"Cilj nam je postati najmoderniji regionalni obrazovni centar na području Slavonije i Baranje"

Projekt Regionalni centar kompetentnosti Slavonika 5.0. Tehničkoj školi Slavonski Brod donio je brojne mogućnosti, posebno se ističu one razvoja novih programa za zanimanja koja će biti vrlo tražena u budućnosti, a učenicima je ponudio i brojne dodatne sadržaje poput FabLaba i ljetne škole.

Autor: Ivan Čalić | Datum objave: 26.05.2022
"Cilj nam je postati najmoderniji regionalni obrazovni centar na području Slavonije i Baranje"


 Na projektu u Tehničkoj školi marljivo rade već godinama, kako u pripremi projekta, tako sad i u samoj provedbi. Nastavnik stručnih predmeta iz elektrotehnike i računalstva Ivan Matasović sudjeluje u brojnim aktivnostima na projektu. Zato smo ga zamolili da nam pojasni što je to FabLab, koja su zanimanja budućnosti, što učenici, sadašnji i budući, mogu očekivati na tržištu rada u budućnosti te koja zanimanja u Tehničkoj školi razvijaju i planiraju uvesti u svoj program.

Što je FabLab i što on nudi učenicima, koja znanja mogu steći kroz njih?

FabLab je laboratorij za digitalnu fabrikaciju u kojem se može napraviti (gotovo) sve, mjesto za igru, stvaranje, učenje, podučavanje, mentoriranje, promišljanje i inovacije. Kroz FabLab učenici će se upoznati i raditi s metodama digitalne proizvodnje uz pomoć strojeva koji se nalaze u FabLabu s ciljem omogućavanja stjecanja relevantnih kompetencija učenika, podižući njihovu razinu zapošljivosti, te relevantnost njihovih kvalifikacija na tržištu rada.

Kada je osnovan FabLab Slavonika, koje su prve aktivnosti koje ste proveli?

FabLab Slavonika je osnovan 1.veljače 2022. Veliku podršku u osnivanju smo dobili od FabLaba Zagreb i FabLaba Barcelona te naših partnerskih škola na projektu. Prve aktivnosti koje smo proveli je STEAM tjedan u Tehničkoj školi gdje su učenici i  učitelji osnovnih škola imali priliku sudjelovati u realizaciji inovativnih i interdisciplinarnih STEAM radionica koje na zanimljiv način povezuju znanost i umjetnost.

Kako se Tehnička škola prilagođava promjenama u tehnološkom svijetu i potrebama za kvalificiranom radnom snagom, koja nova zanimanja planirate i uvodite?

Kako je Tehnička škola postala regionalni centar kompetencija cilj nam je postati najmoderniji regionalni obrazovni centar na području Slavonije i Baranje s najboljim tehničko-tehnološkim obrazovnim programima – usklađenima s potrebama lokalnog i regionalnog gospodarstva koji osiguravaju visok stupanj znanja, kompetencija, kreativnosti i inovativnosti polaznicima obrazovnih programa. Uskoro planiramo uvesti novi smjer Tehničar za 3D tehnologije kao prvi takav smjer u Hrvatskoj (trenutno radimo taj novi strukovni kurikulum). Osim toga razvijamo i programe osposobljavanje odraslih. Ja sam bio član radne skupine gdje smo razvijali jedan od programa za osposobljavanje odraslih, specijalist za dizajn i upravljanje baterijskim sustavima, koji nam je nedavno i odobren od strane agencije. Osim toga važno je pratiti trendove, tako da mi nastavnici kroz edukacije dobivamo potrebna nova znanja. 

Koja su to zanimanja budućnosti? Što učenici mogu očekivati da će se tražiti u budućnosti na tržištu rada?

Automatizacija, digitalne tehnologije i umjetna inteligencija je sigurno nešto o čemu će se još pričati. To je prilika za sve zainteresirane učenike da nađu svoje mjesto u tim područjima. To su ujedno i područja koja razvijamo u Tehničkoj školi. 

Kako novitete uvodite u postojeće programe? Zašto je nužno učenicima pružiti znanja o najnovijim tehnologijama?

Kroz stalna usavršavanja i edukacije u okviru RCK projekta nastavnici stječu nova znanja i vještine koja kasnije primjenjujemo u radu s učenicima. Postoji određeni postotak u našim programima koje možemo promijeniti i tu implementirati nova znanja i vještine u radu s učenicima. Primjena novih tehnologija i vještina kod učenika je važna kako bi poboljšali svoju zapošljivost te što uspješnije snalaženje na tržištu rada.

Kako je škola opremljena kroz projekt Slavonika 5.0.?  Posebice kako je opremljen FabLab kroz projekt?

Kroz projekt „RCK Slavonika 5.0" cilj je dograditi i adaptirati školu, opremiti laboratorije i radionice specijaliziranom opremom te prilagoditi prostor smještajnim kapacitetima za sve korisnike centra. Škola će razviti i nove obrazovne kurikulume, formalne i neformalne programe obrazovanja odraslih, te će prilagoditi i modernizirati postojeće programe. FabLab će biti opremljen s alatima i strojevima za digitalnu fabrikaciju (3d printeri, 3d skeneri, CNC strojevi, laserski rezač, sve za izradu i programiranje elektroničkih sklopova, izrada kalupa i odljevaka...).

Škola na ovaj način, unaprjeđivanjem programa i novim programima nastoji biti što atraktivnija potencijalnim učenicima, kakav je odaziv novih generacija na upisima? Prepoznaju li Vaš rad?

Tako je, kao i dosada i kroz RCK projekt unaprjeđivanjem programa i novim programima nastojimo biti što atraktivniji potencijalnim učenicima, zasada odaziv novih generacija nam je odličan i trudimo se da tako i ostane. Vjerujem da će i u budućnosti biti tako, ako ne i bolji kada ostvarimo sve zacrtane ciljeve.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Tehničke škole, Slavonski Brod.

Projekt “RCK Slavonika 5.0” sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Za više informacija o EU fondovima posjetite web stranicu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije www.strukturnifondovi.hr.

Zadnje vijesti

Nikoga briga, a ružno, prijeteće

Vrijedno priznanje dr. Šimi Benešu

Poraz brodskih odbojkašica na domaćem terenu

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Neponovljiva Jasna Zlokić na božićnom koncertu SBTV-a publiku vratila u neka sretna vremena

FOTO GALERIJA

Brođane iznenadio i oduševio pravi sveti Nikola!

Brođane na glavnom gradskom trgu zabavljale Slavonske lole

Vanna svojim vječnim hitovima zagrijala Advent iz davnina i rasplesla Brođane

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Advent iz davnina u Slavonskom Brodu čudesno je putovanje pričama Ivane Brlić-Mažuranić