Vijesti

Lemaić i Radman upozoravaju: Gradska vlast planira prenamijeniti Vatrogasni dom u dječji vrtić, a vatrogasce izbaciti na ulicu

Lemaić i Radman upozoravaju: Gradska vlast planira prenamijeniti Vatrogasni dom u dječji vrtić, a vatrogasce izbaciti na ulicu

 Pismo prenosimo u cijelosti:

"Dobrovoljno vatrogasno društvo Slavonski Brod u travnju ove godine obilježilo je 150 godina od osnivanja. Članovi DVD-a Slavonski Brod samostalno su financirali izgradnju prekrasnogVatrogasnog doma, na Trgu Svetog Trojstva, u kojem su smješteni od srpnja 1900. godine. Gradsko vijeće Grada Slavonskog Broda, u svibnju 2022. godine, dodijelilo je DVD-u Slavonski Brod priznanje i nagradu, Grb Grada Slavonskog Broda, kao izraz poštovanja i zahvalnosti svojih građana.

Kao izraz dubokog nepoštovanja i nezahvalnosti prema DVD-u Slavonski Brod, ali i prema povijesti i tradiciji Slavonskog Broda, gradska vlast planira prenamijeniti Vatrogasni dom u dječji vrtić, a vatrogasce izbaciti na ulicu. Uz grubo kršenje važećeg prostornog plana, Grad Slavonski Brod, u lipnju 2022. godine, sklopio je ugovor s tvrtkom Ingart d.o.o., o izradi projektne dokumentacije idejnog rješenja rekonstrukcije Vatrogasnog doma u dječji vrtić.

Ovakvo postupanje gradske vlasti potpuno je neprihvatljivo i neopravdano na sve moguće načine i izazivazgražanje svih ljudi koji vole ovaj grad. Zgrada Vatrogasnog doma pripada DVD-u Slavonski Brod i svim građanima ovoga grada. Planirana prenamjena Vatrogasnog doma predstavlja besramno drskipokušaj gaženja jednog od simbola urbanog identiteta Slavonskog Broda. Zgrada Vatrogasnog doma nije projektirana da bude dječji vrtić, a planiranom rekonstrukcijom prijeti joj teška devastacija i degradacija.

U gradske dječje vrtiće u novoj pedagoškoj godini upisano je čak 171 dijete manje nego u pedagoškoj godini 2018./2019.! To znači da je prenamjena Vatrogasnog doma u dječji vrtić nepotrebna i neopravdana, a posebno uzevši u obzir da gradska vlast planira izgradnju tri nova dječja vrtića te dogradnju dva vrtića.Zbog svega navedenog pozivamo gradsku vlast da odustane od svog skandaloznog plana prenamjene Vatrogasnog doma.

Sramotna zapuštenost zgrade Vatrogasnog doma posljedica je nebrige gradske vlasti. Na pročelju Vatrogasnog doma, i 27 godina nakon završetka rata, vidljiva su brojna oštećenja od gelera, a toranj vidikovac je u katastrofalnom stanju. Aktualni gradonačelnik donirao je milijune iz gradskog proračuna za građevinske objekte u BiH, Hrvatskoj i Srbiji, a brodski Vatrogasni dom je pustio da propada punih 17 godina!

Vatrogasnom domu potrebna je hitna i temeljita obnova, pod vodstvom Hrvatskog restauratorskog zavoda, kako bi najljepša brodska zgradanapokon mogla zasjati svojim starim sjajem i otvoriti svoja vrata građanima kao živi muzej vatrogastva."

Slavica Lemaić i Anica Radman, nezavisne gradske vijećnice

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija