Sport

Deset godina vaterpola u Slavonskom Brodu

 Prema tome u ovom mjesecu navršilo se punih 10 godina od kako se ovaj sport počeo igrati u Slavonskom Brodu. Samo 9 mjeseci kasnije, točnije 21. studenog iste 2012. godine klubovi su se razdvojili na posebno plivački i na vaterpolski.

Nešto kasnije 2018. godine osnovan je i Ženski vaterpolski klub Marsonia. Inicijator osnivanja vodenih sportova kao i klubova u Slavonskom Brodu bio je Zdravko Aladrović koji više nije u klubu. On je kao i mnogi otišao za boljim poslom na rad u inozemstvo, dok je iza sebe ostavio naslijedstvo i klubove koji i dalje rade i djeluju. Jedino se ugasio Ženski vaterpolski klub Marsonia, dok iz te ekipe 3 njihove igračice igraju po raznim drugim klubovima. Od samih početaka osnivanja vodenih sportova bila je uključena i Lora Aladrović čiji je otac uz nekolicinu entuzijasta zaslužan za početak plivačkog i vaterpolskog kluba u Slavonskom Brodu.

U ovih 10 godina vaterpolisti Marsonije došli su do Prve B lige, dok su nastupili s nekoliko kategorija na završnicama državnih prvenstava. Osim toga nastupili su na raznim vaterpolskim turnirima u Hrvatskoj i okolnim zemljama. Kao klub organizirali su vaterpolski Tintilinić turnir kao i amatersku ligu Klepetan iz koje su izašle ekipe koje se i danas natječu u Brodskoj amaterskoj vaterpolskoj ligi. Kruna svih vaterpolskih uspjeha bila je utakmica Hrvatske reprezentacije protiv Njemačke 2018. godine u sklopu Svjetske lige. Nešto ranije u prosincu 2016. godine na bazenima Vijuš utakmicu Kupa Hrvatske igrao je i dubrovački Jug jedna od najtrofejnijih ne samo hrvatskih već i europskih momčadi s kojim je Marsonia izgradila lijepu suradnju. U početku kluba djevojke i dječaci bili su zajedno, a onda su se razdvojili i to na plivanje te na muški, a onda i ženski vaterpolo.

Ženski vaterpolski klub Marsonia zajedno s Mursom igrao je dvije godine u Prvoj ligi, dok su domaće utakmice bile na Vijušu. Odlaskom Zdravka Aladrovića nestala je ta suradnja, dok su od te ekipe danas 3 igračice u Prvoj ligi. Tako je Ria Glas osim što je u reprezentaciji, članica zagrebačke Mladosti, Alka Lulić je u osječkoj Mursi, a Lora Aladrović u Viktoriji iz Šibenika.

Lora Aladrović osim što je na studiju u Zagrebu ima problem što ne može zbog velike udaljenosti ići na treninge u Šibenik. Tako za Viktoriju igra samo utakmice, ali je puno važnije da je i dalje u vaterpolu.

Bez obzira što Ženski vaterpolski klub Marsonia trenutno nema aktivnosti ne znači da ih neće i biti. U slučaju da se pojavi dovoljan broj djevojaka lako se aktivnosti kluba ponovno aktiviraju te se Brođanke koje igraju za: Mladost, Mursu i Viktoriju ponovno vrate tamo gdje je sve počelo prije 10 godina.  

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija