Deseti Marsonikon na temu postapokalipse

Slavonskobrodska konvencija znanstvene fantastike Marsonikon vraća se svojim vjernim posjetiteljima nakon dvije pune godine izbivanja zbog korona virusa.

Autor: Brodportal | Datum objave: 07.06.2022
Deseti Marsonikon na temu postapokalipse


 Ove godine Marsonikon slavi 10. rođendan, a cijela ekipa koja je još uvijek na okupu već dugih deset godina i organizira ovaj izniman i rijedak događaj na prostorima Slavonije i Baranje, pripremila je za Vas pregršt zanimljivih stvari ove subote u brodskoj Tvrđavi.

“Marsonikon je uvijek bio zamišljen kao mjesto na kojemu se jedan dan u godini priča o filmovima, knjigama, književnosti i stripu. Uvijek smo naglasak stavljali na književnost jer mislimo da je to najvažnije u svijetu fantastike. Kroz deset godina rada, dali smo najbolje godine naših života kako bismo promovirali kulturu u našem gradu, a kako je ova konvencija i međunarodnog karaktera, na prostoru Slavonskog Broda, okupi se znatan broj zaljubljenika u dobru fantastičnu knjigu, strip ili film iz Bosne, Srbije, Slovenije, Crne Gore. Dvije godine praznog prostora, a i upiti koje svakodnevno dobivamo od naših prijatelja diljem Hrvatske i spomenutih zemalja, daju naslutiti kako će ovaj Marsonikon biti jedan od najposjećenijih do sada“, rekao je Ivan Lutz, predsjednik udruge Marsonikon.

Konvencija se održava u prostoru Brodske tvrđave: u galeriji Ružić gdje se održavaju projekcije, kvizovi i predavanja, te u Kazamatu u kojemu dolaze izlagači sa svih strana pa možete nabaviti dobru knjigu te neka rijetka izdanja koja je teško naći u ponudi u Slavonskom Brodu.

Ekipa Marsonikona predstavljat će i  knjige vlastitog izdavaštva Alienus koje promovira domaće autore, te predstaviti novi broj zbirke Marsonic koji je već stigao do broja 21.

“Primili smo velik broj priča. Kao uostalom i svaki puta do sada. One najbolje, uz jedan strip, po našem mišljenju, završile su u Marsonicu. U izdavaštvu Alienus imamo pet objavljenih romana hrvatskih autora, a u pripremi je šesti koji će po svemu sudeći izaći poslije ljeta. Svime ovime samo potvrđujemo da smo tu zbog kulture, književnosti i promocije nečega što je pozitivno, dobro i inspirativno.“, rekao je glavni urednik Marsonica Leon Maglić.

Već četvrtu godinu dodjeljuje se i nagrada za najbolju priču iz dva protekla broja Marsonica pa će se to dogoditi i sada. Gordan Sundać, također pisac i tajnik udruge Marsonikon rekao je: “Ove godine glasanje je bilo napeto. Nismo se baš složili jednoglasno, ali na kraju je ipak pobijedila demokracija i nagrada ide priči koja je dobila najviše glasova. Tradicija nalaže da nećemo otkrivati ime nagrađene priče do konvencije“.

U kazamatu se očekuju dobre vibracije uz šank i dobru knjigu, u prostorima galerije predavanja, kvizovi i zabava, a sve to u okruženju Tvrđave Brod i pozitivnog ozračja posjetitelja. Iako je tema POSTAPOKALIPSA, vjerujemo da zabave neće nedostajati.

10. konvencija znanstvene fantastike „Marsonikon“(tema: „Postapokalipsa“)

Slavonski Brod, subota 11. lipnja 2022.

Raspored predavanja i ostalih događanja

GALERIJA RUŽIĆ

 • 12 00h Otvorenje 
 • 12:10h Predavanje: "Apokalipsa na europski način - spekulativna fikcija, prošlost, sadašnjist, budućnost." O europskom SF-u kroz EU projekt "Spekulativna fikcija - prošlost, sadašnjost, budućnost" financiranog programom Kreativne Europe – Davorin Horak
 • 12 45 h Predavanje: Postapokalipsa na filmu – Hrvoje Gažo
 • 13 30 h Projekcija filma „The Quiet Earth“, 1985. R: Geoff Murphy
 • 15 00h Predavanje: Svjetski poredak postapokalipse – Ratko Martinović 
 • 16 00h Kviz: „Star Trek has nothing to do with it“ – Udruga Sekcija 31 – Ljubitelji Zvjezdanih staza Hrvatska 
 • 17 00h Izdavaštvo Alienus - predstavljanje knjiga – Ivan Lutz, Krešimir Čorak, Gordan Sundać, Ratko Martinović, Marijan Šiško
 • 18 00h Refesticon - promocija festivala književnosti iz Crne Gore i književnih izdanja – Dragić Rabrenović i Ivan Lutz
 • 18 45h Predstavljanje zbirke priča – Marsonic 21 – Leon Maglić (urednik)
 • 19 15h Dodjela nagrade „Pero Marsonica“ za 20. i 21. broj
 • 19 30h Antikviz – Max Potente i Wesley Pipes

KAZAMAT

 • Ponuda knjiga - antikvarijati, Nova Stvarnost, Čudna knjižara, izdanja brodskog izdavača Alienus
 • Šank

Zadnje vijesti

Remi rukometašica Broda i Čakovca

Prometni policajci nastavljaju kontrolu prometa, najviše kazni za brzinu i alkohol...

Odjelu za patologiju i citologiju uređaj za izradu patohistoloških preparata

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Neponovljiva Jasna Zlokić na božićnom koncertu SBTV-a publiku vratila u neka sretna vremena

FOTO GALERIJA

Brođane na glavnom gradskom trgu zabavljale Slavonske lole

Vanna svojim vječnim hitovima zagrijala Advent iz davnina i rasplesla Brođane

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Advent iz davnina u Slavonskom Brodu čudesno je putovanje pričama Ivane Brlić-Mažuranić

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"