Priče

Kukuruzijada u Gornjim Andrijevcima po 15. puta, original koji se ne može kopirati

Kukuruzijada u Gornjim Andrijevcima po 15. puta, original koji se ne može kopirati

Foto galerija

Prva subota u kolovozu već je uobičajeno rezervirana za tradicionalnu, 15. po redu Kukuruzijaduu Gornjim Andrijevcima – folklorno-zabavnu i gastro manifestaciju koja je i ove godine okupila brojne folkloraše i posjetitelje.

Da nikom ništa ne nedostaje pobrinuli su se domaćini, Andrijevčani, članice i članovi KUD- Slavonija. A da se sve na vrijeme priredi, svi su se digli na noge, i mladi i stari - gledajući u nebo. Otkazivanje manifestacije zbog kiše, kažu, nije bila opcija.

Red kukuruza, red pjesme, plesa, igara – sve po tradiciji. Folklorna društva stigla su iz Orubice, Pleternice, Sibinja, Slobodnice i Odvoraca, a program su otvorili najmlađi – Dječja skupina domaćeg KUD-a Slavonija.

"Nismo nikada nastupali ovdje, drago mi što su nas domaćini pozvali da podružimo, otplešemo i otpjevamo. Prvo što smo danas napravili je posjetili štand s pečenjakako kako bi probali kuhani kukuruz, stvarno je super. Domaćinima svaka pohvala za ovu manifestaciju", kaže Renato Brankovac iz KUDa Orljava iz Pleternice koji je izvelo pjesme i plesove Požeške kotoline, a susjedi im iz Odvoraca ponudili su nešto svoje.

“Izvest ćemo splet šetanih kola te splet igranih kola karakterističnih za odvorački kraj”, kaže Josipa Topalović iz KUD-a Odvorci iz Grgurevića u Općini Sibinj.

Iz novogradiške Posavine stigla je ženska pjevačka skupina Kulturno umjetničkog društva iz Orubice.

"Inače njegujemo naše izvorne pjesme, orubičke pjesme koje su naši stari pisali i skladali. Danas dolazimo i s bećarcem koji je zaštićeno nematerijalno dobro Republike Hrvatske", rekla nam je Ivana Gregorić iz KUU-a Marijan Lanosović iz Orubice kod Nove Gradiške.

I najvažnije je, kažu, da se tradicija nastavlja i naslijeđe naših predaka čuva od zaborava i prenosi na mlađe generacije. Općini Sibinj to je imperativ.

"Sama brojka 15. Kukuruzijada govori dovoljno o ovoj manifestaciji, pohvalno je reći kako je riječ o najdugovječnijoj manifestaciji u našoj Općini i već 15 godina je u isto vrijeme početkom kolovoza na istom mjestu. Zato treba reći jedno veliko hvala KUD-u "Slavonija" iz Gornjih Andrijevaca, ali i svim društvima s područja naše općine koji stvarno pokazuju kulturu, tradiciju i očuvanje cijelog našeg kraja, cijele naše Slavonije i Hrvatske", rekao je Josip Pavić, načelnik Općine Sibinj.

Kukuruzijada je inače jedna od niza manifestacija u sklopu programa Ljeta u općini Sibinj, kojemu . Podsjeća načelnik Pavić -  još nije kraj.

"Slijedi nam i čobanijada u Sibinju kojom zatvaramo Ljeto u Sibinju i vrijeme se već kvari pa se nadam da će nam biti lijepo vrijeme taj dan. Onda ćemo smišljati programe za jesen, već imamo najavu iz KUD-a "Odvorci" da će raditi manifestaciju sredinom listopada tako da i ovo društvo, najmlađe u našoj Općini kreće s manifestacijama. Imamo sreće i bogati smo KUD-ovima, bogati smo kulturom i tradicijom, a i budućnost folklora u Općini je zagarantirana jer svaki KUD ima dosta djece", ističe Pavić.

Pa će svakako biti lijepo doći ponovno i u Odvorce već ove jeseni.

"Ove godine po prvi puta organiziramo svoju manifestaciju "Odvoračka sela srcu najmilija" koja će se održati 21. listopada i na koju pozivamo sve ljubitelja folklora", otkriva Topalović.

A što se tiče andrijevačke Kukuruzijade – ona je nesumnjivo originalna, koliko god ju kopirala neka druga društva u Slavoniji. Rasplelo se i veliko šokačko kolo uz Tamburaški sastav Zora, a domaćini reprizu najavljuju i dogodine ponovno  na istom mjestu, u Gornjim Andrijevcima.

*Ovaj članak nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija