Đuro Đaković ostvario dobit u prvom tromjesečju 2021.

Đuro Đaković konačno u plusu, u prvom tromjesečju grupacija ostvarila dobit od 9 milijuna kuna.

Autor: Brodportal | Datum objave: 08.05.2021


 U godini kada obilježavamo 100 godina metaloprerađivačke industrije Grupacija Đuro Đaković na korak je ka konačnom procesu dokapitalizacije i restrukturiranja u koju ulazi s češkim partnerima. I dok je 2019. godinu obilježila najveća kriza u novijoj povijesti, blokirani računi i štrajkovi Grupaciju je spasilo državno jamstvo i pomoć od 300 milijuna. Danas, ipak nešto bolje vijesti, a one su uz planove za dokapitalizaciju konačno vezane i za financijske rezultate.

U prvom kvartalu 2021. godine grupa je konačno ostvarila dobit i to veću 9 milijuna kuna. Što se tiče zarade najbolje su poslovala Industrijska rješenja, a u plusu su bila i Specijalna vozila kao i Energetika i infrastruktura. 

Dobar je to znak za Đuru Đakovića jer su prema službenom izvješću u 2020. godini ostvarili gubitak od 20 i pol milijuna kuna. Značajno su rasli i konsolidiranih prihodi koji su u prva tri mjeseca bili veći za 103 milijuna što je u odnosu na prošlogodišnjih 46 milijuna porastao za čak 80 posto. Ono što je također dobro u ovom trenutku je da posla u halama ima. 

Specijalna vozila koja pokrivaju najveći dio proizvodnje i broja zaposlenih u grupi najviše se bave proizvodnjom teretnih vagona za tržišta zapadne Europe. Podbacio je planirani opseg posla u vojnom programu, trenutno se uz održavanje borbenih oklopnih vozila proizvodenih s finskom Patriom radi na generalnoj reviziji tenka M 84.  

Od čeških investitora očekuje se u puno segmenata. Od siječnja je i službeno poznato da je grupa  za sudjelovanje u restrukturiranju nastavila pregovore s društvom DD Acquisition iz Češke. 

Prema usvojenom planu, posao je to koji mora proći nekoliko formalnih stepenica. Prvenstveno, treba pozitivnu odluku nadležnih tijela Europske komisije za provedbu plana restrukturiranja. Cijeli proces je u tijeku, poručuju iz grupe. Rokovi su bitni, poručuju iz grupe: prvenstveno zbog novih ugovora i poslova.  A drugi važan razlog zašto bi bilo dobro da proces što prije dobije zeleno svjetlo su nove investicije i poslovi iako je uprava uvjerena da ima rješenje i za plan B. 

U međuvremenu posljednjih mjeseci događale su se i neke kadrovske promjene u Đuri Đakoviću. Krajem siječnja s funkcije člana uprave otišao je Slaven Posavec, a društvo je službenim priopćenjem javnost izvijestilo prošli tjedan da je Nadzorni odbor donio odluku o imenovanju novog člana uprave, to je Tomaš Teluch iz Češke. Također dosadašnjem predsjedniku Uprave Hrvoju Kekezu mandat je nastavljen sve do 7. srpnja 2024. 

Vlasnička struktura pokazuje kako je država kroz dionice CERP-a i banaka pala sa 26 posto krajem 2020. na manje od 20 posto početkom travnja dok je su dva nova češka vlasnika na 27 posto udjela. 

U dioničkoj knjizi Grupe krajem ožujka bio je upisano ukupno 6.227 dioničara pa je iz posljednjeg izvješća vidljivo da mali dioničari sada čine preko 50 posto udjela u grupi. 

Zadnje vijesti

Čuvajte se vrućine, usred smo toplinskog vala

Pleterničanka Ana Baketarić pobjednica Zlatnog glasa zlatne doline, požeški TS Paori osvojili publiku

Sutra obilježavanje Svjetskog dana glazbe

NAJČITANIJE DANAS

Međunarodni festival tamburaških pjesama

Pleterničanka Ana Baketarić pobjednica Zlatnog glasa zlatne doline, požeški TS Paori osvojili publiku

FOTO GALERIJA

Sjećanje na djecu poginulu u Domovinskom ratu "Mali križ - velika žrtva"

Završio 5. VukovART: Vukovarsku galeriju obogatilo deset vrhunskih street art djela

Obilježen Dan Općine Okučani

Tisuće hodočasnika na slavlju svetkovine svetog Antuna u Podvinju

Srebrni jubilej građenja žive Crkve u brodskoj župi Bezgrešna Srca Marijina