Vijesti

Domagoj prvi student s Aspergerovim sindromom u Slavonskom Brodu: “Primijetili su da sam drugačiji, ali odmah sam im se svidio"

 Koronavirus u ovoj akademskoj godini mnogim je studentima pomrsio planove. Najteže je bilo brucošima no i svim ostalima koji će zbog epidemije i on line načina studiranja izgubiti puno u praćenju i razumijevanju gradiva. Posebno je teško ove godine onima čije je studiranje obilježeno drugim poteškoćama. Donosimo priču o Domagoju koji je unatoč brojnim dijagnozama, između ostalog i Aspergerovog sindroma, upisao i studira Strojarstvo u Slavonskom Brodu.

Domagoj Jurčić ima 20 godina i student je Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu. I prvi je slavonskobrodski student koji je upisao fakultet unatoč dijagnozi Aspergerovog sindroma.

“Sviđa mi se. Nema ni jedan predmet koji ja zbilja ne volim i nema ni jedan predmet koji ne voli mene”, kaže Domagoj.

Na Strojarskom fakultetu prihvatili su ga odmah jer su uočili njegovu inteligenciju, matematičke sklonosti kao i sposobnost zaključivanja. Prihvaćen je i među studentima. 

“Primijetili su da sam drugačiji, ali odmah sam im se svidio. Imam neku tu čudnu karizmu s odraslima. Kao štenići, kao nešto što trebaš obraniti.”, ističe Domagoj.

Potencijal u svojem sinu Slavica je vidjela od prvih dana. Iako je Domagoj uvijek bio drugačiji, pravu dijagnozu dobio je tek s 13 godina. Aspergerov je sindrom iz autističnog spektra. I mnogi roditelji danas se suočavaju sa znakovima kod svoje djece, a da toga nisu svjesni.

Ipak nije sve teklo tako glatko. Sama osnovna škola i uklapanje među svoje vršnjake za Domagoja su i danas teška tema. 

“To je razdoblje kada djeca grade socijalne vještine, povežu se jedni s drugima, uče se kako da se ponašaju. Ja sam u svojoj glavi već izgradio kako da se ponašam. Tako da većinu vremena sam proveo odvajajući se od ostalih”, prisjeća se Domagoj.

Svoje neuklapanje u društvo slikovito je opisao:

“Kao okrugli oblik u četvrtastoj rupi”, kaže Domagoj.

Srednja škola bila je sasvim druga priča. Uz asistenticu Nikolinu i podršku učenika i nastavnika Tehničke škole uspješno je završio za zanimanje računalni tehničar za strojarstvo. Ipak, na njegovu karizmu no i inteligenciju rijetko će tko ostati imun. Najteže logičke zadatke rješava bez problema pa su mu takvi i razonoda kada ne uči za ispite.

Trenutno je zbog pandemije koronavirusa status studenta u mirovanju jer i sam priznaje, puno je teže usvajati gradivo kada nema prave nastave uživo. 

"Ja sam najbolje učio kad sam gledao profesore kako prenose znanje, ali sada kada nema toga meni je jako loše, meni je teže učiti direktno iz knjiga”; objašnjava Domagoj.

Slavica je za svojega sina nebrojeno puta rušila prepreke, otvarala vrata, pomicala granice jer sustav koliko god dobar bio prema djeci s poteškoćama nije uvijek na usluzi. Za status invaliditeta koji bi mu omogućio izjednačavanje mogućnosti na fakultetu borila se mjesecima. A asistentica u nastavi Nikolina u srednjoj školi, kaže Slavica, bila je karika koja im je uvijek nedostajala. Nikolina je i danas Domagojeva asistentica, a iako sustav ne pokriva troškove asistenta na fakultetu tu je ustupak napravila Brodsko-posavska županija i Strojarski fakultet koji su zajednički pokrili troškove. Slavica je prvo bila u udruzi "Plavi cvijet", a od 2015. godine među osnivačima je grupe građana Asperger Hrvatska. 

Domagoj želi nastaviti studirati, a njegov je posao iz snova: izrada prostetičkih udova. 

“Udove baš za one kojima nedostaju, kao mehaničke. To bi bilo korisno jer to primjenjuje robotiku i mehaniku, sve to što znam ali i primjenjuje isto i biologiju jer ja baš volim učiti kako životno  funkcioniraju, kao cijeli sustavi rade, kako se pojedinačni organi povezuju. To je kao strojevi samo na jako kompliciranom načinu”, kaže Domagoj.

Iako će samostalno putovati, Domagoj će izbjegavati velika druženja s nepoznatim ljudima i nikada neće sam u kupovinu. No s druge strane ono što je drugima kompliciran logični problemski zadatak, Domagoj rješava bez problema. Njegova posebnost čini ga jedinstvenim, a njegova hrabrost i upornost motivacija su drugima i dokaz da kada nešto jako želiš, onda se, kako je to napisao i Coelho, cijeli svijet uroti da to i ostvariš. 

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija