Ljeto ekstrema dok emisije europskih požara na otvorenim prostorima dosežu najviše razine u 15 godina

Razorni požari na otvorenim prostorima diljem Europe ovog su ljeta uzrokovali najveće emisije od 2007. godine, izvješćuju znanstvenici iz Copernicus službe za nadzor atmosfere.

Autor: Brodportal | Datum objave: 07.09.2022
Ljeto ekstrema dok emisije europskih požara na otvorenim prostorima dosežu najviše razine u 15 godina


 CAMS je pratio dnevni intenzitet i emisije, te rezultirajuće utjecaje na kvalitetu zraka, od ovih požara tijekom ljeta, zajedno s drugim požarima na otvorenim prostorima diljem svijeta.

Copernicus služba za nadzor atmosfere (CAMS) danas izvješćuje da su požari na otvorenim prostorima diljem Europe uzrokovali najveće emisije u 15 godina. Kombinacija toplinskog vala u kolovozu s dugotrajnim sušnim uvjetima diljem zapadne Europe rezultirala je povećanom aktivnošću, intenzitetom i postojanošću požara.

Prema podacima CAMS Globalnog sustava asimilacije požara (GFAS) koji koristi satelitska promatranja lokacija požara i snagu zračenja požara (FRP) - mjeru intenziteta za procjenu emisija onečišćujućih tvari u zrak prisutnih u dimu - ukupne emisije požara iz Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva od 1. lipnja do 31. kolovoza 2022. procjenjuje se na 6,4 megatona ugljika, što je najviša razina za ove mjesece od ljeta 2007.

CAMS, koji provodi Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) u ime Europske komisije uz financiranje Europske unije, izvješćuje da su emisije zabilježene za ljeto 2022. uvelike potaknute razornim požarima na otvorenim prostorima diljem jugozapadne Francuske i Pirenejskog poluotoka, s Francuskom i Španjolskom koje su imale najveću emisiju požara na otvorenim prostorima u posljednjih 20 godina.

U drugim regijama na sjevernoj hemisferi, koje obično doživljavaju vrhunac požara tijekom ljetnih mjeseci, ukupne procijenjene emisije bile su znatno manje nego posljednjih godina, unatoč nekim razornim požarima. Republika Saha i Čukotska autonomna oblast na krajnjem istoku Rusije nisu iskusile toliko požara kao prošlih ljeta, a većina požara ovog je ljeta bila južnije u Habarovskom kraju. Više središnjih i zapadnih regija Rusije, uključujući Hanti-Mansijski autonomni okrug i Rjazanjsku oblast, iskusilo je veći broj požara na otvorenim prostorima što je rezultiralo nekoliko dana gustim dimom i pogoršanom kvalitetom zraka. Ukupne procijenjene emisije od požara u središnjem federalnom okrugu Rusije bile su najveće od velikih požara treseta koji su pogodili zapadnu Rusiju 2010.

U Sjevernoj Americi požari na otvorenim prostorima koji su počeli gorjeti na Aljasci u svibnju nastavili su se do lipnja i početkom srpnja s velikim požarima u Yukonu i sjeverozapadnim teritorijima Kanade. U zapadnim Sjedinjenim Državama ukupni dnevni intenzitet požara i ukupne sezonske emisije bile su puno niže za Kaliforniju, Oregon, Washington, Idaho i Montanu u usporedbi s ljetima 2020. i 2021. te su bile tipičnije za doba godine, prema CAMS GFAS podaci.

U međuvremenu, sezona požara se razvijala u regiji Amazone od kolovoza do rujna. Natprosječne dnevne emisije požara iz Amazone Legal u Brazilu u drugoj polovici kolovoza rezultirale su jednom od najvećih ukupnih procijenjenih emisija za razdoblje od 2010. (zajedno s 2019.-2021.). Za razliku od cijele Amazone Legal, država Amazonas doživjela je emisije požara znatno iznad prosjeka, što je rezultiralo drugim najvećim ukupnim iznosom za srpanj-kolovoz (nakon 2021.) u posljednjih 20 godina. Prvih nekoliko dana rujna vidljiv je jasan porast požara u regiji Amazone, s dnevnim vrijednostima znatno iznad prosjeka, u nekoliko država Amazonije, što je rezultiralo velikim područjem dima nad Južnom Amerikom. CAMS nastavlja pomno pratiti i emisije požara i rezultirajući dim u cijeloj regiji.

Mark Parrington, viši znanstvenik i stručnjak za požare na otvorenim prostorima iz Copernicus službe za nadzor atmosfere, komentira: „Razmjer i postojanost požara na jugozapadu Europe koji su doveli do najvećih emisija za Europu u 15 godina bili su iznimno zabrinjavajući tijekom cijelog ljeta. Većina požara dogodila se na mjestima gdje je promjenjiva klima povećala zapaljivost vegetacije, kao što je jugozapadna Europa, i kao što smo vidjeli u drugim regijama u drugim godinama. CAMS sada pomno prati trenutne emisije požara i prijenos dima u regiji Amazone i diljem Južne Amerike, kako se približava vrhunac sezone požara u nadolazećim tjednima.”

Više informacija o tome kako CAMS nadzire požare na otvoreni mprostorima diljem svijeta, uključujući lokaciju, intenzitet i procijenjene emisije, kao i prijenos i sastav dima, možete pronaći na stranici Globalnog praćenja požara.

Zadnje vijesti

Remi rukometašica Broda i Čakovca

Prometni policajci nastavljaju kontrolu prometa, najviše kazni za brzinu i alkohol...

Odjelu za patologiju i citologiju uređaj za izradu patohistoloških preparata

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Neponovljiva Jasna Zlokić na božićnom koncertu SBTV-a publiku vratila u neka sretna vremena

FOTO GALERIJA

Brođane na glavnom gradskom trgu zabavljale Slavonske lole

Vanna svojim vječnim hitovima zagrijala Advent iz davnina i rasplesla Brođane

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Advent iz davnina u Slavonskom Brodu čudesno je putovanje pričama Ivane Brlić-Mažuranić

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"