"Leptiri u blatu" u Slavoniji promoviraju suvremenu umjetnost bez lažnih estetika i institucionalne sigurnosti

Umjetnici iz četiri slavonska grada – Osijeka, Đakova, Nove Gradiške i Slavonskog Broda okupili su se u Slavonskom Brodu u umjetničkom projektu "Leptiri u blatu". Sve ih je okupila Udruga za suvremenu umjetnost "Tvrđava Brod".

Autor: Brodportal | Datum objave: 26.06.2022


 Iz Osijeka, točnije s Akademije za umjetnost i kulturu predstavila su se dva profesora – Zlatko Kozina i Vladimir Frelih. Obojica u različitim umjetničkim izričajima i s različitim porukama. S radom "Trapez" predstavila se i asistentica osječke akademije Kristina Marić. Rad Danijela Solde "Dijete s majkom" referira se na marginalizirane skupine u društvu. Ivan Šeremet s radom na tvrđavskoj kapeli ukazuje na sustav u kojemu se referira na status svećenika koji zbog otvorenog govora čeka pravomoćnu presudu iz Vatikana. Umjetnica Ivana Škvorčević koristi nove medije u priči po prostoru. Brođanka Lucija Lebić predstavila se s radom "Na debeloj zemlji", a Mladen Lovrić u prostornoj instalaciji bavi se ponovno poremećajima u društvu. Prostornom instalacijom "Perspektiva" predstavio se i Novogradiščanin Gordan Bijelić.  Iz Nove Gradiške je i Miroslav Pišonić, dugogodišnji voditelj Galerijskog odjela, danas ravnatelj novogradiškog Gradskog muzeja.

Ovo je još jedan u nizu umjetničkih performansa u Tvrđavi. Leptiri u blatu simbolički prikazuje neumorne umjetnike koji unatoč tome što žive u Slavoniji promoviraju suvremenu umjetnost bez lažnih estetika i institucionalne sigurnosti. 

Zadnje vijesti

Remi rukometašica Broda i Čakovca

Prometni policajci nastavljaju kontrolu prometa, najviše kazni za brzinu i alkohol...

Odjelu za patologiju i citologiju uređaj za izradu patohistoloških preparata

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Neponovljiva Jasna Zlokić na božićnom koncertu SBTV-a publiku vratila u neka sretna vremena

FOTO GALERIJA

Brođane na glavnom gradskom trgu zabavljale Slavonske lole

Vanna svojim vječnim hitovima zagrijala Advent iz davnina i rasplesla Brođane

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Advent iz davnina u Slavonskom Brodu čudesno je putovanje pričama Ivane Brlić-Mažuranić

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"