Vijesti

Gradonačelnik Mirko Duspara govorio o protekloj godini mandata

Gradonačelnik Mirko Duspara govorio o protekloj godini mandata

 Na samom početku konferencije, gradonačelnik je podsjetio na 5 glavnih područja izbornog programa: uređeni život zajednice (sve što treba mlada zaposlena obitelj, ali i njihova djeca od rođenja do fakulteta), nastavak ulaganja u infrastrukturu, razvoj digitalnih vještina u poduzetništvu i otvaranje novih radnih mjesta, razvoj Slavonskog Broda kao zelenog grada (obnovljivi izvori energije) i potpuna digitalizacija gradske uprave za učinkovitiji servis građanima.

Prateći izborni program, gradonačelnik Mirko Duspara istaknuo je nastavak provedbe uspješnih i jedinstvenih demografskih mjera. Sva prvorođena djeca u obitelji i dalje ostvaruju pravo na vrijednu opremu u iznosu od 5.200 kuna, a uz nju roditelji ostvaruju pravo i na jednokratne novčane naknade kao i na božićnice. Gradonačelnik je istaknuo kako je u izbornom programu kao jedna od točaka stajao i upis sve djece u gradske dječje vrtiće pa se sukladno tomu Grad Slavonski Brod prijavio na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja za dodjelu bespovratnih sredstava za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju i opremanje predškolskih ustanova. Konkretno, Grad planira izgradnju i opremanje 4 nova vrtića (Naselje Jelas, Naselje Kolonija, vrtić južno od Došenove, uređenje dječjeg vrtića u Vatrogasnom domu) te dogradnju jednog postojećeg (Dječji vrtić Hlapić). Osim predškolskih ustanova, prijavom na natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava planira se i rekonstrukcija te dogradnja osnovnih škola na području Grada Slavonskog Broda s ciljem osiguravanja mogućnosti pohađanja jednosmjenske nastave svim učenicima. Uza sve navedeno, u protekloj godini mandata potpisan je i ugovor o pravu građenja s Đakovačko-osječkom nadbiskupijom koja će u Ulici Anastasa Popovića graditi katoličku osnovnu školu.

Tijekom protekle godine mandata, nastavljena je provedba projekta izgradnje obiteljskih kuća na gradskim građevinskim zemljištima pa je samo u zadnjih godinu dana potpisano 20 novih ugovora o pravu građenja obiteljske kuće na gradskim zemljištima. Uoči Božića 8 mladih obitelji uselilo je u nove stanove za mlade, a zbog velikog interesa, nedavno je započela i gradnja dvije nove stambene zgrade u koje će biti smješteno 10 trosobnih stanova.

Govoreći o ulaganjima u infrastrukturu, gradonačelnik Mirko Duspara istaknuo je velike sportske projekte, odnosno dovršetak pomoćnih terena na Stadionu kraj Save, početak gradnje nove južne tribine te dovršetak prve faze projekta rekonstrukcije Športsko-rekreacijskog centra Klasije. Osim sportskih objekata, dovršena je i izgradnja novog autobusnog kolodvora, a nastavljena je i obnova Tvrđave Brod u kojoj su dovršeni infrastrukturni radovi na budućoj Kući tambure, ali i na budućem edukativno-multimedijskom centru gdje će se na poseban način isticati zvjezdarnica. Također, dovršena je i obnova te opremanje Kuće Brlić koja će svoja vrata uskoro otvoriti građanima, ali i turistima koji pristižu u Slavonski Brod. Bespovratna europska sredstva uložena su i u izgradnju Poduzetničkog inkubatora čime su osigurani prostorni i tehnički preduvjeti za razvoj poduzetništva u Slavonskom Brodu.

S ciljem razvoja Slavonskog Broda kao zelenog grada, u proteklih godinu dana izgrađeno je novih više od 20 km pješačko-biciklističkih staza, a u fazi realizacije je i projekt izgradnje botaničkog vrta u Tvrđavi Brod. Nadalje, razmišljajući o mogućnostima korištenja alternativnih oblika energije te nakon provedenih istraživanja o mogućnostima pronalaska geotermalnih izvora, Gradu je dodijeljeno i bespovratnih 60 000 eura za izradu investicijskog koncepta koji će pomoći da Slavonski Brod u budućnosti umjesto plina kao glavni energent grijanja koristi toplu vodu iz termalnih izvora.

Govoreći o području izbornog programa koji je vezan uz potpunu digitalizaciju gradske uprave, gradonačelnik je istaknuo kako je prethodne godine svim građanima omogućen pregled isplata iz gradskog proračuna. Također, potpisan je i Ugovor za sufinanciranje pametnih i održivih rješenja, a dodijeljena sredstva iskoristit će se za projekt uspostave geoinformacijskog sustava što je i jedan od osnovnih preduvjeta za potpunu digitalizaciju gradske uprave.

„Puno više se toga radilo u zadnjih godinu dana od ovoga što je danas prezentirano jer je teško sve obuhvatiti. No, godina dana je brzo prošla i zahvaljujući dobroj suradnji s mojim suradnicima i građanima, odrađen je zaista veliki dio.“, zaključio je gradonačelnik Mirko Duspara na današnjoj konferenciji za medije.  

izvor: slavonski-brod.hr

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija