Vijesti

FOTOGALERIJA - Brodskim Korzom danas protrčali najmlađi Brođani; zašto je trčanje dobro za zdravlje?

FOTOGALERIJA - Brodskim Korzom danas protrčali najmlađi Brođani; zašto je trčanje dobro za zdravlje?

Foto galerija

Hrvatski zavod za javno zdravstvo i ove godine obilježava Svjetski dan trčanja - proslavu tjelesne aktivnosti koja potiče pripadnike svih dobnih skupina da budu aktivni i redovito se kreću. 
 
Trčanje je više od samoga trčanja – jedna je to od najučinkovitijih i najdostupnijih metoda kako sačuvati zdravlje i prevenirati sve bolesti, jer, upravo fizička aktivnost značajno smanjuje pojavnost bolesti uzrokovanih upravo nedostatkom kretanja i nezdravom prehranom - ističe dr. Irena Jurišić,  spec. školske medicine iz Službe za školsku i adolescentnu nedicinu županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.
 
Anja Kiš Klouda, specijalistica školske adolescentne medicine, upozorava kako je danas u svijetu svaki peti adolescent pretio te kako 90 posto pretile djece ostaje pretila i u odrasloj dobi. Također upozorava kako je debljina javnozdravstveni problem 21. stoljeća, koji ne utječe samo na fizičko zdravlje, već i na mentalno, socijalno i emocijalno funkcioniranje pojedinca. Kako bi se pretilost i debljina liječila, stručnjaci preporučuju smanjenje kalorijskog unosa, povečanje kalorijske potrošnje te ustrajnost i dosljednost.
 
 
Uključili se u ovu akciju i Obrtničko-tehnička škola, Srednja medicinska škola, Klasična gimnazija fra Marijana Lanosovića te vrtići Ivana Brlić-Mažuranić i Pčelica. Samu aktivnost trčanja predvodili su članovi Ultramaraton kluba Mazator, Marino Kavka i Ines Jozić. Prije samog trčanja, zagrijavanje su vodili fizioterapeuti iz Medicinske škole i na taj način svojim primjerom pokazali kako se može pravilno vježbati. Uz svoje učenike, ravnateljica Srednje medicinske škole Jelena Jelinić-Bošnjak poziva i ostale građane da se bave tjelovježbom. Uz ostale sudionike, programu se pridružio i sportsko rekreacijski centar STEP – čiji su članovi uz glazbu i zoombu natjerali mlade na Korzu da uhvate ritam i pokrenu se.
 
Trčanje je prirodni oblik kretanja, ujedno i jedna od najučinkovitijih, najekonomičnijih i najjednostavnijih tjelesnih aktivnosti koja je dostupna cijeloj populaciji. Za trčanje vam je, kažu oni koji trče, potrebna samo dobra motivacija, vjetar u leđa, udobnije patike ili tenisice i – naravno zdrava prehrana koja podrazumijeva više voća i povrća. Tada ćete pucati od zdravlja, a dobri rezultati učenja i rada  sigurno neće izostati! 
 
foto: Josip Lukač

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija