godina između albuma. Netipičan smo bend. Imam osjećaj da se to nekom drugom dešava, a ne nama. Spremamo i nove pjesme koje nose isključivo dobru energiju i pozitivnu atmosferu. Kod nas nema zaustavljanja, tek smo zapravo na početku" rekao je  Loša koji ove dane provodi u studiju snimajući nove pjesame koje su nastale za vrijeme njihove pauze.
 
 
Karijeru 'Plavog orkestra' obilježili su veliki hitovi poput antologijskih pjesama: 'Suada', 'Kaja', 'Bolje biti pijan nego star', 'Sava tiho teče', 'Zelene su bile oči te', 'Kad mi kažeš paša', 'Ako su to samo bile laži', 'Odlazim' (...), čija popularnost i prisutnost godinama ne jenjavaju. 
 
'Plavi orkestar' osnovan je 1983. godine u Sarajevu u sklopu pokreta 'Novi primitivci', u kojem su bili i 'Zabranjeno pušenje', Elvis J. Kurtović i još neki drugi kultni sarajevski glazbenici. Kritičari smatraju bend jednim od najvećih kulturnih fenomena osamdesetih i devedesetih godina, bliskim kako starijim tako i mlađim generacijama slušatelja.
 
Objavili su 8 albuma, koji su se ukupno prodali u više od 5 milijuna primjeraka, a svijet su više puta obišli turnejama s ukupno više od 1.500 koncerata. Iako je 'Plavi orkestar' imao više stanki u karijeri,  mnogi obožavatelji nisu ih nikad zaboravili, a njihove pjesme su postali su vječni 'evergreenei' na ovim prostorima. Za povratničku turneju u Hrvatskoj okupio ih producent Tomislav Kašljavić.
 
Ulaznice su dostupne u sustavima Eventim.hr.
 
 

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija