Drugo lice demokracije

Što bi bila demokracija? Po nekakvom slobodnom razmišljanju laika na prvu bi bila sloboda govora, informacija, pravo slobodnog izbora svih građana, ravnopravnost, alternativa...

Autor: BrodPortal | Datum objave: 11.02.2014


U "normalnim“ kulturno uzdignutijim, moralnijim, socijalno raspoloženijim i osjetljivijim državama gore navedeni pojmovi demokracije su način života i način razmišljanja ne samo od jučer već pokoljenjima im unazad.

Ali okrenimo se malo u vlastitom dvorištu pa pogledajmo kako se ta ista demokracija prakticira kod naših vlastodržaca i gradskih otaca pa i nas samih.

Ne bih lijen pa malo zapratim likove poput Franciskovića, Pernara pa onog Hameda Bangoure i sličnih, ruku na srce, ali realnost je ruku u džep pa jako brzo shvatimo da i nismo toliko komotni nešto poduzimati na nekakav komercijalniji ili učinkovitiji način pa s toga gledišta razumijem dotične "revolucionare“ i njihove načine borbe protiv represije i slobode govore koje su kod nas nažalost samo imaginarne.

Ukratko i slikovito ovako to izgleda kod nas na brdovitom Balkanu.

Poziv na prosvjed, nakon toga izlazak 50-ak statista, jedan među jednakima drži nekakve govore i cijela slika događaja daje dojam prizora iz neke loše epizode CSI-ja, zatim na snagu stupa državni aparat i privodi oliti hapsi glavnog megafona pa put postaje i onda milicijsko uvjeravanje življenja demokracije, nakon torture naravno pitaju ga ime i prezime pa dotični jako brzo zaboravi revolucije za cijeli život i cijeli taj igrokaz traje cijela dva sata tj do prvih vijesti kad narod poleti doma pred TV da se vidi prvi puta na "telki“ i da može tuliti susjedima kako je on revolucionar u pokretanju nečega.

Pa ja sebe zapitam jesam li ćorav i gluh i tko je sad tu lud, statisti bez cilja, ustrajnosti i odlučnosti ili dobro trenirane milicijske trupe u suzbijanju slobode govora, sve u svemu kako god okreneš sve spomenuto nema veze s demokracijom, pa mi sad opet miriše na nekakvo "proljeće“ narod je gladan, crveni na vlasti i sprema se jedna nova generacija hrvatskih iseljenika.

Jesam za "proljeće“na način: mirni prosvjedi DA, prosvjedi s ciljem, vizijom i prijedlozima DA, slijedom događaja savjesni političari bi se pitali i razgovarali s istima, zašto prosvjeduju i koji su im prijedlozi, ciljevi i na koji način ih zajednički ostvariti i cilj već u startu postignut. To je poimanje demokracije u pravom smislu te riječi pod pretpostavkom poštenih, moralnih i nekorumpiranih političara a pošto u lijepoj Našoj ne postoji ništa od toga, time nema ništa niti od poimanja s pravim konzumiranjem toliko skupo plaćene demokracije.

Ali da ne ispadne da i ja mlatim praznu slamu i pišem u prazno pa evo nešto na razmišljanje. Izbori su jako brzo tj. barem ih kod nas ne nedostaje, europarlamentarni, predsjednički, parlamentarni pa na koncu lokalni, pustite puste reklame, lažna obećanja, ludom radovanja... Ime i prezime kandidata u ruke i prebrojavanje krvnih zrnaca u koljenu od stoljeća sedmog. Onaj bez putra na glavi ili onaj s najmanje putra na glavi to neka bude Vaš slobodan izbor, slobodna volja razmišljanja bez utjecaja sedme sile jer kako stvari stoje naši političari u oazi Remetinec će vidjeti svijetlo dana kad i ja vanzemaljce, hoću reći da je činjenica da su sada krivi na vlasti, ne ponavljajte iste greške, pametnom dosta.

Zadnje vijesti

Ćosić: Slijedimo njegov nauk i promičemo njegove ideje na nove i mlade generacije

Od ponedjeljka popuštanje epidemioloških mjera u županiji, učenici se vraćaju u školske klupe

Stručni studij Drvne tehnologije upisuje drugu generaciju studenata u Vinkovcima

FOTO GALERIJA

Ana Lujić putnik na Europsko prvenstvo

Otkrivene brončane ploče s imenima Ane Titlić i Kornelije Kvesić

Više od 200 sportaša iz 14 klubova na međunarodnoj regati KKK Marsonia

Mazatori odlični organizatori Prvenstva Hrvatske u supersprint duatlonu, Dejan Radanac i Ines Jozić najbolji među Brođanima

"Pred noć u Slavonskom Brodu pod "palicom" Jozefine Birindžić