Kolumne

Kako je Duspara-beg dijelio narodu dusparu*, a uzimao narodu pare?

Kako je Duspara-beg dijelio narodu dusparu*, a uzimao narodu pare?

Činjenica, da je u vrijeme njegova mandata u Slavonskom Brodu broj nezaposlenih povećan sa 3700 na 6300 ljudi, kao i ona da nije ona sam napravio zatvorene bazene na Vijušu već su sagrađeni skupim kreditima, nije se uklapala u ružičastu sliku "grada iz bajke" kakvu je pokušao naslikati.

Pozivi u njegovom programu bili su upućeni odgovornim građanima neka omoguće da "mi građani" s njim zajedno nastavimo i "dovršimo posao" jer u Gradu sve štima i šteta bi bilo sve zaustaviti promjenom vlasti. Upozoravao je da je "napravio bazene", "izgradio tržnicu" "uložio silan novac u kulturu i sport koji su procvjetali, kao i turizam"...

Obećavao je kako će "za razliku od drugih dokazati" da su bazeni profitabilni, da se porezi i komunalne naknade mogu smanjiti na simboličnu kunu po kubiku, da "nije on kriv što smo propustili 35 milijuna eura za Tvrđavu", ali će zato "osnovati Sveučilište"...

Aukcije i jeftimbe

Nakon izbora i zanimljive podjele mandata u Gradskom vijeću u kojem su tri političke opcije, zbog neprolaska nijedne ostale liste i čak trećine "propalih glasova", daleko nadzastupljene, pristupilo se nadmetanju.
Ona dovršena tržnica bi bila baš prikladno mjesto za taj "odgovoran politički proces". Prvo su sve tri strane stavile svoje zahtjeve na aukciju, a onda se pristupilo "jeftimbi".
Prva sjednica Gradskog vijeća prošla je u Dusparinom spuštanju cijene SDP-u. Pokazavši im da nemaju snage niti predložiti izbor predsjednika GV-a, a kamoli ga usvojiti, "cimnuo ih je", ako ne s mogućim dogovorom s HDZ-om, onda svakako s mogućnošću novih izbora na kojima bi ta slavna ljevica(?) potpuno nestala.

Prije tjedan dana mudra glava lokalnog SDP-a (trenutno u Zagrebu) utuvila je neizbježivo u glave lokalne socijaldemokratske opcije i potpisan je dugo očekivani sporazum o suradnji SDP-a i Duspare.
Bile to nama bliske stranke ili ne, svi smo se u Brodu ponadali da je kraj agonije na vidiku, da će nam grad barem početi funkcionirati normalno po prvi put nakon godinu dana. Čak i bez obzira na smiješnu situaciju da će SDP sad odjednom prepoznati Dusparin proračun, koji su prije samo šest mjeseci proglasili "nerealnim i štetnim za grad", kao vrhunski napravljen "razvojni proračun". Bez obzira što će Duspara, nakon samo dva tjedna odjednom "prepoznati" da su poduzeća iz SDP-ove kvote poput Vodovoda i Komunalca ipak poslovala uspješno i usvojiti njihova izvješća koja je nekidan odbio.
Uz upozorenje na cinizam, reći ću da mi se izrazito sviđa kako se predsjednik lokalnog SDP-a, prof.dr. Roberto Lujić javno obvezao da im je prvi cilj osnivanje Sveučilišta i da sada kad imaju čuvenu "vertikalu vlasti", očekuje da se to može napraviti već u prve dvije godine, kako bi spremno preuzeo vođenje gradskog vijeća nakon Dusparinog čovjeka.
Cinizam nije u tome što ne vjerujem da prof. Lujić to zaista iskreno ne želi, već što ne vjerujem da njega itko išta pita!

Prijevara

Što se nalazilo u koalicijskom sporazumu nismo uspjeli saznati jer su po dobrom običaju stranke za javne poslove sklopile tajni savez. Ipak se tu radi prije svega o podjeli radnih mjesta na novim bazenima, imenovanju direktora gradskih poduzeća i vijećničkih naknada, a ne o utvrđivanju razvojnih i projektnih prioriteta za razdoblje koje slijedi.

Posljedice sporazuma osjetit ćemo vrlo brzo. Pokazale su se već na dnevnom redu Gradskog vijeća. U prvom prijedlogu prvog dnevnog reda pažnju privlače mnoge točke.

Najgora je povećavanje prireza za čak 50%!

Dosadašnji prirez od 8% povećava se na 12%, što će bez obzira na tablice gradske uprave koje mali iznos povećanja pravdaju time da se "na minimalnim plaćama to neće ni osjetiti", povećati davanja ljudima s prosječnim plaćama za više od 400 kuna godišnje. Zauvijek!
Povećanje prireza opravdava se smanjenjem prihoda zbog smanjenja komunalne naknade za legalizaciju na 1 kunu (takva odluka je predviđena). Međutim, prešutjeli su da je legalizacija jednokratna(!) stvar i zapravo dodatni, nepredviđeni prihod u proračun. Redovita komunalna naknada za osobe koje sada grade nekretninu zapravo je povećana na gotovo 40 kuna po kubiku ili oko 25.000 kuna za prosječnu kuću!

Isto tako, redovita komunalna naknada povećana je za skoro 40%!
Pod istim obrazloženjem kako "treba jednokratno pomoći ljudima u legalizaciji" na mala vrata je svim obiteljima i objektima kojih ima dvadesetak tisuća u gradu, podignuta redovita komunalna naknada prosječno za više od 100 kuna godišnje. Zauvijek!

Na koncu, bazeni koji stoje gotovi, a neuptrijebljeni i koje pokazujemo turistima kao atrakciju, neće biti "samofinancirajući" kako je to u kampanji govoreno.
Predloženo je da se za pokriće gubitka daje 375.000 kuna iz proračuna mjesečno; za bazene gotovo 4.500.000 kuna troška godišnje! Plus gotovo 5.700.000 kuna godišnje za kredit za gradnju bazena! Naravno, treba zaposliti dvadeset i više ljudi kojima se iz kampanje trebaju vratiti usluge.

Sve gore navedeno upravo je suprotno crtanju "bajkovite prošlosti i budućnosti grada pod mudrim vodstvom". Nije kampanja protiv bila toliko prljava, koliko je gradonačelnik (a i SDP) u svojoj afirmativnoj kampanji jednostavno – lagao!

Nema kajanja

U kampanji se, dakako, često stvarnost (a osobito budućnost) crta ružičastom. Znaju kandidati da narod pamti samo tri-četiri mjeseca, a do sljedećih izbora je četiri godine i sve će se oprostiti.
Količina naivnosti brodskih birača pri tome ipak iznenađuje.
Oni izbore uopće ne shvaćaju kao izbor onih kojima će povjeriti upravljanje proračunskom crkavicom, neka je upotrijebe kako najbolje znaju i umiju, već isključivo kao izbor onoga koji će im u tami sadašnjosti ponuditi ljepšu bajku.
Koliko je ovakva izborna prijevara jednostavna govori mi razgovor s (vrlo obrazovanim!) prijateljem koji je zbog jednokratnog troška legalizacije koji mu je smanjen za nekoliko tisuća kuna previdio da će godišnje plaćati on i supruga čak oko 1500 kuna više. Stoga, tek dva mjeseca nakon izbora, krši se sve što je obećano, a lijepa budućnost više nam se ne obećaje.
Zašto se gradonačelnik ponaša kao feudalni gospodar, a SDP mu se u tome pridružio?

Zato što može!

Na zborima je dobio nespornu, natpolovičnu većinu od čak 53%. Istina, od 53 tisuće birača u gradu dobio je tek 11 tisuća, ali ostali nisu smatrali da je bitno tko će ih udarati po džepu i koliko.
Do sljedećih izbora narod će opet zaboraviti, a vjerojatno i više od dvije trećine građana će ostati kod kuće misleći da su "pokazali političarima".
A ovaj će im onda podići porez još više!
Ma, i treba tako...

*bacanje sitnog novca sirotinji

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija