Ekspresan povratak Brođana u Prvu B ligu

U slavonskobrodskom hotelu „Central“ od 17.-20.11. održane u Kvalifikacije za ulazak u

Autor: Brodportal | Datum objave: 22.11.2022
Ekspresan povratak Brođana u Prvu B ligu


 1. B hrvatsku šahovsku ligu. Nastupila su četiri prvaka drugih liga: „Dubrovnik“, „Junior“ Rijeka, „Novi Zagreb“, a Slavoniju je predstavljao ŠK „Đuro Đaković“ Slavonski Brod.

Ovo su bile do sada po sastavima i kvaliteti ekipa, najjače kvalifikacije, a po samom tijeku natjecanja – najzanimljivije. 

Sve četiri ekipe su žarko željele plasman u viši rang natjecanja, pa su se veoma  pojačale. Riječani su angažirali crnogorskog reprezentativca velemajstora Kosića, Dubrovčani BiH reprezentativca VM Stojanovića, a koliko su velike bile njihove ambicije govori činjenica da su se čak pobrinuli da ruski majstor Anvar Turdyev, inače violinist i član Dubrovačkog simfonijskog orkestra, po hitnom postupku dobije hrvatsko državljanstvo, kako bi uz spomenutog Stojanovića imao pravo nastupa.

No prvi favoriti natjecanja bili su šahisti „Novog Zagreba“ koji su okupili jaku družinu vrhunskih igrača, predvođenu iskusnim velemajstorom Bojanom Kurajicom, koji je još davne 1965. godine bio juniorski prvak svijeta. S njim su  u Brod došli hrvatski mladi reprezentativac Sven Tica, Slovenac Sakelšek…ukupno 6 međunarodnih majstora. 

Brođani su nastupili u sastavu: Videki Sandor, Robert Dabo-Peranić, Jurakić Lukas, Matanović Luka, Martić Zlatko, Tuković Dario i fra Soldo Josip. 

U prvom kolu Brođani su nakon žestoke borbe minimalno porazili Riječane, a Dubrovčani su sa Zagrepčanima izborili odličnih 3 : 3.

Susret Brođana i Zagrepčana u drugom kolu poprima epske razmjere. To je susret o kojem hrvatska šahovska javnost ovih dana priča, a  brodski šahisti će i nakon mnogo godina evocirati uspomene na veličanstvenu pobjedu 3,5 – 2,5 , kojom su već nakon drugog meča osigurali prolaz dalje.

Šahisti dobro znaju što znači pobijediti protivnika koji na svjetskoj FIDE listi ima ukupno više od 600 ELO bodova, i to u kvalifikacijama, u igri živaca,  kada je ulog ogroman. 

Već nakon drugog kola Brođani su mogli slaviti.

U tome se malo pretjeralo, pa su u posljednjem trećem kolu potpuno opušteni i nezainteresirani doživjeli visok poraz od Dubrovčana i time malo pokvarili ukupan dojam, ali su zadržali prvo mjesto.

Do posljednjeg poteza  vođena je  bespoštedna borba za „gol-razliku“  između Zagrepčana i Dubrovčana. Na koncu prvi favoriti „Novi Zagreb“ sretno i spretno ipak prolazi dalje.

Ovim rezultatom Brođani su pokazali da šah u Brodu ima kvalitetu i da ne manjka entuzijazma.  U veoma skromnim uvjetima i u stalnom borbi s financijskim problemima, skupina , bez podrške sponzora, složna družina brodskih zaljubljenika u kraljevsku igru, svom klubu su dali najljepši poklon za STOTI ROĐENDAN.

Konačan plasman:

  1. ŠK „ĐURO ĐAKOVIĆ“ SLAVONSKI BROD   4 boda
  2. ŠK „NOVI ZAGREB                                                3 boda
  3. ŠK „DUBROVNIK“                                                  3 boda
  4. ŠK „JUNIOR“ RIJEKA                                            2 boda

Zadnje vijesti

Uspješan vikend za atletičare Marsonije

Advent iz davnina u Slavonskom Brodu čudesno je putovanje pričama Ivane Brlić-Mažuranić

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"

FOTO GALERIJA

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"

Upaljena prva adventska svijeća, započeo program ovogodišnjeg Adventa iz davnina

FOTOGALERIJA - Tamburice, pjesma i dobra atmosfera za prvu Noć Brođana u Zagrebu!

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen i u Slavonskom Brodu

25. Katarinski sajam Sadržajno bogat, raznovrstan, za svakog ponešto