Grabar-Kitarović: Zahvaljujem Putinu što je prepoznao projekt za Brod

Da se stvari pokreću u procesu plinofikacije Rafinerije nafte Brod u Bosanskom Brodu dokazala je i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović koja je danas u Slavonskom Brodu nazočla svečanosti potpisvanje dokumenata nužnih za realizaciju projekta „Opskrba prirodnim plinom Rafinerije nafte Brod".

Autor: Brodportal | Datum objave: 25.05.2019


 Potpisivanjem ovih sporazuma konačno se stvaraju pravni preduvjeti za rješavanje pitanja plinifikacije rafinerije i prelaska na novi čišći energent koji će eliminirati zagađenje prouzročeno radom rafinerije koja sada kao pogonsko gorivo koristi mazut.

Plinifikacija rafinerije će uvelike smanjiti onečišćenje zraka s obje strane državne granice izazvano radom Rafinerije te omogućiti modernizaciju na razinu visokih ekoloških standarda čime će postati konkurentna na tržištu i svesti utjecaj na okoliš na prihvatljivu razinu. Na, ovom Projektu, projektu opskrbe plinom Rafinerije nafte Brod(RNB) sudjeluje više dionika. Crodux je nositelj cijelog Projekta.

Ugovorom o opskrbi plinom Rafinerije, od strane Crodux plina, Crodux se obvezao opskrbljivati Rafineriju plinom u razdoblju od 10 godina.

Da bi se mogao realizirati ovaj Ugovor, Crodux , kao investitor, ulaže 24.5 mil kn u izravni plinovod, kojim će se Rafinerija, kao krajnji kupac, spojiti na transportni sustav RH i njime opskrbljivati plinom.

Ovim Sporazumom RNB se obvezala kroz razdoblje od 10 godina, koliko traje i ugovor o opskrbi, platiti Crodux-u trošak kapitalnih ulaganja u izravni plinovod.

Crodux također ulaže u izgradnju priključaka na transportni sustav Republike Hrvatske, odnosno Mjerno redukcijsku stanicu (MRS), koju će izgraditi Plinacro, a na koju će se spojiti Izravni plinovod.

Ugovorom o priključenju Crodux se obvezuje platiti Plinacro-u sve troškove izgradnje priključka na, MRS Slobodnica. Realizacijom ovog Projekta Plinacro-u su osigurani i dodatni prihodi za transport plina i prodaju transportnih kapaciteta.

"Vjerujem da će i građani, poduzetnici te lokalna uprava, prepoznati i naći koristi u ovom Projektu. Rokovi izvršenja ovise prvenstveno o rokovima izgradnje MRS od strane Plinacro-a, a za Crodux važno je da Plinacro što prije provede formalno pravne procedure u svezi produktovoda kako bi Crodux mogao pristupiti rekonstrukciji i prenamjeni produktovoda u izravni plinovod", kazala je prdsjednica na danšnjem potpisivanju ugovora.

"Drago mi je što je došlo do ovog dana. Prošlo je 3 godine rada, truda i pregovora. O ovome sam više puta razgovarala s dužnosnicima ruske federacije, ali i u Hrvatskoj i Republici Srpskoj. Posebno se zahvaljujem predsjedniku Vladimiru Putinu koji je prepoznao vrijednost ovog projekta. Ne samo za smanjenje onečišćenja zraka već i mogućnosti daljnjeg gospodarskog razvitka. On je čvrsto stajao iza ovog projekta. Pokazali smo da smo uspjeli riješiti probleme. Zahvaljujem i ruskom veleposlaniku Azimovu koji se silno zalagao za realizaciju ovog projekta", poručila je predsjednika Grabar-Kitarović. 

Potpisivanje ugovora, među ostalim, uslijedlio je nakon postignutih predugovori između Plinacroa, Croduxa i Zarubežnjefta, tvrtke koja je vlasnik rafinerije, te razgovora predsjednice Grabar-Kitarović i Vlade s predstavnicima ruskog Ministarstva ekonomskog razvoja i energetike te predstavnicima tvrtke Zarubežnjeft, Plinacroa i Croduxa održanim u listopadu prošle godine u Slavonskom Brodu.

O rješenju problema onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu hrvatska predsjednica razgovarala je i s čelnicima Ruske Federacije - predsjednikom Vladimirom Putinom i ministrima i tada je procijenjeno da će se plinofikacijom te rafinerije velikim dijelom riješiti onečišćenje zraka u Brodu i oko 50 posto smanjiti emisija štetnih plinova.

Zadnje vijesti

Međunarodna poslovna turistička burza " Way Put" i nagrađeni u kategoriji Simply the best - top 5

Odigrano četvrto kolo 25. Božićnog rejtingiranog turnira, u vodstvu Stjepan Damjanović

Za krađu novca i glazbenog zvučnika iz mjesnog doma osumnjičen 24–godišnjak iz Belišća

FOTO GALERIJA

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"

Upaljena prva adventska svijeća, započeo program ovogodišnjeg Adventa iz davnina

FOTOGALERIJA - Tamburice, pjesma i dobra atmosfera za prvu Noć Brođana u Zagrebu!

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen i u Slavonskom Brodu

25. Katarinski sajam Sadržajno bogat, raznovrstan, za svakog ponešto