Sport

Ivanu Nakiću i Marku Cipriću 4. Zlatna bućka

 Tako se Sportsko ribolovna udruga Bistro iz Gornje Vrbe odlučila na organizaciju sada već tradicionalne 4. Zlatne bućke. Upravo se tom metodom bućkanja hvataju somovi koji se nakon ulova vraćaju nazad u vodu.

Ove godine nešto ranije od uobičajenog Sportsko ribolovna udruga Bistro iz Gornje Vrbe organizirala je tradicionalno natjecanje u sportskom ribolovu na somove. Naime, na rijeci Sava održana je 4. Zlatna bućka, dok je somove u ovom slučaju najlakše uloviti bućkanjem vode. Radi se o posebnoj spravi koju ribolovci koriste za bućkanje te ona stvara zvuk koji uznemiruje somove i s dna rijeke ih diže prema površini. Tada ih je lakše uloviti budući u tom slučaju oni love mamac. Prijašnjih godina ovo natjecanje bilo je polovicom srpnja, ali sada su ga organizatori premjestili na lipanj jer smatraju da je bolji ulov.

Prema tradiciji 4. Zlatna bućka održana je na rijeci Savi i to od mosta pa sve do Ruščice. Ribolovcima je na raspolaganju bilo vremensko ograničenje od 11 pa sve do 18 sati te su u tom vremenu morali uhvatiti ulov. 

Domaća Sportsko ribolovna udruga Bistro iz Gornje Vrbe imala je pojačanje u gostu iz BiH Nediljku Kokiću koji je stigao iz Donjeg Klakara.

Ovo natjecanje lova soma bućkanjem je jedino u Hrvatskoj te je stoga posebno i specifično. Na 4. Zlatnoj bućki nastupilo je kao i prošle godine 16 ekipa koje su došle iz: Osijeka, Siska, Virovitice, Slavonskog Broda, Oriovca, Nove Gradiške i naravno iz Gornje Vrbe. U ekipi su po 2 člana, dok je jedina djevojka na ovom natjecanju bila Ema Bušić iz Nove Gradiške.

Na kraju su Ema Bušić i njen otac završili na 4. mjestu, dok je naslov pobjednika pripao Ivanu Nakiću i Marku Cipriću iz Sportsko ribolovne udruge Orljava Lužani. Zanimljivo da je Nakić prošle godine u paru s Tomislavom Štimcem bio treći, a sada je s Markom Ciprićem došao do 1. mjesta te su ukupno imali ulov od 8 kg i 230 grama. Oni su uvjerljivo osvojili naslov pobjednika ispred Andrije Anušića i Miroslava Jazvića koji su bili drugi, a članovi su organizatora iz Gornje Vrbe, dok je 3. mjesto pripalo još jednoj domaćoj ekipi u sastavu Tomislav Rakić i Ivica Brkljačić koji je s 2 kg i 252 grama imao i najulov. Ukupno je na natjecanju ulovljeno 18 kg i 538 grama soma koji su naravno prema propozicijama odmah nakon vaganja vraćeni u vodu. Slijedeće natjecanje u sportskom ribolovu je 3. kolo Županijske lige u lovu ribe udicom na plovak koje će se održati 17. srpnja na Petnji.

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija