Konkretni pomaci u provedbi Zakona o zaštiti životinja napokon vidljivi

Prijatelji životinja i dalje ustraju na provedbi Zakona o zaštiti životinja ohrabrujući lokalne zajednice.

Autor: Brodportal | Datum objave: 25.07.2018


Iz udruge Prijatelji životinja uputili su dopis prema svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave sa zamolbom za očitovanje o napretku u implementaciji novog Zakona o zaštiti životinja s podrškom od strane Udruge općina i Udruge gradova.

Od preko 500 lokalnih zajednica očitovalo se njih oko 50, a među njima su se našli iznimno pozitivni primjeri koji pokazuju kako je novi Zakon itekako provediv, a povrh svega svrsishodan i koristan.

Tako su, na primjer, od komunalnog redara Općine Gunja, Davora Mateljića, dobili pozitivne odgovore na sva postavljena pitanja: ''Sva kućanstva su obaviještena o zakonskim obvezama skrbnika pasa. Građane smo također upozorili na zakonske obveze i propisane kazne preko lokalnih oglasnik ploča, te na web stranici Općine Gunja. Kontrola mikročipiranja na području jedinice lokalne samouprave je obavljena. Uspjeli smo obići sva kućanstva i potvrdili smo da su svi psi označeni mikročipom. Provedbu kontrole organizirali smo u suranji sa Veterinarskom stanicom Županja. Kako smo do sada imali pozitivna iskustva u suradnji sa navedenima, dalji plan nam je također surađivati sa istima kako bi zadržali status da su svi psi mikročipirani na našem području. Odluka o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca s uvrštenom obveznom trajnom sterilizacijom kao načinom kontrole razmnožavanja pasa i mačaka je donešena. Također su propisani izuzeci koji se evidentiraju pri nadležnom tijelu naše lokalne zajednice. Već sada smo u postupku sufinanciranja kastracije. Sa skloništem "Tip-Tip" imamo potpisan ugovor. Općina Gunja u suradnji sa županijom rješava pitanje skloništa. Surađujemo sa "Prijatelji životinja", također surađujemo sa građanima, a usko surađujemo sa skloništem "Tip-Tip", te Veterenarskom stanicom Županja. Koristili smo besplatne materijale, informacije, i šprance sa stranice www.prijatelji-zivotinja.hr/zakon2017.''.

Grad Duga Resa je također dostavio jednako pozitivno očitovanje; kotrola mikročipiranja obavlja se kontinuirano prilikom obilaska terena, te komunalni redar, uz razgovor, dijeli i letke o zakonskim obavezama skrbnika pasa. Donijeli su i novu Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca kojom su propisali obaveznu trajnu sterilizaciju uz izuzetke koji se moraju evidentirati pri nadležnom gradskom uredu. Također, u planu je sufinanciranje mikročipiranja i kastracije za ljude slabijeg imovinskog stanja. Aktivno sudjeluju u radu Koordinacijske radne skupine svoje županije i imaju potpisan ugovor sa skloništem, a ostvarit će i blisku suradnju sa relativnom mladom udrugom za zaštitu životinja – Anđeo-Rocky.

Sve je više i dobrih primjera potpune provedbe kontrole mikročipiranja te konkretnih postupanja prema neodgovornim skrbnicima nečipiranih pasa. Komunalni redari iskorištavaju mogućnost dijeljenja upozorenja, pismenih i usmenih, a ne ustručavaju se niti napisati kazne te proslijediti određene slučajeve veterinarskoj inspekciji na daljnje postupanje.

Među primjerima dobre prakse izdvojili su se i Grad Čakovec koji je prvi u Hrvatskoj uveo obveznu trajnu sterilizaciju , Općina Kamanje, Grad Ogulin, Grad Mali Lošinj, Općina Belica i Grad Varaždinske Toplice čiji su komunalni redari ozbiljno i odgovorno odradili kontrolu mikročipiranja, Grad Kaštela i Grad Županja.

Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja i savjetnik ministra poljoprivrede za područje zaštite životinja ističe: ''Drago nam je što postoje izvrsni primjeri provedbe novog Zakona o zaštiti životinja. Svoje zakonske obaveze su ispoštovale i male sredine, ali i neke od većih stoga ne postoje pravila ni mjesta za izlike već samo odgovornost, dobra volja i upornost. Nadamo se da će ovi primjeri potaknuti druge lokalne zajednice da učine sve što im Zakon o zaštiti životinja nalaže i dodatno pruža kako bi riješili problem neodgovornosti skrbnika i smanjili financijske izdatke koje zbog te neodgovornosti moraju izdvajati.'' 

Zadnje vijesti

Čuvajte se vrućine, usred smo toplinskog vala

Pleterničanka Ana Baketarić pobjednica Zlatnog glasa zlatne doline, požeški TS Paori osvojili publiku

Sutra obilježavanje Svjetskog dana glazbe

NAJČITANIJE DANAS

Međunarodni festival tamburaških pjesama

Pleterničanka Ana Baketarić pobjednica Zlatnog glasa zlatne doline, požeški TS Paori osvojili publiku

FOTO GALERIJA

Sjećanje na djecu poginulu u Domovinskom ratu "Mali križ - velika žrtva"

Završio 5. VukovART: Vukovarsku galeriju obogatilo deset vrhunskih street art djela

Obilježen Dan Općine Okučani

Tisuće hodočasnika na slavlju svetkovine svetog Antuna u Podvinju

Srebrni jubilej građenja žive Crkve u brodskoj župi Bezgrešna Srca Marijina