I djeca, mladi, roditelji i skrbnici u Slavonskom Brodu osnaženi za suočavanje s gubitkom bliske osobe

Završena provedba projekta PUT – Psihosocijalna podrška u tugovanju za djecu i obitelji u Karlovcu, Sisku, Slavonskom Brodu i Zagrebu

Autor: Brodportal | Datum objave: 02.04.2022
I djeca, mladi, roditelji i skrbnici u Slavonskom Brodu osnaženi za suočavanje s gubitkom bliske osobe


 Ako se kao orijentir uzme svjetska procjena koja kaže da svake godine oko 5 posto djece doživi gubitak bliskog člana obitelji, na razini Hrvatske radi se o 44.900 djece godišnje. Gubitak bliske osobe velika je trauma osobito za djecu i mlade koji se s takvom situacijom tek moraju naučiti nositi, ali i za njihove roditelje i skrbnike koji se i sami, uz brojne obveze, suočavaju s gubitkom i tugovanjem. U želji da ih osnaži u takvim situacijama, Udruga roditelja „Korak po korak“ u partnerstvu s Udrugom Luč i Udruženjem Djeca Prva tijekom protekle je dvije godine provodila program PUT, prvi ciljani sveobuhvatni program psihosocijalne podrške u tugovanju.

Djeca i mladi koji su doživjeli gubitak bliske osobe te njihovi roditelji i skrbnici na području Karlovca, Siska, Slavonskog Broda i Zagreba tako su sudjelovali u različitim radionicama i grupnim savjetovanjima. Dok su mlađi polaznici kroz prilagođene aktivnosti i igru prolazili proces tugovanja za bliskom osobom, srednjoškolci su sudjelovali u zasebnom programu „Vjetar u leđa“ koji se odvijao na jedrenju. Za to vrijeme njihovi su roditelji i skrbnici u svojim skupinama razgovarali o brizi za tugujuću djecu i gradili podršku za vlastiti proces tugovanja. U programu su sudjelovali i stručnjaci koji se kroz sustave obrazovanja i socijalne skrbi susreću s ovim problemom te su se educirali i senzibilizirali da prepoznaju i adekvatno odgovore na potrebe onih koji su doživjeli prerani gubitak. 

„Do sada su se obitelji oslanjale gotovo potpuno na neformalnu potporu rodbine i prijatelja, a znamo iz istraživanja da gubitak bliske osobe u djetinjstvu i adolescenciji nosi velike rizike, neposredno nakon događaja, ali i kroz cijelo odrastanje te da značajno pogađa preostalog roditelja. Zato smo odlučili kroz ovakav projekt pomoći i djeci i roditeljima, ali i stručnjacima koji su s njima u svakodnevnom doticaju, da se nauče lakše nositi s gubitkom i traumom koje donosi. Ponosni smo što su polaznici vrlo visoko ocijenili radionice te nam je daljnji cilj da projekt zaživi i u drugim dijelovima Hrvatske“, istaknula je psihologinja Silvija Stanić, izvršna direktorica Udruge roditelja „Korak po korak“ i voditeljica projekta PUT.

Rezultati evaluacije projekta pokazuju kolike su koristi od projekta i kolika je potreba za nastavkom projekta i širenjem na druga područja u Hrvatskoj. Tako se kod roditelja i staratelja koji su izgubili bračnog druga ili partnera u 100 posto segmenata reakcija na tugovanje/gubitak pokazao pozitivan pomak. Pritom je osobito vidljivo, za oko 30 posto, smanjenje negativnih reakcija i senzacija, posebice u kategorijama smanjenja negativnih tjelesnih reakcija u smislu bolova i smetnji, smanjenja strahova, anksioznosti i briga te smanjenja osjećaja krivnje i osjećaja potrebe da zamijene sudbinu s preminulom osobom. Kad je riječ o djeci koja su sudjelovala u projektu, svi su bili zadovoljni time kako su se osjećali na radionici te su im se aktivnosti na radionici svidjele. I svi mladi koji su se uključili u program „Vjetar u leđa“ bili su zadovoljni aktivnostima projekta te su istaknuli da su se sigurno osjećali otvoreno govoriti, dijeliti iskustva i sudjelovati u grupi. 

Educirani učitelji, profesori, ravnatelji i stručni suradnici visokim su ocjenama ocijenili praktičnu korist radionica. Pritom su najviše bili zadovoljni znanjima i iskustvima koja su dobili u smislu praktičnosti, konkretnosti i primjenjivosti, zatim pristupom i stručnošću predavačica, jednostavnošću i jasnoćom prezentacija te aktualnošću teme.

Odlične reakcije sudionika velik su poticaj za nastavak projekta i na lokalnoj i na nacionalnoj razini, pri čemu organizatori predlažu uspostavu županijskih mobilnih centara i uključivanje edukacija u županijske socijalne planove. Osobito se ističe potreba za organizacijom aktivnosti na području Primorske Hrvatske, kao i implementacija komunikacijskih procedura kod svih trauma koje djeca prolaze, uključujući pritom škole, županije, centre za socijalnu skrb i obiteljske centre, Hrvatski Crveni križ i PUT. Kako bi se ostvarila održivost na nacionalnoj razini za osnaživanje stručnjaka, predlaže se uključivanje seminara/webinara za informiranje stručnih službi u školama u Katalog stručnih skupova Agencije za odgoj i obrazovanje odraslih, pozicioniranje edukacija kao obveznog dijela stručnog usavršavanja, ali i poticanje nastavnika na obrađivanje teme na satovima razredne zajednice.

„Projekt PUT – psihosocijalna podrška u tugovanju za djecu i obitelji“ sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz Poziv za dostavu projektnih prijedloga „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – FAZA 1“. Projekt se provodio 24 mjeseca, a ukupna vrijednost iznosila je 1.069.784,31 kuna.

Zadnje vijesti

Remi rukometašica Broda i Čakovca

Prometni policajci nastavljaju kontrolu prometa, najviše kazni za brzinu i alkohol...

Odjelu za patologiju i citologiju uređaj za izradu patohistoloških preparata

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Neponovljiva Jasna Zlokić na božićnom koncertu SBTV-a publiku vratila u neka sretna vremena

FOTO GALERIJA

Brođane na glavnom gradskom trgu zabavljale Slavonske lole

Vanna svojim vječnim hitovima zagrijala Advent iz davnina i rasplesla Brođane

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Advent iz davnina u Slavonskom Brodu čudesno je putovanje pričama Ivane Brlić-Mažuranić

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"