Čuvajte se vrućine, usred smo toplinskog vala

Nalazimo se u prvom ovogodišnjem toplinskom valu. Vrućina će se idućih dana još i intenzivirati, stoga je DHMZ izdao upozorenje na toplinski val, koji bi u nedjelju mogao biti umjereno opasan, osobito za stanovnike Zagreba, Karlovca i Rijeke.

Autor: Brodportal | Datum objave: 20.06.2021
Čuvajte se vrućine, usred smo toplinskog vala


 U ponedjeljak će situacija biti još ozbilnija, i to u većini predjela zemlje.

Toplinski val definiramo kao razdoblje produljenog trajanja povišenih dnevnih te osobito maksimalnih temperatura zraka. U nastavku tjedna temperature bi mogle rasti i do visokih 35.

Visoka temperatura zraka može uzrokovati zdravstvene probleme kod ljudi, osobito kod osjetljivih skupina kao što su mala djeca, kronični bolesnici, starije osobe te ljudi koji rade na otvorenom prostoru.

Idućih dana tople će biti i noći, temperatura se neće spuštati ispod 20, u dijelovima Dalmacije, što je prema definiciji tropska noć.

Kao preporuku savjetujemo da se izbjegavate boravke na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, rashladite svoj dom, rashladite tijelo i pijete dovoljno tekućine.

VRIJEME DANAS

Sunčano, povremeno s malom do umjerenom naoblakom. Popodne u unutrašnjosti mogućnost pokojeg lokalnog pljuska, uglavnom u gorskim područjima. Vjetar na kopnu većinom slab, na Jadranu popodne i umjeren jugozapadni i zapadni. Najviša dnevna temperatura zraka od 30 do 35 °C.

U većem dijelu zemlje biometeorološke prilike će još biti razmjerno povoljne. U središnjoj Hrvatskoj i na području sjevernog Jadrana postojat će umjerena opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje, osobito kod bolesnika koji boluju od krvožilnih bolesti. Stoga se na navedenim područjima preporučuje izbjegavanje suvišnih napora, osobito u najtoplijem dijelu dana, lagana prehrana i uzimanje dovoljno tekućine. Tijekom boravaka na otvorenom potrebna je zaštita od štetnog UV zračenja.

VRIJEME SUTRA

Pretežno sunčano i vruće. Mala je vjerojatnost za poneki popodnevni lokalan pljusak, uglavnom u Podunavlju. Zapuhat će umjeren, u gorju i jak jugozapadni vjetar, a na Jadranu i jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 21, na Jadranu između 21 i 24 °C. Najviša dnevna od 31 do 36 °C.

Biometeorološke prilike neće biti sasvim povoljne jer će na području cijele Hrvatske postojati umjerena opasnost od toplinskog vala što može uzrokovati zdravstvene tegobe kod meteoropata i kroničnih bolesnika, osobito onih koji boluju od srčanih i krvožilnih bolesti. Mjestimične lokalne nestabilnosti i jačanje vjetra južnih smjerova doprinijet će smanjenju koncentracije i pojačanoj razdražljivosti kod meteoropata. Zbog visokih temperatura tijekom dana se preporučuje izbjegavanje većih napora i izbjegavanje izlaganja direktnom sunčevom zračenju, uzimanje dovoljno tekućine, lagana prehrana i lagana odjeća. Na otvorenom se potrebno zaštititi od štetnog UV zračenja.

 

 

Zadnje vijesti

U petak u Zagrebu počinje Prvenstvo Hrvatske u olimpijskim disciplinama

Rafinerija nafte Brod više neće prerađivati sirovu naftu

U 10 ujutro 50-godišnjaku izmjerena koncentracija alkohola od 3,57 promila

FOTO GALERIJA

Putnici autobusa napustili Slavonski Brod

Uređenje parka u Ulici Josipa Jurja Strossmayera

"Da umrem ne bih stao" - arheološke i povijesne priče o trčanju

Održana 20. Smotra folklora "Inati se Slavonijo" u Šumeću

U tijeku završni radovi na uređenju komunalne infrastrukture u Tvrđavi Brod