Priče

Gitarski duo Stojaković – Čižmek u Kući Brlić u čast Dori Pejačević

Gitarski duo Stojaković – Čižmek u Kući Brlić u čast Dori Pejačević

 U petak, 14. srpanja 2023. godine u Likovnom salonu Vladimir Becić u sklopu Kuće Brlić koncert je održao gitarski duo Stojaković – Čižmek kojega čine mlade gitarstice Ana Čižmek i Petra Stojaković.

Kako izgleda kada Ivani Brlić-Mažuranić, u posjet stigne Dora Pejačević? Upravo to ostvarile su mlade gitaristice Petra Stojaković i Ana Čižmek koje su u Slavonski Brod stigle kako bi predstavile poseban, slavonski, program.

"Krenule smo od dvorca Pejačević u Virovitici, to nam je bilo otvorenje naše takozvane slavonske turneje gdje smo predavile i kompoziciju koja je posvećena Dora Pejačević. Ideja za ovu turneju došla je iz činjenice da je i sam Dora bila Slavonska i htjeli smo u suradnji s gradskim muzejima napraviti taj mali đir po Slavoniji", rekla nam je gitaristica Ana Čižmek.

Na svome putu nisu mogle zaobići Slavonski Brod, gdje je cijela ova priča, zbog lokacije na kojoj su nastupile, dobila još jednu dimenziju.

"Odajemo počast Dori Pejačević, prvoj hrvatskoj poznatoj i omiljenoj skladateljici baš u Kući brlić u kojoj je živila spisateljica Ivana Brlić-Mažuranić što je vrlo lijepa poveznica, a odajemo počast značajnim umjetnicima, Hrvaticama", dodaje Petra Stojaković.

Poveznica ima još. Baš kao i Dora Pejačević koja se glazbom ozbiljno počela baviti u vrlo mladoj dobi, i ove gitaristice, iako mlade, iza sebe već imaju brojne uspjehe.

"Upoznale smo se dok sam ja još bila u osnovnoj školi, a petra je tek krenula u srednju, učile smo svirati gitaru kod iste profesorice, Morane Pešutić u Zagrebu. Kasnije smo obje upisale Srednju školu Blagoje Berse i tako je nekako počela naša suradnja s obveznim predmetima komorne glazbe koju smo obnovile nakon fakulteta. Naše srednjoškolske godine su bile obilježene s dosta putovanja, festivala, natjecanja, inzistiranja na komornoj glazbi i komornim suradnjama. A osim profesionalne suradnje stvorilo se i prijateljstvo”, ističe Čižmek.

Brođanima su se, u salonu Becić, predstavile s programom koji je hommage Dori Pejačević, a u sklopu kojeg su  obrade poznatog Života cvijeća, klavirskog ciklusa koji su glazbenice prilagodile za izvođenje na dvije gitare.

"Htjele smo početi svirati zajedno, nakon čega smo shvatile kako se bliži stota obljetnica smrti Dore Pejačević. Krenule smo obraditi klavirski ciklus za dvije gitare nakon čega smo razmišljali kako bi ova skladba mogla biti napisana kao hommage Dori Pejačević. Dalje se sve zakotrljalo i povezalo. Mislim da smo imale dobru početku ideju za projekt zbog čega se zakotrljao struja misli i niz ideja koje su ispale logično povezane", zaključuje Stojaković.

Kako kažu, glavna ideja im je bila kulturno promicanje Slavonije u koju su ovom prigodom, osim poznatih Dorinih skladbi donijeli i dašak španjolskog romantizma kroz skladbe Manuela de Fale i Fernanda Sora.

*Ovaj članak nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija