Izgredi na utakmici Dinamo-Crvena Zvezda

Dogodilo se na današnji dan 13. svibnja

Autor: Brodportal | Datum objave: 13.05.2021
Izgredi na utakmici Dinamo-Crvena Zvezda


 1917. U portugalskoj Fatimi mladim pastirima ukazala se Gospa. Katolička Crkva službeno je priznala taj događaj.

1923. Danas slavna četvrt Hollywood nastalo je kao novo stambeno naselje. Na današnji dan postavljen je prepoznatljivi natpis HOLLYWOOD na obroncima brda Holywood Hills iznad Los Angelesa.

1939. u Tvornici vagona, strojeva i mostova u Brodu štrajk traje ravno 6 tjedana. Organizirana je štrajkačka kuhinja, koja opskrbljuje štrajkaše i njihove obitelji svakodnevno ručkom. Abonenata je 2100. Seljaštvo obilno pomaže ovu radničku kuhinju u prilozima u hrani. 

1940. Engleski premijer Winston Churchill u parlamentu izjavio da naciji u sukobu s nacističkom Njemačkom ne može obećati „ništa osim krvi, muke, suza i znoja“. 

1942. U sobi Arhiva i knjižnice „Brlić“ održan je inicijativni sastanak uglednih Brođana, za osnivanje hrvatskog kulturnog društva „Berislavić“, koje bi skrbilo o poštivanju važnih događaje iz brodske povijesti te brinulo o postojećim brodskim spomenicima. 

1944. u Jugoslaviji osnovana je OZNA (kratica za „Odjeljenje za zaštitu naroda“). Vodeću ulogu u toj službi imao je Aleksandar Ranković, po moći drugi čovjek u Partiji nakon Tita. Godine 1946. OZNA je preustrojena u UDBU (kratica za Ured državne bezbednosti) i KOS (kratica za „Kontraobavještajna služba“). Sve tri navedene službe (OZNA, UDBA i KOS) ostale su zloglasne po svojim represivnim metodama.

1950. u engleskom Silverstoneu je održano prvo kolo Svjetskog prvenstva u utrkama Formule 1.

1981. na Trgu svetog Petra u Rimu u atentatu ranjen papa Ivan Pavao II. Atentaror Mehmed Agdža uhapšen a iz zatvora pušten poslije 20 godina. 

1990. u Zagrebu izbili izgredi na utakmici Dinamo-Crvena zvezda, na kojoj su se sukobile navijačke skupine Bad Blue Boys (Dinama) te Delija (navijača Crvene zvezde). Taj je događaj američka televizijska kuća CNN uvrstila među pet nogometnih utakmica koje su promijenile svijet.

1992. ubijena prva civilna žrtva u velikosrpskoj agresiji na BiH- dvogodišnja Hrvatica Matea Jurić.

2005. Akademik Miroslav Šutej, ugledni hrvatski slikar i grafičar te dugogodišnji profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu umro je u 69. godini u specijalnoj bolnici „Magdaleni“ u Krapinskim Toplicama. 

2015. Na ulazu u Industrijski park u Novoj Gradiški završena izgradnja kružnog toka. Zajedno s kružnim tokom kod naplatnih kučica čini dio, 20 milijuna kuna vrijedne, južne gradske obilaznice.

2019. Američka glumica i pjevačica Doris Day preminula je u 98. godini života. Tokom svoje karijere pojavila se u 38 filmova i snimila preko 650 pjesama.

2019. Stečajni sudac Ivan Dujić na Trgovačkom sudu u Pazinu donio je odluku o otvaranju stečajnog postupka nad Uljanik brodogradilištem. Nepodmirene obveze brodogradilišta su 164 milijuna kuna, blokada je trajala 231 dan a to je značio otkaz za 1118 radnika.

2020. na katedralu simbolu Zagreba postavljeni novi križevi. Teški su 780 kilograma svaki, šest metara visoki i 2,4 metra široki i vezani su na gromobransku instalaciju. Križevi će ondje stajati privremeno, do konačne obnove, a obnova podrazumijeva izradu kamene replike jednog porušenog križa u potresu. 

Rođeni na današnji dan: Marija Terezija, ugarsko-hrvatska i češka kraljica (1717.), Laza lazarević pisac (1851), Joe Louis, američki boksač (1914), Harison Ford, američki glumac (1942), Stevie Wonder, glazbenik (1950), Tomislav Karamarko, hrvatski političar (1959), Denis Rodman, američki košarkaš NBA- Lige (1961), hrvatski glumac, Siniša Ružić (1969.), Živko Anočić, hrvatski glumac (1981.).

Umrli na današnji dan su: Eugen Kumičić, književni (1904.), Robert Koch, njemački bakteriolog (1910), Ivan Goran Kovačić, hrvatski književnik (1943), Milan Begović, književnik (1948.), Gary Cooper, američki glumac (1961), Miljenko Stančić ,hrvatski slikar (1977), Josip Restek, hrvatski slikar (1977), Vlado Antolić, hrvatski arhitekt (1981), Krešimir Ćosić, košarkaš (1995), Miroslav Šutej, akademik, slikar-grafičar (2005) 

Zadnje vijesti

Čuvajte se vrućine, usred smo toplinskog vala

Pleterničanka Ana Baketarić pobjednica Zlatnog glasa zlatne doline, požeški TS Paori osvojili publiku

Sutra obilježavanje Svjetskog dana glazbe

NAJČITANIJE DANAS

Međunarodni festival tamburaških pjesama

Pleterničanka Ana Baketarić pobjednica Zlatnog glasa zlatne doline, požeški TS Paori osvojili publiku

FOTO GALERIJA

Sjećanje na djecu poginulu u Domovinskom ratu "Mali križ - velika žrtva"

Završio 5. VukovART: Vukovarsku galeriju obogatilo deset vrhunskih street art djela

Obilježen Dan Općine Okučani

Tisuće hodočasnika na slavlju svetkovine svetog Antuna u Podvinju

Srebrni jubilej građenja žive Crkve u brodskoj župi Bezgrešna Srca Marijina