Vijesti

Hrvatskoj nedostaje i pedijatara

Hrvatskoj nedostaje i pedijatara

 Prema podacima iz rujna, Hrvatskoj nedostaje 75 pedijatara. Unatoč lošoj državnoj statistici, Brodsko – posavska županija zasad pokriva većinu potreba za zdravstvenom zaštitom najmlađih. Naime, u Slavonskom Brodu djeluje šest timova. Nedostaje planirana ambulanta u Sibinju i Oriovcu. Dio je to županije, ističu u Domu zdravlja Slavonski Brod, koji gravitira prema gradu pa sumnjaju da će ta ideja ikada zaživjeti.

No puno je gore stanje u Novoj Gradiški. Za cijelo područje zadužena je samo jedna pedijatrica. Da bi zadovoljavajuću zdravstvenu skrb dobila sva djeca koja ju trebaju, nedostaje još jedna u gradu i jedna u Okučanima. Dio mališana zato ide odmah obiteljskim liječnicima, osobito na istoku županije.

Optimizam donose i vijesti iz slavonskobrodske bolnice koja u svom pomlađenom timu broji čak 21 pedijatra. U sezoni respiratornih bolesti pregledaju i do 60 malih pacijenata dnevno. Upravo je brodska pedijatrija hitna za gotovo cijelu županiju.

Dok u Brodsko – posavskoj županiji, bar kad je riječ o zdravstvenoj skrbi najmlađih, zasad nema razloga za brigu, u ostatku zemlje stanje je potpuno drukčije. Prosječna dob primarnog pedijatra u Hrvatskoj je 55 godina. Četrdeset posto starije je od 60, a 40 će ih u sljedećih pet godina otići u mirovinu. Hoće li doći do kolapsa ili će se u međuvremenu pojaviti interes za specijalizacijom pokazat će se vrlo brzo. 

 

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija