Vijesti

Deset osoba smrtno stradalo u slijetanju autobusa na autocesti kod Slavonskog Broda

 Naime, jutros oko 6.20 sati, policija je zaprimila dojavu da se na autocesti A3, kod Slavonskog Broda (u blizini naplatnih kućica Slavonski Brod – zapad), na južnom kolničkom traku, dogodila prometna nesreća u kojoj je došlo do slijetanja autobusa.

Tijekom obavljanja očevida, policija je utvrdila da se radi o autobusu kosovskih nacionalnih i registracijskih oznaka, te da je u prometnoj nesreći, prema trenutno dostupnim informacijama, poginulo 10 osoba, dok je više desetaka prevezeno na pružanje liječničke pomoći u bolnicu u Slavonskom Brodu.

Načelnik Postaje prometne policije Slavonski Brod Franjo Galić na mjesto nesreće rekao je kako se radi o redovitoj liniji Frankfurt-Priština. U autobusu je, kaže, bilo 60-ak osoba.

Ravnatelj slavonskobrodske bolnice dr. Josip Samardžić izjavio je kako je u bolnicu od jutros zaprimljeno 45 osoba koje su nakon teške nesreće na autocesti kod Slavonskog Broda zatražile liječničku pomoć, a među njima je osam teško ozlijeđenih.

Zbog prometne nesreće prekinut je promet na autocesti A3 Bregana-Lipovac između čvorova Slavonski Brod Zapad i Slavonski Brod Istok u smjeru Lipovca. Promet je preusmjeren i vozi se obilaznim pravcima, piše HAK.

U autobusu je bilo 67 putnika te dva vozača. Poginulo je devet putnika i jedan vozač, rekao je novinarima, stigavši na mjesto nesreće, ravnatelj civilne zaštite Damir Trut.

Izrazivši sućut obiteljima poginulih, rekao je da je 44 putnika primljeno u Opću bolnicu u Slavonskom Brodu, gdje im je pružena medicinska skrb. Od tih 44, osam je teže ozlijeđeno, rekao je. Prema njegovim informacijama, četvero ozlijeđenih je operirano, dok su ostali na liječničkoj obradi. Rekao je i da je u autobusu bilo i djece.  

Četrnaest putnika i jedan vozač su smješteni u policijskoj postaji u Slavonskom Brodu, čekaju smještaj u objekt koji će im osigurati županija. 

O svemu je ispred slavonskobrodske Opće bolnice održana i konferencija za medije na kojoj su se javnosti obratili ministar zdravstva Vili Berođ, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević, ravnatelj Opće bolnice Josip Samardžić i pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut. Cijelu konferenciju za medije možete pogledati u nastavku: 

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako je u nesreći bilo i djece. "U autobusu je bilo i 15 maloljetnika, jedna djevojčica je teže stradala", kazao je Beroš.

Navodi kako je neozlijeđenima osiguran smještaj, hrana i sve što im je potrebno.

Dr. Maja Grba-Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu kazala je da je u pružanju liječničke pomoći sudjelovalo osam timova.

"U 6:23 smo dobili poziv, u 6:26 se krenulo na teren", rekla je Grba Bujević. Djelatnici hitne medicinske pomoći bili su na mjestu prometne nesreće za pet minuta, naglasila je.

Ravnatelj slavonskobrodske bolnice prim. Josip Samardžić rekao je da se radi o raznim ozljedama.

Ozlijeđeni su hospitalizirani u promptno pripremljene prostore koji su hitno osposobljeni za ovu potrebu, a napravljeni su im i PCR testovi. Dvoje ozlijeđenih je u Jedinici intenzivnog liječenja, troje ozlijeđenih je već operirano.

"15 je teško ozlijeđenih. Imali smo tri operacije, a to ne isključuje mogućnost novih operacija. Svi su pacijenti zbrinjeni po pravilima", kazao je Samardžić.

Zamjenik općinskog državnog odvjetnika Slavko Pranjić obavio je očevid na mjestu nesreće.

"Prema do sada utvrđenim činjenicama, radi se o slijetanju autobusa na travnatu bankinu s južne strane kolnika. Autobus je prometovao iz Frankfurta u Prištinu, prometnog prijevoznika Deva Tours sa sjedištem u Prištini", rekao je Pranjić.

"Vozač autobusa je zatečen na mjestu događaja, u međuvremenu je uhićen. Obavljen je očevid, poduzimaju se druge dokazne radnje za pokretanje kaznenog postupka", istaknuo je Pranjić.

"Za sada imamo informaciju da se radi o 10 smrtno stradalih osoba i 23 teško ili lakše tjelesno ozlijeđenih", rekao je.

"Vozač je uhićen pod sumnjom da je upravljao motornim vozilom na način da se nepropisno kretao, nije koristio prometnu traku već je došlo do slijetanja. O tome koji su uzroci slijetanja, za sada ne možemo govoriti", dodao je Pranjić.

"Iskazao je da je na trenutak zaspao, no to ćemo sve naknadno utvrđivati", dodao je Pranjić.

Državni vrh izrazio sućut

Andrej Plenković, predsjednik Vlade, oglasio se na Twitteru o tragičnoj nesreći kosovskog autobusa kod Slavonskog Broda.

"S velikom tugom primili smo vijest o slijetanju autobusa s ceste kod Slavonskog Broda u kojem je život izgubilo 10 ljudi. U mislima smo s obiteljima žrtava i kosovskim vlastima i narodom, kojima izražavamo duboku sućut i suosjećanje. Nadamo se da će se ozlijeđeni putnici oporaviti", napisao je Plenković.

Predsjednik Zoran Milanović na Facebooku je napisao: "Izražavam sućut obiteljima putnika koji su smrtno stradali u prometnoj nesreći koja se dogodila jutros kod Slavonskog Broda, suosjećam s vlastima i narodom Kosova u ovom tužnom trenutku za sve njih. Ozlijeđenim putnicima želim što brži oporavak".

"Želim izraziti sućut u ime Vlade i hrvatskog naroda svim obiteljima unesrećenih u nesreći kod Slavonskog Broda, u kojoj je izgubljeno 10 života", rekao je premijer Plenković i zahvalio ministrima, službama i liječnicima koji su pomogli ozlijeđenima. 

Premijer Andrej Plenković kasnije navečer sastat će se s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem u Slavonskom Brodu, a prije njegovog dolaska s ravnateljem bolnice obišao je ozlijeđene putnike.

 "Nešto kasnije očekujemo i dolazak premijera Kosova Kurtija i njegove ministre pa će i oni moći vidjeti ove ljude, koji su kosovski državljani. Hrvatska i kosovska vlada učinit će sve da pomognu ovim ljudima, oni što znamo je da je samo jedna osoba trenutno smještena  u Zagrebu, ostali koji nisu oslijeđeni su u jednom pansionu", rekao je premijer dodavši kako će Hrvatska putnicima iz autobusa pomoći kako god bude potrebno.

"Sve što bude trebalo pomoći ćemo. Neće svi moći otići prema Kosovu u isto vrijeme, tu su obitelji, neki su ozlijeđeni, neki nisu, pomoći ćemo u transportu i na sve načine na koje bude potrebno", naglasio je Plenković. 

"Stvarno jako teška nesreća, već dugo godina ovakvu nesreću nismo imali. Učinit ćemo što god treba, vidjet ćemo s premijerom. Pomoći ćemo gdje god možemo, u troškovima ovdje, u sukcesivnom povratku na Kosovo. Sve ćemo pomoći, gdje god treba. Ostat će koliko god treba i pobrinut ćemo se da se svi osjećaju ugodno tijekom boravka ovdje", poručio je. 

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija