Priče

Čembalo – najnovija prinova Muzeja Brodskog Posavlja

Čembalo – najnovija prinova Muzeja Brodskog Posavlja

 Jedinstveni zvuci čembala u Slavonskom Brodu čut će se češće nego prije. Sve zahvaljujući Muzeju Brodskog Posavlja koji je otkupio povijesnu repliku instrumenta s kraja 16 stoljeća.

"Kao glazbeno žičani instrument, ovo je prvo čembalo koje je u Slavonskom Brodu, koje će biti stacionirano u Slavonskom Brodu. Da sada smo imali prilike slušati taj instrument, ali na koncertima na koje bi ga umjetnici dovozili, svirali na njemu te poslije vratili kući. Sada u Muzeju Brodskog Posavlja zahvaljujući razumijevanju našeg osnivača Brodsko-posavskoj županiji iskoristili smo priliku i otkupili ovu repliku čembala iz 16. stoljeća", objašnjava nam Hrvoje Špicer, ravnatelj Muzeja Brodskog Posavlja.

Instrument je sredinom lipnja predstavio orguljaš i čembalist Mario Penzar koji ga je u hrvatsku i uvezao.

"Jako mi je drago da sam imao priliku omogućiti da ovaj instrument dođe u posjed Muzeja u mom rodnom gradu: Nadam se da će ovaj instrument biti jedan rasadnik kvalitetne glazbe, da se da prilika mladima, kao i onim manje mladima da instrument bude okosnica za recitale za izučavanje povijesno izvodilačke prakse", kaže Mario Penzar, koji je inače redoviti profesor na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.

Upravo to imaju u planu u Muzeju Brodskog Posavlja.

"On neće biti i ne smije biti samo eksponat koji će ljudi gledati, to je instrument koji je obnovljen koji je restauriran u Ateljeu Pavičić u Zagrebu prije dvije godine i koji ćemo staviti u budući salon Puti te bit dio stalnog postava u kojem ćemo, nadam se, u suradnji sa Glazbenom školom Slavonski Brod čiji će predstavnici i večeras nastupiti, imati prilike razvijati i prezentirati tu vrstu glazbe putem seminara, odnosno kako to glazbenici zovu master classova", najavljuje nam Špicer.

Riječ je o povijesnoj replici instrumenta iz 1584. godina koji još uvijek postoji.

"Replika je sada stara oko 35 godina, a kada govorimo o povijesnoj kopiji ili replici to znači da su svi materijali potpuno identični onima na originalu koji je star gotovo 450 godina. Ovaj instrument kad je bio nov zvučao je identično povijesnom instrumentu kada je bio nov. Pazilo se na svaki detalj, od toga da je čak i kvaliteta boje koja utječe na akustiku mora biti odgovarajuća, kao i vrsta drveta koji se koristi, obrada drveta, sve je moralo bit isto kao na originalu", govori Penzar.

Iako ga brodska publika nema priliku često slušati, čembalo je zahvaljujući jedinstvenom zvuku itekako poznat i široj javnosti, a vole ga i glazbenici.

"U Hrvatskoj imamo nekoliko povijesnih instrumenata, vani je to češća praksa, na njima se vidi majstorstvo graditelja koji su bili pri kraju renesenae i početku baroka koji su silno pazili na kvalitetu izrade, na sve zvučne parametre, a na nama je da to njihovo bogato iskustvo i znanje produžimo i nastavimo jer su itekako znali što rade", istaknuo je Penzar.

Predstavljanje u Muzeju Brodskog Posavlja nije bilo tipično, zamišljeno je više kao razgovor s publikom. 

"Večerašnji koncert više je zamišljen kao druženje po uzoru na salonska druženje, bit će malo glazbe malo govora i razgovora s publikom", rekao je Penzar uoči predstavljanja kojemu su se pridružile Petra Matijević, učenica 2. razreda Srednje glazbene škole u Slavonskom Brodu, koja je otpjevala Falconierijevu "Bella porta di rubini", te profesorica Gabrijela Škrabal koja je interpretirala Bachovu "Bist du bei mir".

Tako je Slavonski Brod postao bogatiji za još jedna dio povijesti, ovoga puta glazbene.

*Ovaj članak nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija