Europski dan žrtava kaznenih djela

U utorak, 22. veljače 2022. godine, obilježava se Europski dan žrtava kaznenih djela. Povodom obilježavanja Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja (Nacionalni pozivni centar) provodi kampanju pod nazivom 22.2.Mhz s ciljem osvještavanja i informiranja javnosti o kaznenim djelima te o dostupnom sustavu podrške.

Autor: Brodportal | Datum objave: 22.02.2022
Europski dan žrtava kaznenih djela


Čovjek je društveno biće koje u svom djelovanju i življenju nastupa s povjerenjem i solidarnošću prema drugima. Povjerenje kojem pojedinac nastupa prema drugoj osobi/društvu može se ponekad narušiti i iznevjeriti i to na najteže načine činjenjem raznih kaznenih djela. Upravo nasilje u obitelji, ubojstvo, silovanje, teške tjelesne ozljede, prijevare, spolno uznemiravanje, povreda djetetovih prava, prijetnje najčešća su kaznena djela zbog kojih žrtve kontaktiraju besplatnu i anonimnu 116 006 liniju za podršku i pomoć.

Kazneno djelo ne bira ni mjesto ni vrijeme – ono se može dogoditi bilo kome i bilo kada. Upravo ideja kako svijet nije sigurno mjesto narušava idealnu sliku koju pojedinci mogu imati i koja je prisutna u društvu. Kaznena djela mogu imati razne posljedice po žrtve i ponekad zbog sveprisutnih predrasuda i stereotipa te dodatne viktimizacije žrtva se može obeshrabriti i ne potražiti pomoć i podršku.
 
Potrebne su promjene kako u području prevencije tako i daljnji razvoj postojećeg sustava podrške žrtvama kaznenih djela uz kontinuirano informiranje javnosti o dostupnim oblicima podrške i pomoći. Upravo jedan korak u daljnjem osvještavanju i informiranju javnosti učinjen je kampanjom 22.2. Mhz kroz 7 podcastova na različite teme:
 
1.Kako društvo gleda na žrtve? –  https://youtu.be/DH4052-Z0VU
2.Kazneno djelo – tko, što, kada, gdje? - https://youtu.be/ptdkFW75NVE
3.(Ne)osjećam se dobro nakon što mi se desilo...  – https://youtu.be/qTjUSNlm3jU
4.Borba protiv vjetrenjača? - https://youtu.be/pUs37w7xbI0
5.Pomoć i podrška žrtvama kaznenih djela –  https://youtu.be/Vt_7C4_7ecQ
6.Intervju s koordinatoricom 116 006 linije Majom Štahan – objavit će se 22. veljače
7.Intervju s direktorom Udruge za podršku žrtvama i svjedocima Mirenom Špekom – objavit će se 25. veljače
 
Nacionalni pozivni centar besplatna je i anonimna 116 006 linija koja je dostupna 24 sata dnevno svakim danom uključujući vikende, blagdane i praznike na području cijele Republike Hrvatske. Pozivom na 116 006 pozivatelji i pozivateljice ostvaruju emocionalnu podršku, dobivaju pravne i praktične informacije te ih se po prepoznatoj potrebi/iskazanom interesu upućuje na relevantne organizacije civilnog društva i institucije gdje mogu ostvariti prava o kojima su informirani/e. Od 2013. godine Nacionalni pozivni centar pružio je podršku preko 11 000 pozivatelja/ica.
 
Osvijestimo i poradimo na ograničenjima te postanimo odgovorno, informirano društvo s nultom stopom tolerancije prema svim oblicima nasilja.
 
Podrška čini razliku, nazovi 116 006!

Zadnje vijesti

Remi rukometašica Broda i Čakovca

Prometni policajci nastavljaju kontrolu prometa, najviše kazni za brzinu i alkohol...

Odjelu za patologiju i citologiju uređaj za izradu patohistoloških preparata

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Neponovljiva Jasna Zlokić na božićnom koncertu SBTV-a publiku vratila u neka sretna vremena

FOTO GALERIJA

Brođane na glavnom gradskom trgu zabavljale Slavonske lole

Vanna svojim vječnim hitovima zagrijala Advent iz davnina i rasplesla Brođane

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Advent iz davnina u Slavonskom Brodu čudesno je putovanje pričama Ivane Brlić-Mažuranić

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"