SB danas

Hrvatske snage napale tadašnju vojarnu JNA u Slavonskom Brodu

Hrvatske snage napale tadašnju vojarnu JNA u Slavonskom Brodu

 668. Konstantin II, car Istočnog Rimskog Carstva, ubijen u Siracusi, Italija.

1616. prva javna škola u Europi otvorena je u talijanskom gradiću Frascati.

1789. U SAD-u utemeljen State Department, koji je do tada postojao kao ministarstvo vanjskih poslova.

1830. otvorena je prva važna svjetska željeznička linija (Liverpool –Manchester).

1851. U crkvi sv. Lucije u Jurandvoru kod Baške na otoku Krku pronađena je Bašćanska ploča, starohrvatski spomenik, pisan glagoljicom otprilike 1100. godine. Tekst na ploči je analiziran i pročitan i u prijevodu na suvremeni hrvatski jezik glasi ovako: „Ja, u ime Oca i Sina i Svetoga Duha, ja opat Držiha pisah ovo o ledini koju dade Zvonimir, kralj hrvatski, u svoje dane Svetoj Luciji, i svjedoci: Desimira, župan u Krbavi, Martin u Lici, Pribineža, posal u Vinodolu, Jakov na otoku. Da tko to poreče, neka ga prokune Bog i 12 apostola i 4 evanđelista i sveta Lucija, amen. Da tko ovdje živi, moli za njih Boga. Ja opat Dobrovit zidah crkvu ovu s moje braće devetoro u dane kneza Kosmata koji je vladao svom Krajinom. I bješe u te dane Mikula u Otočcu sa Svetom Lucijom zajedno.“

1913. rođen je u Slatini (Podrvaskoj) profesor engleskog jezika, povjesničar i književni povjesničar Martin Kaminski. U Slavonskom Brodu bio je profesor na gimnaziji i Pedagoškoj akademiji, a radio je i u Državnom arhivu i Povijesnom institutu. 

1914. brodski samostan je vojska pretvorila u vojnu bolnicu sa 166 kreveta u kojoj su liječeni ranjenici s ratišta u Srbiji. 

1916. Britanci su po prvi put upotrijebili svoje tajno oružje koje je trebalo promijeniti tijek rovovskog ratovanja. Prvi su tenkovi, naime, sa svojom brzinom ispod 5 km/h bili tako spori da nisu služili za brze mobilne prodore kao danas, nego za lagano napredovanje u bitki rovovskog tipa, kao zaštita pješaštvu.

1920. u Subotici osnovana Bunjevačko – šokačka stranka, ili kako su je zvali sami bački Hrvati – Vojvođanska hrvatska stranka, prva trajna i organizirana politička stranka bačkih Hrvata.

1928. Škotski mikrobiolog sir Alexander Fleming otkriva antibiotik penicilin, za koji kasnije dobiva i Nobelovu nagradu.

1931. u Brodu je proradila prva javna telefonska govornica smještena u barakici na tadašnjem Jelačićevom trgu u blizini fijakerskog stajališta i taksi-stanice. 

1935. Nacistička Njemačka usvojila novu zastavu sa svastikom.

1935. Hitler svim Židovima u Njemačkoj oduzeo državljanstvo, te postavio legalne temelje za buduće progone i holokaust.

1946. proglašena Narodna Republika Bugarska.

1959. posjet vođe SSSR-a Nikite Hruščova SAD-u.

1972. skupina hrvatskih emigrantskih proturežimskih političkih aktivista otela švedski zrakoplov radi puštanja zatočenih hrvatskih emigranata kojima je prijetilo izručenje u Jugoslaviju i smrtna kazna.

1991. Na današnji dan oglasila se prva zračna uzbuna u Zagrebu. Tog i prethodnog dana započela je blokada vojarni JNA. Preuzimanje vojarni imalo je ključno značenje za obranu Hrvatske, jer je količina prikupljenog oružja i opreme (preko 230 tenkova, 150 oklopnih transportera, 18 brodova, 180 000 pušaka, 400 većih topova, velika količina streljiva i druge vojne opreme) bila višestruko veća od onoga s čime je Hrvatska do tada raspolagala. Procjenjuje se da je ukupna vrijednost preuzetoga bila oko 700 milijuna dolara. 

1991. nakon blokade i bezuspješnih pregovora, u 19 sati hrvatske snage napale su tadašnju kasarnu Jugoslavenske narodne armije „Ivan Senjug Ujak“, smještenu u brodskoj Tvrđavi. Tijekom 23-satne borbe osim iz vojarne, civilni objekti u gradu gađani su i iz Bosne i Hercegovine. U ponedjeljak u 18 sati vojarna je pala, predalo se 20 oficira, stotinjak vojnika i tri građanska lica. U bitci za Tvrđavu nitko nije poginuo, ranjeno je sedam civila i 26 pripadnika Zbora narodne garde i Ministarstva unutarnjih poslova. U Slavonskom Brodu je, djelovanjem neprijateljskog topništva, potpuno uništeno 13 stanova, jedna obiteljska kuća i 11 automobila, izgorjela je Gradska knjižnica, a štete su zabilježene na mnogobrojnim objektima. 

1997. Google službeno registriran domen /http: www. Google.com.

2002. na parlamentarnim izborima u Makedoniji, četvrtim od osamostaljenja te bivše jugoslavenske republike, pobijedila je opozicijska koalicija „Za Makedoniju zajedno“.

2007. poginuo je vozač relija Colin McRae.

2008. Najveći bankrot u povijesti SAD-a.

Rođeni na današnji dan su: Marko Polo, trgovac i istraživač (1254), Agatha Christie, engleska književnica (1890), Bisera Veletanlić, pjevačica (1942), Tommy Lee Jones, američki glumac (1946), Nada Rocco, hrvatska glumica (1947.), Jure Radić, hrvatski političar (1953), Sonja Savić, glumica (1961), Dejan Savičević, nogometaš (1966), Indira Levak pjevačica (1973), Luka Petrušić, hrvatski glumac (1982.), Henri, engleski princ (1984), Mirko Alilović, hrvatski rukometaš (1985), hrvatska plivačica, Sanja Jovanović (1986.).

Umrli na današnji dan su: Svetozar Prubičević, srpski političar (1936), hrvatski književnik Slavko Kolar (1963.), Pavel Suhoj, bjeloruski konstruktor aviona (1975.), Ive Mihovilović, novinar (1988), Žarko Mitrović, glumac (1992), Oriana Fallaci, talijanska novinarka (2006), Otokar Vavra, češki redatelj (2011), Momčilo Kraišnik, ratni zločinac iz republike Srpske kojeg je haški sud osudio na 20 godina zatvora (2020).

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija