Darija Mataić Agičić objavila prvu knjigu kratkih priča "Otok"

Knjiga "Otok" donosi osam kratkih priča o osam hrvatskih malih otoka.

Autor: Brodportal | Datum objave: 07.01.2021


 2020. iako je za većinu bila loša godina, neki su se upravo u godini obilježenoj izolacijama posvetili sebi, svojim hobijima i interesima. Jedna od njih je i Darija Mataić Agičić, magistrica hrvatskog jezika i književnosti i knjižničarka koja je prošle godine objavila svoju prvu knjigu.

"Skupilo se u životu godina, a kada se skupe godine, skupe se i priče", kaže Darija Mataić Agičić, sada i spisateljica.

A neke priče bila bi prava šteta zaboraviti i ne zapisati. Tom se mišlju vodila i Darija Mataić Agičić i upravo tako nastao je njezin književni prvijenac. Zove se "Otok" i donosi autobiografske zapise otočana i njihovih životnih sudbina.

"Osam priča o osam otoka, ljudima. To nisu velika mjesta i gradovi, to su otoci s jednim mjestom, otoci na kojima od 1600 stanovnika ode na 200 stanovnika, otok na kojem ima samo 5 učenika", govori Mataić Agičić.

Još zanimljivije od samih geografskih i demografskih podataka su priče mještana otoka. Kako ih Darija naziva oni su često otoci na otoku jer samoća i škrta bodulska stvarnost često ne daje svakome utjehu. Takva je primjerice priča o Emini, izbjeglici iz Bosne i Hercegovine koja je spas našla na otoku. 

"Je li ju otok prihvatio ili ne, vjerojatno ne. Je li se ona u tom otoku pronašla, vjerojatno ne? I onda se dogodi da ona na tom otoku postane otok. Ima taj svoj neki svijetić koji je izgradila da može opstati", ističe Mataić Agičić.

"Otok" je s jedne strane putopisna knjiga, a s druge poezija u prozi. Donosi niz zanimljivih situacija koje autorica u knjizi donosi iz prve ruke jer ih je sama proživjela.

"Na jednom otoku upoznala sam stariji bračni par, kako su bili krasni osjetila sam potrebu pokloniti im nešto pri odlasku. Gospođi sam poklonila maramu, rekla mi je ta je to prvi poklon koji je dobila u životu. A imala je 70 i nešto godina. Nije bila na kopnu 20 godina i kada je vidjela moj poklon zapitala se što ima tamo, a da ovdje nema", prepričava Mataić Agičić.

Darija dodaje: kada sam išla na te otoke, išla sam po ljepotu. A onda je kroz svojih 8 priča pokušala tu ljepotu no i stvarnost prenijeti u svom književnom prvijencu. Svoje predstavljanje "Otok" je imao u Đakovu, a koronavirus zaustavio je trenutno promocije po drugim hrvatskim gradovima. U međuvremenu završila je i drugu knjigu koja je spremna za tisak. To je "Čitam i pišem"

"Riječ je o 52 ogleda, 52 knjige o 52 tjedna u godini. Ogledi su iz hrvatske i svjetske književnosti, to su više moje impresije na pročitano, gotovo uvijek je riječ o lijepoj književnosti, onoj koja, budući da radim 20 i nešto godina u knjižnici, ostaje iza polica", zaključuje Mataić Agičić.

"Otok" je druga knjiga izišla u ediciji "Nježna biblioteka", a urednik je Stribor Uzelac Schwendemann. Idealna je kao ljetno štivo, no u vrijeme hladne slavonske maglovite zime možda još i prikladnija za prisjećanje na more, otoke, ljepote i ljude daleko od pandemije, potresa i ružnih vijesti. 

 

Zadnje vijesti

Uspješan vikend za atletičare Marsonije

Advent iz davnina u Slavonskom Brodu čudesno je putovanje pričama Ivane Brlić-Mažuranić

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"

FOTO GALERIJA

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"

Upaljena prva adventska svijeća, započeo program ovogodišnjeg Adventa iz davnina

FOTOGALERIJA - Tamburice, pjesma i dobra atmosfera za prvu Noć Brođana u Zagrebu!

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen i u Slavonskom Brodu

25. Katarinski sajam Sadržajno bogat, raznovrstan, za svakog ponešto