Show

Glazbeni spektakl za pamćenje: Šokačka rapsodija oduševila rasprodani Lisinski

Glazbeni spektakl za pamćenje: Šokačka rapsodija oduševila rasprodani Lisinski

 Točno 124 vrhunska tamburaša tijekom više od dva sata izvodilo je „glazbu za Šokce“ – tradicionalna šokačka kola i najveće tamburaške hitove, kola iz Bosne i Bačke, kao i tamburaške obrade svjetskih hitova – od legendarnih Beatlesa do can-cana i čardaša.

Posebni vokalni gost bila je ovogodišnja predstavnica Hrvatske na Eurosongu, mlada Osječanka Mia Dimšić, koja je i sama kao djevojčica svirala na Šokačkoj rapsodiji. Najprije je uz koncertni orkestar izvela obradu svoje pjesme „Bezimeni“, za koju je dobila Porin za pjesmu godine 2018., a potom su joj se pridružili Ante Gelo i Marko Tolja, s kojima je izvela starogradsku pjesmu „Na te mislim kada zora sviće“. 

Posebni dio koncerta bio je posvećen najljepšim pjesmama „čuvenog lole“ Krunoslava Kiće Slabinca: „Zbog jedne divne crne žene“, „Tri slatke riječi“, „Dan koji se pamti“ i „Plavuša“ koje su izvodili požeška pjevačica Bruna Oberan i Alen Đuras. Kićin rock medley – „Anuška“, „Rock Around the Clock“ i „Na kraj sela čađava mehana“ pripao je legendarnom rockeru iz Županje, frontmenu grupe Opća Opasnost Peri Galiću, a izvedeni su i najveći Kićini tamburaški hitovi. 

Osim tamburaške, pop i rock glazbe, Šokačka rapsodija pokazala je svu raskoš tambure kao instrumenta pa su se na programu našle i koncertne skladbe poput domaće „Panonske rapsodije“ i obrade „Plesa sa sabljama“. Gost ovogodišnjeg izdanja Šokačke rapsodije bio je i maestro Alan Bjelinski, koji je po prvi put ravnao ovim sastavom. Osim Bjelinskog, ovogodišnji dirigenti bili su Damir Butković i Marko Sesar. 

„Glazbeno putovanje od Slavonije do Meksika“ svoj vrhunac doživjelo je na kraju, kad su vrhunski hrvatski tamburaši, predvođeni Krunoslavom Dražićem, izveli nezaobilazni slavonski bećarac i publici pružili doživljaj za pamćenje, a ona ih je nagradila gromoglasnim višeminutnim pljeskom.

Ovogodišnje slavlje bogate kulturne tradicije Slavonije, Baranje i Srijema proširilo se i van granica dvorane Lisinski. Tijekom dana, u utorak 19. travnja, deset je KUD-ova s istoka Hrvatske šokačkim melodijama ispunilo najpopularnije zagrebačke lokacije: Trg bana Josipa Jelačića, Trg Petra Preradovića (popularni Cvjetni) i Trg kralja Tomislava te privuklo mnoštvo turista, ali i lokalaca. Osim prolaznika, KUD-ovi su svojom pjesmom dočekali i publiku u Lisinskom, a potom svojom pjesmom oduševili sve prisutne i na samom kraju ovog nezaboravnog glazbenog slavlja. 

Koliko je šokačka tradicija omiljena svjedoči i glazbena platforma YouTube. Pjesma „Uzalud vam trud svirači“ koju je na koncertu 2012. izveo Željko Ergotić pregledana je 1,4 milijuna puta na toj platformi, a pjesma „U san mi dođu tambure“ u izvedbi Krunoslava Dražića i Željka Jelića ima 3,5 milijuna pregleda. U sklopu koncerta, ovim su izvođačima dodijeljena posebna priznanja za širenje kulturno-umjetničke baštine šokačkog kraja. 

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija