Loša kvaliteta zraka u Slavonskom Brodu iako Rafinerija Brod ne radi

Kvaliteta zraka već tjednima u crvenom iako rafinerija Brod ne radi: što je razlog lošoj kvaliteti zraka u Slavonskom Brodu?

Autor: Brodportal | Datum objave: 21.01.2021


 Rafinerija u Bosanskom Brodu više od 10 godina bila je glavni izvor onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu. No od incidenta i eksplozije u listopadu 2018. godine Rafinerija je prvo radila smanjenim kapacitetom, a danas prema službenim informacijama pogon za preradu nafte ne radi. Međutim zadnjih tjedana gotovo smo svakodnevno u crvenom, a što to zagađuje zrak ukoliko rafinerija ne radi?

Ovako izgleda današnji popis onečišćenih lokacija u Hrvatskoj. U zadnja 24 sata ponovno smo na crvenoj listi. A 48 sati prije – jedini grad koji je zbog lebdećih čestica u crvenom. Primijete li Brođani uopće da rafinerija u Bosanskom Brodu ne radi?

To je jedina za sada informacija koja je zasigurno točna. Jer koji su to izvori onečišćenja, je li u pogonu i dalje dio prerade nafte u susjednoj rafineriji ili nešto drugo, sve su za sada samo pretpostavke. 

Kao dokaz da nešto u rafineriji radi smatraju iz Udruge "Eko Integral" je činjenica da smo sredinom prosinca imali cjelodnevnoj visokoj koncentraciji sumporvodika. 

No sasvim sigurno nešto se događa i u Slavonskom Brodu. Jer bez obzira na sve, na kvalitetu zraka utječu ljudi i tvrtke koji djeluju na području grada. 

Brodski ekolozi već duže vrijeme upozoravaju i na izvore zagađenja zraka iz udaljenih industrijskih lokacija. 

Kada se sve zbroji, i 2020. godinu u kojoj smo više brinuli o epidemiji koronavirusa nego o zagađenju zraka, nažalost obilježio je zrak poprilično loše kvalitete, osobito u zimskim mjesecima. 

Slavonski Brod, potvrdit će i ekolozi koji situaciju prate svaki dan, tako je i u prošloj godini bio među najzagađenijim gradovima s koncentracijama daleko iznad dopuštene. 

No uz ljude za povišene koncentracije štetnih spojeva nad Slavonskom Brodom kriva je i klima te položaj grada. Tzv. ruža vjetrova, potvrdila je i stručnjakinja iz Državnog hidrometeorološkog zavoda u listopadu 2018. godine u Sl. Brodu, utječe na kvalitetu onoga što udišemo. I tada na okruglom stolu s temom kvalitete zraka, jasno je potvrđeno: uz sumporvodik i sumpordioksid koji su najveći problem zbog neugodnih mirisa, najopasnije ostaju lebdeće čestice.  Istih onih lebdećih čestica koje u povišenim koncentracijama udišemo i danas. A rješenja nema. 

Zadnje vijesti

Nikoga briga, a ružno, prijeteće

Vrijedno priznanje dr. Šimi Benešu

Poraz brodskih odbojkašica na domaćem terenu

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Neponovljiva Jasna Zlokić na božićnom koncertu SBTV-a publiku vratila u neka sretna vremena

FOTO GALERIJA

Brođane iznenadio i oduševio pravi sveti Nikola!

Brođane na glavnom gradskom trgu zabavljale Slavonske lole

Vanna svojim vječnim hitovima zagrijala Advent iz davnina i rasplesla Brođane

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Advent iz davnina u Slavonskom Brodu čudesno je putovanje pričama Ivane Brlić-Mažuranić